7.5.2017

Vko 18 Liuskekivilattian saumaus

Anteeks jos kuvat ihan epäjärjestyksessä, muokaan ne koneella sitten myöhemmin..

Tässä saumausta vaihe-vaiheelta. Laasti on mustanharmaa S06, perus ohutlaasti jo valmiiksi värjättynä. Lisäsin kuitenkin n. 35kg laastimäärään 3dl rautaoksidia, jotta saumasta tulisi mahdollisimman musta. Laastin joukkoon myös kauhallinen saneerauslaastia sitkeyttä tuomaan, sillä onhan pesuhuoneen lattia kovalla käytöllä.

Saumalaasti saa olla jämäkkää, ei liian vetistä, jottei sotke kiviä, vaikka ainahan vähän toki sotkee. Laasti painetaan lyhyellä ja kapealla saumaraudalla sauma kerrallaan. Rauta on katkaistu ja kärki pyöristetty, kaupan raudat niin pitkiä ja kun kivien saumat eläväisiä, tulee raudan olla mielellään alle 10cm pitkä.

Kun laasti oli painettu saumoihin ja jo hieman kuivahtanut, hierrän hanskalla jokaisen sauman kiven reunasta toiseen, jottei mikään reuna jää koholle. Loput laastit harjataan ja vielä kertaalleen kävin kaik saumat läpi, jottei raudan jälkiä jää näkyviin. Jälleen harjaus ja kivien pesu. Kivet pestään moneen kertaan, tässä vaiheessa helpompaa kuin laastin kuivahtaessa kivien reunoihin.

Huolehdin viel ettei saumat kastuessaan irronneet kivien reunoista ja vielä ennen kotiin lähtöä kurkkasin että saumat ok, niitä kun tulis katsella ja sietää seuraavat vuosikymmenet. Osasta kohtaa saumoja otin vähän syvemmäksi, näkyvimmät paikat, jolloin kivi tulee upeammin esiin kun sauma 1-2mm alempana, kuitenkin lähtee kivien reunasta toiseen U-kourumaisesti.

8h työpäivän aikana saa saumattua 10-20m2 alueen. Tää kylppäri on vaan reilun 4m2 joten muutaman tunnin homma, suju lasten läsnäollessakin ja etenkin kun Helsingin täti saapu paikalle ja vei lapset jätskikiskalle!! Kiitos jälleen! Kaikille mukavaa puuhastelua ja hyvin rentouttavaa saada tehtyä hommia hetki ihan rauhassa.