4.12.2014

Koulujuttuja..



Fyto 4, ryhmä3, Sini Lahti

Kunnonkohennuskuuri,
ei niinkään kuuri vaan ideoita toimivaan arkeen!
(viimeksi palautin suunnitelman kevytpaastosta, toimikoon se kunnonkohennuskuurina ja arjen virkistäjänä)


Kuuntelen kehoani, kuuntelen mitä se kertoo, annan itselleni aikaa tehdä mieluisia asioita, nauttien toki niistä arkisistakin asioista. Pohdin ajatuksiani ja niiden aiheuttamia tunnetiloja erilaisissa tilanteissa pitkin päivääni, olen kiitollinen, annan elämän viedä ja kuin lapsen malttamattomuudella ja innolla odotan mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Seuraan sydäntäni.

Vaihe 1, Nukun nukun nukun edes 7h yössä, nautin edes silloin tällöin päiväunista, rentoutan kehoni varsinkin leukaluuni ennen nukahtamista, luen lapsille IsäMeidän rukouksen, rauha laskee huoneeseen. Makuuhuone on rauhoitettu sähkölaitteilta, siellä ei ole mitään ylimääräistä. Tuuletan huoneen ennen nukahtamista. Silitän lapset uneen, Lenni vasemmassa, Lino oikeassa kainalossani. Olo on turvallinen, hetki täydellinen. Otan lasten nukahdettua aikaa itselleni.

Vaihe 2, Aamujooga/venyttely ja aamupala. Herään jo ennen herätyskelloa virkeänä. Päästän koirat pihalle ulkoiluttamaan itsejään, poimin yrttejä pihaltani ja joogaan ilmasta riippuen joko ulkona tai sisällä. Hengitän rauhallisesti, avaan itseni uuteen päivään, juon reilusti eilistä yrttiteetä, lähdevettä yms. Pesen hampaani suolapitoisella tahnalla, putsaan kieleni, pesen kasvoni, nautin kuinka vesi virkistää ihollani. Valmistan aamupalan, keitän veden termariin, annan hetken jäähtyä ennen yrttien lisäämistä. Pakastimessani on persiljaa sekä kaikkia suomen marjoja, laitan kourallisen millon mitäkin blenderiin, lisään nokkosta sekä muita viherjauheita, aurinkovoimaa, erilaisia siemeniä, joskus jos tekee mieli makeaa laitan banaanin, nesteeksi pakuriteetä, yrttiteetä, tilkka riisimaitoa, vettä. Otan koko kannun mukaani ja nautin teen, öljyä aivoilleni sekä smoothien ihanien työkavereiden seurassa vietyäni lapset ensin hoitoon. Pyrin kiireettömyyteen ja sulavaan toimintaan pienten lapsieni kanssa.

Vaihe 3, Pidän itseni lämpöisenä niin sisäisesti kuin ulkoisestikin. Suojaan alaselkäni viimalta, huolehdin lämpöisistä jaloista. Juon lämmintä teetä kera yrttitippojen, siankärsämöä, nokkosta, kamomillaa. Istun mukavasti työtuolissani, välillä teen töitä seisten ja useimmat puhelut voisin puhua raittiissa ulkoilmassa. Otan hetkiä ulkoiluun, pakkaan varastolla tavaraa, kävelen, tarkkailen ja ihaillen ihmettelen ympärillä olevaa luontoa, kuuntelen veden solinaa.

Vaihe 4, Lounas, otan aikaa rauhalliseen ruokailuun, keskityn syömiseen ja seurassani oleviin ihmisiin. Jätän vähemmälle puhelimen sekä päivälehdet. Syön kevyesti, sulavaa kasviskeittoa, vähän salaattia, keskityn pureskelemaan ruokani ja kuulostelen koska olen syönyt riittävästi. Jälkiruoaksi riittää pieni tippa kahvia, minun ei tarvitse syödä makeaa, toisinaan ostan itselleni makean raakakakun evääksi. Kokeilen jaksoja olla ilman kahvia, pyrin juomaan vain 2-4 kuppia viikossa, työpaikalla keskityn teen litkimiseen.

Vaihe 5, Nautin työstäni, voin kuunnella välillä ihanan kappaleen, muuten pyrin ympäristön rauhallisuuten, minkä rikkoo hetkessä kesäisin niin jatkuva puhelimen pirinä, mutta näin talvisin saan uppoutua työhöni, suunnittelen tulevaa, hoidan ne arkiset asiat ja käkätän välillä työkavereiden kanssa jotain ihan muuta. Muistan kiittää kanssatyöskentelijöitä, nautin ilmapiiristä ja kehittelemme yhdessä uusia hulluja ideoita. Työt eivät lopu tekemällä, suunnittelen viikkoni ja päiväni, teen tavoitteita, toteutan niitä päivästä riippuen rennolla otteella.

Vaihe 6, Olen ajatellut valmiiksi muutamien päivien ruokailun, joskus jopa viikonkin tavarat löytyvät kaapista. Haen lapset hoidosta, kuuntelen heidän kuulumisiaan, ihastelen askarruksia. Olemme aamulla käyneet läpi mahdollista iltaohjelmaa. On harrastuspäiviä, liikuntaa, musiikkia, on kotipäiviä, tarkkailen lasten hyvinvointia ja keskustelemme heidän toiveistaan. Valmistamme porukalla ruokaa, pojat kuorivat ja pilkkovat kasviksia, tutustuvat yrtteihin ja uusiin makuihin. Nautimme laadukkaan ruoan mausta ja sen tekemisen eri vaiheista. Lapset ovat mukana niin tiskauksessa kuin pintojen pyyhkimisissä sekä pyykkien pesussa. Olemme yhdessä, leikimme yhdessä, kannustamme toisiamme, halaamme, pussaamme ja välillä maalaamme ja askartelemme. Ulkoillaan koirien kanssa, kerätään yrttejä, tutkitaan luontoa, ihastellaan kuuta tai joskus kylmällä ja pimeällä vain kylvemme kynttilöiden loistaessa. Kylpyveteen laitamme yrttejä ja merisuolaa, imeytymään ihomme kautta elimistöön.

Vaihe 7, Rauhoitumme, juomme lämmintä kamomilla teetä, syömme sulavaa, valmistelemme osittain jo huomista aamua ja päivää, kertaamme kivoja asioita päivästä ja mikä tärkeintä, kerromme toisillemme rakkaudesta, valmistaudumme iltarutiinein nukkumaan. Lasten hyvinvointi on osa omaani. Tyyneys on ihanaa, tunteiden näyttäminen ja niiden vastaanottaminen sekä ymmärtäminen tärkeää.

Liikuntaa fiiliksen mukaan yksin tai yhdesä, pyöräilyä, juoksua, metsässä kävelyä, uintia, tanssia ja joogaa. Viikonloppusin rentoutuminen korostuu, silloin nukutaan, ulkoillaan, saunotaan ja loikoillaan sekä vietetään aikaa meille rakkaiden ihmisten ja eläinten kanssa.

 Unelmista totta, tämä kaikki tai vaikka vain osakin eheyttää päivääni ja kohentaa kehoani ja mieltäni.