17.12.2010

Antti Heikkilän kirjasta:

Myytit ovat olennainen osa uskomusjärjestelmiä. Eläinrasvojen vaarallisuus on yksi myytti. Asiaa ei ole koskaan voitu tieteellisesti todistaa. Päinvastoin eläinrasvojen korvaaminen teollisesti tuotetuilla rasvoilla on todistetusti tuonut lisääntyvästi terveydellisiä ongelmia.

Nykyinen kaloriajattelu on toinen myytti. kaloriajattelu kertoo koko ravintokeskustelun äärimmäisestä yksinkertaistamisesta. Aineenvaihdunta on hyvin monimutkainen sisäinen säätelyjärjestelmä, jonka tasapainoinen toiminta on keskeinen koko ihmisen hyvinvoinnille. Joillakuilla on vilkkaampi aineenvaihdunta kuij toisilla. Vaikka he söisivät huomattavasti enemmän kuin muut ja vaikka liikkuisivat saman verran kuin muut, he eivät liho. Hormonit säätelevät aineenvaihduntaa. Vasta viime vuosina on kyetty selvittämään näiden hormonien toimintaa ja merkitystä.

Aineenvaihduntaan vaikuttavia hormoneja löydetään jatkuvasti lisää. Säätelyn häiriöt ovat kaikkien ravintoon liittyvien ongelmien keskeinen syy. Niin yli- kuin alipaino johtuvat enemmän tämän säätelyjärjestelmän häiriöstä kuin kaloreista sinänsä. Hiilihydraatit on ainoa ruoka- aineryhmä, joka vaikuttaa suoraan tähän järjestelmään.

Kolmas myytti koskee kotimaisen ruoan puhtautta. ........... en jaksa kirjoittaaa enää, mut ihan hiton mielenkiintoista tekstiä ihan kaikesta mahdollisesta terveyteen ja kipuihin liittyvistä asioista.

Antti Heikkilä, Ravinto & Terveys

t:Sini