22.11.2016

Astanga

Astanga..yks tärkeimmistä harrastuksistani. Ajattelen, että kun on kerran päästänyt joogan elämäänsä, ilmankaan ei voi enää olla.. ainakaan pitkiä aikoja.

Aloitin peruskurssilla 2004 astangajoogakoululla Tampereella, pari hyvää ystävääni harrastivat aktiivisesti ja innostuin mukaan. Astangajooga kehittää kehoa ja mieltä ja onkin ollut apuna kaikissa elämänvaiheissa. Välillä harrastus on jäänyt pariksi vuodeksi taka-alalle innostuessani pilateksesta, mikä liikuntamuotona vaikuttaa jokseenkin samanlailla sekä raskauden loppumetreillä ja synnytyksien jälkeen. 

Muuttaessani Orivedelle 2009, löysin ystävien opastuksella Hirsilästä Sirpa Tapanisen astangajoogasalin ja älyttömän kovatasoisen opetuksen. Sitsu ei päästäny meitä helpolla, mutta huomiointi oli äärimmäisen yksilökohtaista. Alexander-opettajana myös toimiessaan hän näki joogatunnilla kehomme sisällä olevat kireydet ja jännitykset ja opasti lempeästi asenon luonnolliseksi ja olon euforiseksi. Tuosta alexander-opetuksesta oon kirjoittanu monasti aiemminkin, yksityistunnit vähentäneet ja välillä jopa katkaisseet kuukausiksi migreenikohtaukseni. 

Sitsu vaikuttaa nykyään Tampereella Alexander-opettajana, ehkäpä vetää astangan yksäreitäkin tarvittaessa. Viimevuonna meille astangaa ohjasi Riitta Kiwilinnassa, tällä hetkellä jossain keskustasta hieman kauempana, lisätietoja Fb-ryhmä 'astangajoogaa Orivedellä' 

Olisi upeaa elvyttää porukka yhdessä keskustaan joogailemaan edes kerran viikkoon Riitan johdolla. Opettajan ohjauksesta saa niin paljon irti, eihän sitä huomaa omia epäkohtiaan ja kiva kun avustetaan. Riitan tunnit lempeitä, rakkauden ja hymyn täyteisiä.

Nyt kun on muutot tehty ja hetken rauha ennen raksaprojektin kovinta vaihetta, ajattelin elvyttää aamujoogan käytäntöön. Herään ennen lapsia 6-6.30 ja vaikka päässä joku pölisee, et Sini pöhlö mee ny takas nukkuu, ehdit tunnin vielä nukkumaan, päätin että teen edes 5xA ja 5xB aurinkotervehdykset ja vaikka sitten painelen takas peiton alle, mut jäähän harjoitukseen koukkuun ja äkkiä menee tunti. Yritin äsken nukahtaa loppurentoutukseen, mut ei tullu uni.

Hiki irtoo jo 10min jälkeen, hengitys hieroo ja puhdistaa sisäelimiä, pää alaspäin liikkeet aktivoi aivoja, keho aukeaa ja voi hyvin. Tuntuu upealta.

Astanga on fyysinen joogalaji ja vertaan tätä usein kouluratsastukseen, kehittyminen kestää vuosia ja laji vaatii kärsivällisyyttä ja mielellään tietynlaista lajille omistautumista. Joogan harjoittaminen käynnistää mahdollisuuden kuunnella keholle ja mielelle parhaan elämäntyylin, mm. runsaan kasvisten käytön, selkeät rytmit, tarvittavan unen ja luonnonläheisyyden. Jooga ohjaa valitsemaan ns.puhtaamman/luonnollisemman vaihtoehdon. Kaikki ovat yksilöitä ja jooga sopii kaikille, vaihtoehtoja erilaisista joogalajeista on huikeasti tarjolla. Hyvää kehonhuoltoa. Edistää terveyttä, ehkäisee sairauksia.