31.12.2012

Ihanaa uutta vuotta!

Lasten raketteja eli sädetikkuja.
Oltiin ulkosalla kasist kymppiin, juostiin vuohenrantaa eestaas, tehtiin lumityöt, oli muuten painavaa ja tahmeaa lunta, laskettiin meidän pyllymäki huippukuntoon ja nyt kun jäätyy niin kyl luistaa. Lenni nukku tunnin rattaissa ja me hurjasteltiin stiigalla naapurien parkkiksille asti ja otin juoksuspurtteja aina mutkaan ja takas Linon kurvailles tietä puolelta toiselle ja räkätettiin ku äiti oli nii hyvä juoksuhevonen.

Tääl koko jengi hereillä viel ja klo nyt siis 23.40, vuoden vaihtues luultavimmin jo unilla. Upeet näkymät järvelle ja kylälle kera ilotulitusten!! Me tääl rivissä naamat lasissa : )

S

30.12.2012

Meininkiä

Näinä pyhinä on valtavasti menoo ja ohjelmaa..ei tuu pysähdyttyä jotta sais kirjoittaa tekstaria tänne. Tänään automatkoillakin mennessä meikkasin ja navigoin ja paluumatkalla etsin V alkuisia almanakan ulkopuolisia nimiä ihan mielenkiinnosta ystävälle ja vastailin viesteihin. Siis ja Esa oli kuskina, etten mä tätä kaikkee tee ajaessa.

Käytiin Lennin kaa loppuviikosta lääkäris, silmätulehdus ja korvatulehdus ja kun olin jo myöntymässä vasten tahtoani antibiotteihin sille niin pelastava enkeli Kirsi lähetti Treeltä tekstarin et samaisena päivänä olis aika hänelle vapaana ja niin mä poistuin apteekin jonosta ja starttasin kotiin pakkaamaan Tampereen tavaroita. Anne oli meidän mukana ja Sennikin nähtiin. Käytiin aleilla ja löysin ihanan ensimmäisen peak performance vaatteeni : )

Saatiin homeopaattiset antibiotit joita siis myydän esim Saksassa ihan apteekeissa ja muutenkin muualla Euroopassa vältetään antamasta lapsille antibiottei ja hoidetaan aina ensin luonnonmukaisin keinoin ja ei tää mulle mitään uutta oo, mut tääl Suomes paineet on kovat ympärillä ja pidetään hörhönä kun ajattelee oikeesti lapsen parasta eikä syötä sille lääkkeitä joissa on paljon haittavaikutuksia. Mä niin toivon et jokainen kokeilee aina ensin jotain muuta kuin rajuinta mahdollista kropalle. Antibiotit tuhoaa hyviä suolistobakteereja ja altistaa näin aina uusille sairauksille..siis vastustuskyky alenee ja siks vähintäänkin maitohappoi on käytettävä kuurien yhteydes.

Lennillä on supot niin bakteereja vastaan kuin virustakin ja niitä vuorotellen tilanne huomioiden, siis aluksi tiheämmin ja sit ylläpito annosta. Perjantaina aloitettiin ja nyt on poika tänään suht terve ja nukkui ekan yön suppojen antamisesta jo tosi hyvin ja niissä ei mitään haittavaikutuksia vaan auttaa ja vahvistaa kehoa itseään torjumaan ja poistamaan viruksen ja bakteerit. Ei siis vain poista oiretta vaan pyrkii kokonaisvaltaiseen vahvistamiseen jolloin oire poistuu.

En mä osaa oikeita termejä mut maalaisjärjellä aateltuna se menee noin. Kirsi hoiti Lennin ja Linon vyöhyketerapialla ja senkin jo pitäisi parantaa mutta jos kehossa ei ole tarpeeksi antioksidantti varastoja ja muita rakennusaineita niin pelkkä hoito ei riitä. Ravinto ja vesi on tänäpäivänä niin köyhää ettei siitä saada enää tarvittavia ja välttämättömiä mineraaleja ja hivenaineita.

Huomenna haetaan omega kolmosta lisää, meil kova tankkaus päällä ja merisuolaa menee monta teelusikallista päiväs. Iskän mökiltä otin kaivovedet mukaan. Kyl näillä eväin pojat paranee ja marjoja ja pakuria ja inkiväärihunajaa jne... Ituja, avokadoja, hedelmiä, parsakaalia, yrttejä ja oliiviöljyä, lapsille yrttei voin tai öljyn joukossa ruoassa tai leivällä.

Paluuta tähän sinisilmäiseen auktoriteettimaailmaan ei enää oo. Avaa silmät ja ajattele oikeasti mikä on itsellesit ja lapsillesi parasta, pidemmällä aikavälillä järkevää toimintaa, eikä hetken helpotus tai helpoin tie vaan kyseenalaista, maalaisjärjen käyttöä, ajatuksia et miten ennen oli asiat, minkälaista vesi ja maaperä ja lääkkeet oli ennen..mitä ne on nyt. Minkälaisia oli lääkärit ennen, pyytääkö nykylääkäri ilmoittelemaan tekstarilla et miten vointi parani, onko oikeesti huolissaan vai onks tää kaikki tehostettua toimintaa missä ei oo enää päätä eikä häntää.

Yleensä en kirjoita näin vahvasti mun ajatuksia enkä nytkään halua pahoittaa kenenkään mieltä, haluan vaan kannustaa kaikkia hyvinvointiin. Tällaisia ajatuksia tänään : )

S

28.12.2012

Ihana elämä

Ihan mielettömiä juttuja tapahtunut meidän perheelle lähipäivinä, ihan yllättäen ja odottamatta ja oon niin onnellinen ja innoissani! On huolta välillä ja lopulta kääntyy iloksi ja onneksi. Oon saanut selityksiä asioille joita miettinyt..asioita hypännyt silmieni eteen ja jutut vaan järjestyy just sinne suuntaan mitä olin halunnutkin. Mieletöntä!! Rohkeutta vaatii ja hetkessä elämistä ilman liikoja suunnitelmia tulevasta. Jee! : )

S

26.12.2012

23.12.2012

ei oo kinkkua ei


Tänään tuoreruokaa ja huomenna kasviksia sit laatikoiden muodossa. Kalkkuna sulamassa, chilimajoneesi vaan puuttuu!!. Ihana rauha kaikinpuolin. Illalla ohjelmassa villakoirien pesu, ei sohvan alta vaan niiden turkki ja viel illemmalla kummitytön kotiin joulufiilistelemään ystävien kera. 

Fireman




Samainen joulubody

2011 Vilja ja Lino
2012 Väinö ja Lenni

Mä tääl vaan selaillu reilun vuoden vanhoi kuvia puhelimestani. Mielettömiä kuvia ja kyl on lapset niin söpöläisiä kuvissa! Tulee himo tehdä Linolle ny äkkiä se toinen vuosikirja ifolorilla. Voi kun sais projektin aloitettua niin kyl se siitä sitten. Kuvien valkkaus vie älyttömästi aikaa, mä aion sen viel jokupäivä tehdä ja Lennille kans ekan vuoden kirja kokoon. Ihania muistoja! Tajuaa näiden hetkien tärkeyden.

S

Vuosi sitten!

Joulukuu 2011

Bongasin tän kuvan.. Vitsit miten Lino kasvanut tuosta! On niin iso poika nyt. Ja tuo pusero nyt Lennillä päivittäin ulkona käytössä. Ihana tuo Linon pitkä tukka. 2v ja silti tollanen jalistukka. Nää kuvat niin mun henkireikä ja tykkään katsella useinkin vanhoi kuvia..niistä tulee hymy ja ihania muistoja ja tajuaa kuin tää aika menee!

S

22.12.2012

Pähkinäpuruja

Esan työkaverin pentu.. Kuva ei liity tekstiin : )

Aamulla herätessäni vatsani oli kipeä, niin kipeä että se on valitettava nyt ääneen ja kirjoitettava muistiin. Olin syönyt eilen aikalailla pähkinöitä ja liuottamattomia, ei siis sula mun vattaani. Oon huomannu aiemminkin et kourallista enempää ei niitä pysty syömään vaik laadukkaita luomupähkinöitä ovatkin. Pähkinäthän tulis aina liottaa vedessä muutama tunti ja mahdollisesti sit kuivata taas uudelleen alle 40 asteen lämmössä uunissa, säilyvät sen jälkeen hyvin ja vaik jääkaapissa niin takuuvarmasti. Liuotus auttaa ruoansulatusta ja poistaa pähkinöistä jonkun..en mä muista termejä : )

Sama juttu viikunat, taatelit ja aprikoosit. Lennille laitan usein muutaman kuivatun aprikoosin likoomaan jääkaappiin vesikulhoon yöksi ja sit on yks välipala seuraavaks päiväks. Taatelit ja viikunat pilkottuna salaatissa on mun herkkua.

Oltiin viimeyö tippusängyssä Lennin kans, kun mä nukkunu meidän sohvalla viime kuukaudet ja sit kämppä vähän sotkusen näkönen kun petivaatteet sohvalla ja aattelin et toises makkaris Linon ihana vanha päästävedettävä sänky, leveys taitaa tosin olla 70cm vaan ja ahtaaks se kävi Lennin kans. Fiksuinta olis opettaa Lenni siihen viereiseen pinnasänkyyn ja itse mahtuisin hyvin nukkumaan Linon sängys kun Lino aina isänsä kainalossa ja niin nukkuminen tapahtuis makkareissa eikä yleistiloissa. Täs sohval mä taas, tää niin hyvä nukkua. Opetellaan se pinnasänky sit joskus ja ei jouluna.

Niin ja kun kivuista jo valitin niin teinistä astihan olen kärsinyt migreenikohtauksista ja kovista vatsakivuista mitkä ajan myötä kasvis ja laadukkuus painotteiselruoalla saanu kuntoon mut migreeni on ollu melkosen paha toissa kesänä ja nyt tämän syksyn ajan. Mulla ei ollu vuoteen mitään ja nyt muutama kk sitten alko olemaan ihan viikottain. Aikoinaan sain migreenin hyvin jopa parin vuoden katkolle akupunktion avulla ja siihen taidan ryhtyä nytkin heti uudenvuodenlupauksena.

Tänään siis taas ollu kohtaus ja kun lääkkeitäkään sitä ei mielellään söis varsinkin kun imetys käynnissä erittäin tiuhaan edelleen. Laskin kun oltiin siel kylässä et imetin 5h aikana siel 5kertaa, kun sinne saavuttiin ja Lenni heräs, sit ruoan päätteeks ja kun meni nukkumaan ja heti kun heräs nukuttuaan 20min ja ennen lähtöä. Ei sitä edes ite tajua kuin vieläkin on niin kiinni tissis, ei haittaa mua yhtään mut tollai kun näkee lukuna niin on ihan et oho.

Hain tuos kotimatkalla Muorilta sit lääkkeen kun meni jo tosi pahaks ja miettii et synnäril huusin et en haluu mitään kivunlievitystä niin toi pää/niskakipu on sellanen ja oksetusolo et haluaa vaan jotain kunhan sen saa äkkiä pois. Ehkä se kun tietää et yleensä kestää vuorokauden vähintään ja ei pysty tekemään mitään ja lapsetkin tulis hoitaa. Join siel kyläs kokoajan suolavettä ja söin hyvin ja rentoutin leukoja, hieroin niskojani mut sit automatkalla ehkä vastaantulevien valot sai kivun uusiin mittasuhteisiin. Mä niin sallin viel itselleni kivuttoman elämän joskus!

Yks homma tosin se kun omega3 laajentaa verisuonia tai siis poistaa tukkeumia eli huutaisko mun elimistö sitä nyt, oon ollu vähän huono kalaöljyjen suhteen, Lino saa päivittäin mut ite ei aina tajuu ottaa. Tärkeintähän on 3 ja 6 suhde. Eli jos saa valmisruoista ja margariineista sekä leivonnaisista paljon omega 6 niin tulis syödä paljon myös kolmosta.

Käyttäkää siis voita niin vähenee se kutosen osuus ainaski vähän ja en tajuu miks karjalanpiirakatkin leivotaan kasvismargariineihin kun voihin ne kuuluis tehä ja sit olis kivempi lapsillekin antaa. Lapsille varsinkin margariinit on myrkkyä! Asiasta oli hyvää keskustelua reilu vuosi sitten ajankohtaisessa kakkosessa ruokakeskusteluissa ja en tajuu miksei tuu jo virallista suositusta ulos edes lasten kohdalle niinkun tuli se lehtiin et mikron käyttöä tulis rajoittaa lasten ruokien kohdalla sillä tuhoaa ravinteet mitkä tärkeintä kasvaville lapsille sekä sairaille vanhuksille ja tietty meille kaikille muillekin.. Ei monet edes ajattele tota ja vähänkö olin iloinen kun siitä oli yleistä keskustelua lehdis, veikkaan et ei oo muuten mikroja enää 10v päästä vaan pikku uunit mitä nyt jo monilla.

.. Viel rasvoista, Omega6 sairastuttaa verisuonet ja aiheuttaa suurimman osan kansansairauksista. Sen suhde kolmoseen tulis olla 1:1 mut suomalaisil arvot parhaimmillaan 5:1 ja jenkkiläs tyypeil jopa 20:1 eli toosihuonos. Yks kalaöljyfirma lupas 1000e niille joilla arvot tuon 1:1 ja ei oo monellakaan viel ollu. Hyvä markkinointikikka. Saa siis testin öljyjen mukana. Miettii et jos ranskikset paistais kookosöljyssä niin nehän olis jo terveysruokaa verrattuna et nyt aiheuttaa ihmisille pahaa oloa. Ei siis tarvii jättää mitään syömättä kun aattelee laatua ja laittaa sen puolen kuntoon. Kookosöljy paistamiseen ym ruoanlaittoon, suklaan tekoon ja ihonhoitoon. Laadukas oliiviöljy riisin, kasvisten ja salaatin päälle ja voista makua ruokiin, puuroihin ja leivän päälle, niillä mennään! Teen muuten aina meille leipiä tehdes yrttivoita, siis kun voi kovaa niin muussaan erilliselle lautaselle sitä ja samalla kun pehmenee niin sekoitan joukkoon Frantsilan aurinkovoima viherjauhetta 1-2tl ja näin saa alas pojallekin vaivattomasti yrttejä ja herkullisen tattarileivän ravintoainepitoisuus senkun kohoaa vaik maitotuotteet estävätkin monia vitamiineja imeytymästä, samaista viherjauhetta ripottelen myös ruokien päälle ja omaan jogurttiini jne.. Mun luottoainetta.

Nostin kaapista muutaman sisustuskirjan esille et luen ne mut sit jään kirjottelemaan tänne vaan mitä päähän tulee. Nyt äkkiä vilasen ne kirjat pitkästä aikaa vaik sais nukkua ja joka vartti unimäärästä pois, niin rentouttavaa lukee sisustus-ja muotilehtiä kun muuten kaikki lukemani asiapohjaista teoriaa, oppimishalu on valtava, vastapainoo arjelle!

S

Ihanan pitkä joulunaika kun jo nyt vähän joulu ja sit koko ensviikkokin ja sit uuttavuotta taas jne..! Ihanasti menee nyt pyhät et paljon vapaata.

Mä kohta kolmekymppinen! Otsarypyistä vois luulla jo vanhemmaks : ))

S

Martilla ja Maijalla




Martilla ja Maijalla on purjevene, Esa muokkas ja tulosti isoveljensä ottamista kuvista upeet canvastaulut. Kuvat on muutettu mustavalkoisiksi mutta kaivettu esiin ruskean sävyt sekä hieman merensinistä. Nää liitteenä olevat kuvat napattu nopeesti työpöydältä, livenä nää taulut mahtavat, näkyy tuo meren ja purjeveneen kauneus ja voima!

Ei oltu veneel tänään vaan Sääksmäellä heidän kotonaan perinteisesti koko Esan äidin puolen suku koolla. Ihanaa ruokaa ja Lino onnessaan leikki Anette 11, Julia 5 ja Nella 2 ja Jonin 14, meni leikit niin yksiin pikkuserkusten kesken!

Ruokana graavilohta, salaattia, silakoita, perunaa, porkkanaa, ruusukaalia, naudan sisäfilettä ja perunaporkkana muusia jne.. Oli ihan tajuttoman hyvää ja en oo aikoihin syöny noin paljoo lihaa! : )

Asiasta talliin ja futureen..
Mulla ihania visioita meidän autotallille tulevaisuuteen ja hullulta tuntuu miksen oo aiemmin niitä tajunnu. Ei kai me siel autoo ruveta pitämään vaan ehkä työtiloja, kotikirppistä, pojille sit täysikäisenä oma loossi, olis mieletön kun oon miettiny aina kun meil ei pojille välttis omii huoneita niin rakentais jonkun kesäaitan sit pihaan missä vois asustella jos rauhaa kaipaa ja tossahan jo pihas on asuinkelvollinen talli. Onhan se viel kesken ja haetaankin sille jatkoaikaa lopputarkastukseen, villat viel puuttuu. Ja poikien huonetarpeisiin on viel reilusti yli 10vuotta aikaa, mut oonhan mä jo miettiny et miten sit mahdutaan ja voidaanhan me muuttaa espen kaa tv huoneeseen muutamaks vuodeks jos pakko olla omat huoneet..tälläsiä sitä jo miettii joskus, mut on ihanaa mihin tähdätä ja kun ajattelee kovasti jotain niin sillain tuppaa asiat järjestymään. : )

S

Tyttöjen keskikokoinen joulu Kalliossa

20.12.2012

20.12.2012

Mikä ihana päivämäärä! Tässä kuussa kaikenlaisia mielenkiintoisia päivämääriä ja Lenni täyttää huomenna 10kk! Mun isillä huomenna nimpparit ja ei oo kun muutama yö jouluun!

Täs illan mittaa aattelin kaikkee mitä vois tänne kirjotella mut hukku jo päästä. Kerron nyt kuin mökkihöperöks oon tullu siis ihanaa on ollu mökkeillä himas kun ei sinne mökille päästy lomalle kun sairastettu ja oltu evakos vaan kotona ettei tartuteta muita jouluksi.

Nyt oon päässy siihen kotiäitilookkiin eli sama paita yöt ja päivät ja ei meikkiä moneen päivään, tukka harjattu viimeks la ja ulosmentäes pipo syvälle päähän, housut ja takki, ei mee kun 1min kun on uloslähtökunnossa kun ei vaan katso vahingossakaan peiliin. Postilaatikko ollu pisin pysäkki. Ihania joulukortteja satelee! Ollaan tehty pyllymäkeä muutamana päivänä talon nurkalle ja tänään jäädyteltiin sitä kastelukannulla niin että luisti tajuhyvin ja Lino pääs iskinkin kaa viel iltamäkeen. Topi ihan innoissaan juoksee mäkee ylösalas.

Pojat tai lähinnä Lenni vetää kaapeista tavaraa sitä tahtia ja nopeampaakin mitä ehdin siivota. Kyl näkee missä se liikkuu kun kaikki laatikot auki ja tavarat pihalla, toki viihtyy mukavasti ja ihanaa kun ei tarvii kantaakaan enää koko ajan.

Lenni on nukkunu hyvin viimeyöt ja mulla hyvä energiataso ja oon rentoutunut ja lukenut sillontällön muutaman sivun kirjaa tai lehteä ja tänään olin tunnin koneella lukemassa blogeja joihin vahingossa taas eksyin. Mutsi oli käymäs ruohonjuuressa ja tsekkasin niiden sivuilta mitä haluaisin. Tilasin äiteltä sieltä suolaa ja rusinoita, (sokkarilla hyllyssä päiväysvanhoja ne lasten luomurusinarasiat ja ei kiva maksaa ainakaan täyttä.) Lennille vähän luomuruokaa ja magnesiumsuihketta iholle niin ja hiusväri. Hetkenmielijohteesta myös vedenpuhdistuskannun..jota toki vielä harkitsen sillä halu olis panostaa kunnon laitteeseen ja selvittelen onko tää edullisin tuote tarpeeks laadukas pitkällä tähtäimellä ja hinnaltaan oli järkevä 35e ja poistaa hanavedestä fluoridia ja klooria ym.epäpuhtauksia.

Lähde olis paras löytää ja pikkujouluissa jo keskusteltiin asiasta mut putkistot olivat 70luvulta ja lähdehanan omistaja epäili että niistä irtoaa metalleja veteen.. Mul vahva fiilis et kyl siitä viel jotain saadaan aikaiseksi ja alle 1km meistä saatais sit hakee vettä.

Uusimmas costume lehdessä oli huikee kampausohje ja siinä oli tukka jo valmiiks sillain ponnarilla kun siinä ensitöikseen käskettiin laittamaan ja niin mulla oli juhlakampaus alle minuutissa, katsoin pari tuntia myöhemmin peilistä ja en ollu uskoo kuin kaunis se oli ja tuun varmasti pitään sillain tukkaani jatkossa. Vaik muuten täysin harjaamaton eilisen saunan jäljiltä niin kampaukseen sopi kun nakutettu se tyyli. Eli taitetaan löysä ponnari muun tukan sisään vaan ja voi ilmettä tehostaa hiuspannalla. Ihanan yksinkertaista.

Huomenna hoitelen vähän asioita mut ihme kyllä mitää ressiä ei oo vieläkään joulun suhteen. Kaikki mitä teen tai en tee niin en edes mieti sen enempää. Nautin suuresti muutamista joulukoristeista ja huomenna olis kiva viritellä joulukuusi terassille. Jouluvalot tarvitaan kun viime vuonna ostin laadukkaat ja nyt en sit löytäny niitä mistään..autotallissa liian hyvässä tallessa.

Haluaisin viedä pelastusarmeijan keräykseen vaatepaketteja, missäköhän Orivedellä keräys on? Tietääkö kukaan? Ja kuin kauan keräys on.

Lino on todella avulias, puin Lenniä ulos ja toinen sukka oli kateissa ja Lenniä itketti niin Lino haki tutin ja laitto suuhun ja etsi sukkaa ja kysy viel et -äiti mitä muuta minä voisin vielä auttaa? Illallakin kysy kun syötin Lenniä et -voinko minä auttaa jotenkin? Kiittelen avusta, osaa niin hienosti välillä ottaa huomioon mut on niitäkin hetkiä kun sanoo et -voisitko äiti mennä nukuttamaan Lennin ettei tuu sotkemaan mun junarataa.. Vaik Lenni olis just heränny.

Me harjoiteltu tonttuesitystä ja kun Lennikin osaa jo soittaa pimpulia ja lyödä soittokepeillä yhteen, yritetään me jouluna esittää tiptap laulu isovanhemmille..jos suinkin jännitykseltä pystytään. Linoo jännittää.

Olin tänään onnellinen monistakin asioista mut iloinen siitä kuin äkkiä sain aikaseks extemporee pojille terveellisen iltaruoan kun kanaa ei riittänyt eiliseltä niin keitin basmatiriisiä, raastoin joukkoon porkkanaa ja saksin persiljaa. Oliiviöljyä sekaan ja voita hyvän maun vuoksi. Lennin ruoka oli siinä ja Linolle huuhtelin idätettyjä mungpapuja lisäks sekä tomaattia rakastaa. - Minä niin tykkään tomaatista ja riisistä, syödään sitä toisenakin päivänä ja toisenakin!!
Hyvää ja helppoo ja pilkoin kalkkunaa joukkoon pikkasen mutta hyvää olis ollu ilman sitäkin. Kauniin värikästäkin.

Lenni on oppinut tulemaan takaperin portaat, tosin pitää käydä ylhäällä kääntämässä ja sit tajuaa ihan oikein tulla mut ei viel hoksaa heittää sitä 180astetta ympäri.

Melkein jo iskee sellanen olo et tääl kotona vois mökkeillä pidempäänkin. Huomenna siis kylille ympäriinsä ja la mennään sukujuhliin. Joulusiivo jäi tekemättä, mut ehtiihän sitä viel jotain imuroimaan tai mattoi puistelemaan, ainakin jos täs saa näin hyviä yöunia lisää.

Lenni ei haluu istuu syöttötuolis tällähetkellä ollenkaan, ruokalapun repii välittömästi pois ja meil onkin seisovapöytä meininki ollu pari vkoa eli stokken alatasolle sapuskaa sille riviin ja napsii siitä seisten ruokkien itsensä. Toimii : ) Muuten syö aamu- ja iltapuuronsa sylissäni, muu ruoka meneekin pääsääntöisesti sormin hienosti. Ja tänään oppi juomaan itekseen pullosta missä nokkasuutin, tajus siis kallistaa sitä. Lasista juo kyl jos juottaa mut kiva että siis osaa nyt syödä ite ja juodakin ite.

Tälläisiä hetken ajatuksia tänään ja se maailmanloppu ei voi nyt tulla tai sit tulee mut mä oon onnellinen ja kaappaan nyt Lennin kainalooni ja nukahdan sydän täynnä rakkautta.

S

ps.. Thaikkuun enää reilu 1kk..en mä sitä aattele tai muista kauheesti mut matkat maksettiin tänään ja vaik 7v sitten matkaaa isol porukal suunniteltiin ekan kerran tammikuulle 2013 niin eihän sitä osannu aatella et se joku päivä toteutuis. Lenni ei ollu viel syntynytkään kun matkat oli jo varattuna. En mä osaa odottaa, enkä jännätä, nautin kyl siitä kun pääsen vihdoin lentokentälle, kaikki muu on plussaa!
Meille tulee uudet asukkaat kotiimme matkan ajaksi, jotta kaamee kaama ja topitorakka saavat koteilla ja asukkaat vähän kun Suomilomailla.

Nyt unta.

namii

http://marialonnqvist.wordpress.com/2012/08/27/pahkinajogurtin-valmistaminen/

Pähkinäjogurttia!! kokeilen mitä pikapuoliin tätä ja kerron sit lisää : )

Ruohonjuuren sivulta


Turvallisesti maailmaan ja maailmassa, vauvan ja äidin terveyttä tukeva raskaus- ja imetysajan ruokavalio

Julkaisemme ilolla ravintovalmentaja Heidi Kuusiston kirjoituksen äidin ja vauvan hyvinvointia tukevista (ravitsemus)valinnoista.

Nykypäivänä näkee valitettavan usein äitejä, jotka viis veisaavat omasta tai lapsensa ruokavaliosta. Raskausaikana mätetään karkkia ja muita kehoamme huonolla tapaa stimuloivia aineita. Jo vuoden ikäisille syötetään karkkeja ja sipsejä ja hammashoitajasukulaisemme on jopa nähnyt vauvan imevän tuttipullosta cokista. Apua, sanoisinko. Suomi on kärjessä ei-niin-imartelevassa tilastossa eli lasten valmis-purkkiruokien kulutuksessa. Yhtä lailla kuin lemmikkieläimet kasvatetaan oireileviksi teollisilla halvoilla ravinneköyhillä marketin raksuilla, ei näissä prosessoiduissa lastenruoissa ole sitä, mitä kasvavan lapsen keho ja vasta rakentumassa oleva immuunijärjestelmä aidosti kaipaisi. Tarvitsemme paaaaljon kyseenalaistamista ja yksilötason vastuunottamista, jotta syömiskulttuurimme muuttuisi. Voimme aloittaa etenkin sinusta, tätä artikkelia lukeva odottava tai imettävä äiti.

En voisi kirjoittaa, jos en omaisi aiheesta omaa kokemusta. Siksi varmaan tarkoitukseni oli tulla äidiksi, 9,5 kk sitten. Tätä ennen olin saanut tutustua luonnollisen ja ravinteikkaan ruoan maailmaan jo muutaman vuoden ajan. Olin kokenut sen valtaisan energisoivan vaikutuksen niin kehossa, mielessä kuin sielussani. Kun lähdin lisäämään ruokavaliooni nesterikkaita, ravinnetiheitä ruokia, kuten viherpirtelöitä, luomukasviksia-, hedelmiä, marjoja, siemeniä, pähkinöitä ja erilaisia superfoodeja epäilin vahvasti olevani vihdoinkin oikealla tiellä. Oli kuin verho olisi vedetty silmieni edestä ja kehoni alkoi toimia niinkuin sen kuuluukin. Kaikki, mikä teki minulle huonoa, jäi elämästä itsestään pois ja näin maailman kokonaisvaltaisesti uusin silmin.

Jos vain mahdollista, aloita sinäkin kehosi ravitseminen jo hyvissä ajoin, ennen kuin mietit raskautta. Monien kehot ovat täynnä kuormittavan länsimaisen elämäntavan seurauksena syntynyttä kuonaa ja erilaiset synteettiset kemikaali-,  ja lääkejäämät, hormonit (mm. ehkäisyvalmisteet) ym. vaikuttavat suoraan sikiöön. Omaa elämäntapaa kannattaa tarkastella kokonaisvaltaisesti ja se usein tapahtuu itsestään, kun lähdemme jostain suunnasta liikkeelle. Puhtaiden ruokien lisäämisen seurauksena huomaamme yleensä, että myös mielemme kaipaa rauhaa ja pysähtymistä. Opimme kuuntelemaan paremmin kehoamme ja aitoa itseämme, ei vain sitä pintamieltä. 

Oma raskauteni oli iloinen ja odotettu. Vaikka en pystynyt tänä aikana syömään niin paljon tuoreruokaa, kuin olisin halunnut söin silti erittäin laadukkaasti. Painotan joka välissä oman kehon kuuntelua ja on tärkeää, että erilaisille mielihaluille antaa etenkin raskausaikana periksi, mutta mielellään tietenkin laatupäivitetysti. Puhutaan nyt sitten suklaasta tai pizzasta. Suklaa ei tarkoita välttämättä Fazerin sinistä vaan terveellisempää raaka- tai luomusuklaata ja pizzastakin löytyy monia variaatioita. Muista, että jos enimmäkseen syöt oikein, niin sillä lopulla 10%:lla ei ole niin väliä. Itse söin muutaman kerran jopa riistalihaa, vaikka normaalisti liha ei maistukaan. Tämän lisäksi rautaa sain myös mm.spirulinasta ja persiljasta. Superfoodit tuntuivat omaan kehoon turvallisilta ja toimivilta, koska olin käyttänyt niitä jo muutaman vuoden. Jos ne ovat sinulle, odottava/imettävä äiti vielä outoja, aloita hieman varovaisemmin. Lisää esimerkiksi ruokalusikallinen gojimarjoja tai 1 tl spirulinaa smoothien sekaan ja tunnustele oloa. Jos superfoodit pelottavat (enemmän kuin karkit, sipsit ja muut prosessoidut tuotteet) niin ruokavaliota voi aina muokata paremmaksi ja monipuolisemmaksi erilaisten tutumpien aineiden, kuten pähkinöiden, siemenien ja marjasmoothieiden avulla.

Tässä muutamia toimivia aineita, joita itse olen käyttänyt raskaana ja imettäessäni toimivasti. Tärkeä kaikkien ruoka-aineiden kohdalla on muistaa kohtuukäyttö ja monipuolisuus. 
Riisi-, herne-, tai hamppuproteiinijauhe, chia-siemen, hampunsiemen, kookosöljy, raakakaakaotuotteet (vähän/kohtuudella), carobjauhe (voi korvata kaakaon maun puolesta), lucumajauhe, spirulina, avokado, kylmäpuristetut luomuöljyt (esim. Udo's oil tai hamppuöljy), viherjauheet tai mielummin tuoreet vihreät kasvikset- ja lehdet, tuoreet marjat tai marjajauheet, hedelmät, pähkinät ja siemenet yleensä sekä laadukas eläin- tai kasvisproteiini, kuten riistaliha, vapaat järvikalat, luomumunat, luomujuusto, pavut, herneet, tofu ym sekä ravinteikkammat viljat, kuten speltti, hiivaton luomuruisleipä, tattari jne. Lisäravinnelistausta voit katsoa tarkemmin vaikka tästä bloggauksestani. Hapatetut ruoat tai vähintäänkin probiootit olisivat siis tärkeitä. Myös jokin laadukas monivitamiini, magnesium, sinkki ja kala- tai krilliöljyvalmisteet ovat näkemykseni ja kokemukseni mukaan tärkeitä niin raskaana kuin imettäessä.

Raskauteni meni pääpiirteittäin hyvin, vaikka vatsani toimi "hieman" ylivikkelästi välillä. Kolme viikkoa ennen laskettua aikaa poikamme ilmoitti, että olisi tulossa. Ponnistin häntä maailmaan kolmatta päivää, eikä kaikki mennyt ihan toiveiden mukaan. Tulehdusarvoni olivat koholla ja meidät pumpattiin täyteen antibioottia jo ennen, kuin pienokainen oli ulkona. Jotain muuta, kuin luomusynnytys siis. Antibioottien ja lääkkeiden seurauksena (todennäköisesti), muutaman viikon päästä synnytyksestä hänelle ilmaantui vatsavaivoja. Löysimme onneksi mahtavan vyöhyketerapeutin, jonka ansiosta poika tervehtyi nopeasti ja on ollut siitä lähtien täysin terve. Hänen lisävinkeillään myös äiti on jaksanut erinomaisesti, vaikka nyt 10 kuukautta lähestyvä napero imee hänestä ravinteita edelleen tasaisin 2-3 tunnin välein yötä päivää. 

Ravinteikkaan ruoan lisäksi suosittelen nyt vyöhyketerapeutiltamme saamamme arvokkaan tiedon ja kokemuksen myötä seuraavia toimenpiteitä etenkin, jos itse oireilet tai vauva oireilee. Jos imetät, niin on ensisijaisen tärkeää tietää, saako vauva kauttasi tärkeitä ravinteita. Testaa suolatasosi, testaa toimiiko vatsan suolahappo ja testaa muut tärkeät mineraalit. Nimittäin vaikka kuinka ravinteikkaasti söisimme, voi olla, että ravinto ei pääse imeytymään huonosti hoidetussa suolistossamme. Ja jos vielä stressaamme niin...Juurikin erilaiset suolat vastaavat siitä, että "sähköitys" toimii kehossamme, jotta kemialliset toiminnot mahdollistuvat. 

Olen koonnut tarvittavat testit, joista ihan jokainen hyötyy uuteen kirjaani "Uusi päivä", joka on opas luonnollisen ruoan ja energisoivan elämän maailmaan. Suolatesti tässä kuitenkin "maistiaisiksi":

Laita 1/2 tl puhdistamatonta merisuolaa 2 dl vettä ja tarkastele makua. Jos makumielikuva on makea, kehon suolatasot ovat 60-99%. Jos makumielikuva on neutraali, niin kehossa on 40-60% optimista. Jos seos maistuu suolaiselta, aineesta on vajetta eli alle 40% optimista. Kun aine on jälleen suolaista/pahaa, ollaan saavutettu 100% tasot. 

Huom! Jos et vielä ole vaihtanut tavallista pöytäsuolaa puhdistamattomaan meri- tai vuorisuolaa, tee se ensi kädessä! Eli Celtic sea salt tai Himalajan ruususuola nyt heti ostoslistalle! Lisää ripaus laadukasta suolaa nauttimasi veden joukkoon ja nauti sitä ainakin 1/4-1/2 tl päivässä.


Kiinnostaako aihe lisää?

Järjestämme vyöhyketerapeuttimme kanssa ensimmäisen luennon aiheesta odottaville ja imettävillä äideille Tampereella, 13.11. Tervetuloa arvokkaan tiedon äärelle!

Uusi kirjani Uusi päivä - matka kokonaisvaltaiseen muutokseen - on yleisopas sinulle, äiti, tuleva äiti, nainen, mies, nuori, vanha, joka haluat voida paremmin ja ottaa vastuun itsestäsi ja terveydestäsi. Kirjani voi hankkia esimerkiksi RUOHONJUURISTA ja jos tulet käymään niissä seuraavina päivinä, olen paikalla ja saat kirjan kaupanpäällisiksi ihanan Conscious-raakasuklaapatukan!! 

5.11 Tampere Ruohonjuuri klo 12-18
10.11 Helsinki Kampin Ruohonjuuri klo 11-17
17.11 Turku Ruohonjuuri klo 10-16

Lisää aiheesta artikkeleissani:

Vauvan sormiruokinnasta (tapa, jota itse suosimme)

Heidi Kuusisto





Alkuperäinen:
http://www.ruohonjuuri.fi/ekotietoa/blogi/2012/31102012-raskaus-ja-imetysasjan-ruokavalio/


Lisää aiheesta jos kiinnostuit: 


http://quinoaa.blogspot.fi/2011/06/parhaat-kasvumahdollisuudet-tulevalle.html


http://heidikuusisto.com/vauvan-ruokinnasta/


http://quinoaa.blogspot.fi/2012/09/ensimmaisia-vauvasmoothieita-ja.html


ja tässä alla viel mielenkiintoinen haastattelu!


http://www.raikasweb.com/tag/raskaus

17.12.2012

Pojilla tulet persuksissa

Olis pitäny videokameran kuvata tätä kaikkee hulluutta viimeisen reilun tunnin ajan. Mentiin porukalla nukkumaan vartin yli yks ja Lino pyysi et äiti ja Lenniki nukkuis Linon kans. Hyvin näytti alkavan. Lino nalle kainalossa omassa peitosta tekemässä pesässään ja Lenni syömässä. Lenni se ponkasi pystyyn syötyään ja touhuili sängyssä mitä ny keksikin..kiipes sängynpäätyä vasten, heilutteli sen takana olevaa vielä asentamatonta peiliä. Meni puol tuntia ja otin Lennin uudelleen syömään josko nukahdettais ny koko porukka.

Lino nätisti yritti nukahtaa.. Lenni ei, taas nousi pystyyn mönkimään. Sit Linollakin herpaantu tää nukahtamisen yrittäminen..kai ny kun pikkuveikka mönkii päällä. Lino rupes laittaan hatuksi housujaan Lennin päähän..ollaan hiekkarannalla ja hattu pitää olla päässä ja sit hekotettiin koko sakki ja Lenni otti hatun pois. Lino rupes rakentamaan majaa peitoista sängyn päätyä vasten ja kutsu Lennin aina kylään. Mä makasin ja nauroin noiden leikeille. No sit kolmas yritys ja Lenni syömään kun jo oli ihan väsynyttä itkua välillä. Söi joo ja mahdollisuus olis kai ollu nukahtaa mut pojat sai katse kontaktin ja siitä se hassuttelu alkoi. Linolla oli nyt päässää omat housunsa ja esitti lauluesityksiä ja pomppi ympäri makuuhuonetta josta pikkuhiljaa kohti muuta kämppää.. Lenni seuras hetken mun luota tätä toimintaa minkä jälkeen jo kipus sängystä alas ja Linon perään lujaa kontaten. Sit alkoi hassuttelu eteiskäytävällä..mä toisis rappusis seurasin kun Lino juoksi ja Lenni konttas meidän väliä vauhdilla nauraen. Ja tää hullutus senkun jatkuu vaik hienosti pojat leikkivät yhdessä ja ei tätä voi kuvailla sanoin, saa ite nauraa maha kippurassa niiden juttuja.

Nyt ovat hyvin rauhallisia ja Lino lukee Lennille kirjaa. Josko kohta uus yritys..eihän siitä ekasta ookaan ku kohta jo kaks tuntia. Mut nyt mennään nukkumaan eri huoneisiin niin josko malttavat. : )

S

Ostin talon

t. Anne

16.12.2012

S niinkun toimii!

Salama- taskulampun loisteessa.. Annen lipaston ylälaatikosta löytämäni kauratyynyelukan lämmitetty sisälmyssäkki otsalleni viriteltynä Spiderman sukelluslaseilla.
En mä pysty oleen makuullaan, täs kökötän kera virityksieni ja repeisit jos mut näkisit!

Unohdin pyytää äiteltä nenähuuhtelukannua lainaan ja mietin et mikä olis hyvä korvike ja perus pullolla yritin jo monesti ja joo onnistu vähän mut kappas Stadium vesipullo korkkeineen toimii täydellisesti! Merisuolaa pulloon ja lämmintä vettä ja pullo nenään ja vedet valuu toisesta nenästä pihalle ja avot on taas helppo hengittää.

Hätä keinot keksii : )))

S

Messagee with Anne

Jep Lenni ok ja mäkin oon huomenna terve..kyl täs saa melkoista ajatustyötä ja lihasten rentoutumista käyttää et pysyy sellanen hyvä olo..en voi kirjoo mitää negaa vaik mieli tekis valittaa mut ajattelen vaan terveyttä ja et tää on 24h flunssa ku alko viime yönä klo 01.

Lenni nukahti just ja mä meen lämmittämään nyt jotain sun kauratyynyä mikä löyty tosta lipaston ylälaatikosta ja rupeen hautomaan tuota räkää ottasta alaspäin ja nautin tujua suolavettä. Oon laittanu lähes 1tl merisuolaa 0,5l vesipulloon et saa nesteytyksen ja suolot kohilleen ja toipuis tästä pian pian! 24h flunssa : )

S

Nenäliina

Tässä niistelen isoon harsoon..joskus ihmettelin vaarin nenäliinoja mut tää toimii todellakin paljon paremmin kun paperiset. Nenä kuin hana..alkoi viime yönä kuten Lennin oksentaminen joka tänään jatkui koko päivän ja ilta menikin pojan vaippaa vaihtaessa. Virkeä on ja leikkii vaik mikään ei oo pysyny sisällä tai pakkohan siel jotain on olla kun on niin energinen. On melkoista hoitaa kipeää lasta itse aivan sänkypotilaana mut empä oo paikallani osannu pysyä vaan pessy lattioita ja lakanoita ja lukuisia vaatteita mitä täs viime yön ja tän päivän aikana on kulunu..

Hienoa on se että huomenna ei ole jouluaatto vaan vasta viikon päästä. Tänään oli tarkoitus lähteä mökkeilemään mutta sinne suunta sitten kun tilanne on sopivampi.

Lenni ei oo nukkunu yhtään enempää kuin terveenäkään ja täs vierelläni kukkuu ja mönkii ja klo jo 22.30! Mä niistä koko ajan..huomenna tää on sit ohi eiks niin!

Pikkujouluis oli niin hauskaa eilen, hyvä meininki! : ) tosin poikien luona jo 20.30 mut ehtihän sitäkin ennen jo nauraan vaik kuin monta kertaa!

S

15.12.2012

Palopikkujoulut






onnellisesti kotona!