22.12.2012

Pähkinäpuruja

Esan työkaverin pentu.. Kuva ei liity tekstiin : )

Aamulla herätessäni vatsani oli kipeä, niin kipeä että se on valitettava nyt ääneen ja kirjoitettava muistiin. Olin syönyt eilen aikalailla pähkinöitä ja liuottamattomia, ei siis sula mun vattaani. Oon huomannu aiemminkin et kourallista enempää ei niitä pysty syömään vaik laadukkaita luomupähkinöitä ovatkin. Pähkinäthän tulis aina liottaa vedessä muutama tunti ja mahdollisesti sit kuivata taas uudelleen alle 40 asteen lämmössä uunissa, säilyvät sen jälkeen hyvin ja vaik jääkaapissa niin takuuvarmasti. Liuotus auttaa ruoansulatusta ja poistaa pähkinöistä jonkun..en mä muista termejä : )

Sama juttu viikunat, taatelit ja aprikoosit. Lennille laitan usein muutaman kuivatun aprikoosin likoomaan jääkaappiin vesikulhoon yöksi ja sit on yks välipala seuraavaks päiväks. Taatelit ja viikunat pilkottuna salaatissa on mun herkkua.

Oltiin viimeyö tippusängyssä Lennin kans, kun mä nukkunu meidän sohvalla viime kuukaudet ja sit kämppä vähän sotkusen näkönen kun petivaatteet sohvalla ja aattelin et toises makkaris Linon ihana vanha päästävedettävä sänky, leveys taitaa tosin olla 70cm vaan ja ahtaaks se kävi Lennin kans. Fiksuinta olis opettaa Lenni siihen viereiseen pinnasänkyyn ja itse mahtuisin hyvin nukkumaan Linon sängys kun Lino aina isänsä kainalossa ja niin nukkuminen tapahtuis makkareissa eikä yleistiloissa. Täs sohval mä taas, tää niin hyvä nukkua. Opetellaan se pinnasänky sit joskus ja ei jouluna.

Niin ja kun kivuista jo valitin niin teinistä astihan olen kärsinyt migreenikohtauksista ja kovista vatsakivuista mitkä ajan myötä kasvis ja laadukkuus painotteiselruoalla saanu kuntoon mut migreeni on ollu melkosen paha toissa kesänä ja nyt tämän syksyn ajan. Mulla ei ollu vuoteen mitään ja nyt muutama kk sitten alko olemaan ihan viikottain. Aikoinaan sain migreenin hyvin jopa parin vuoden katkolle akupunktion avulla ja siihen taidan ryhtyä nytkin heti uudenvuodenlupauksena.

Tänään siis taas ollu kohtaus ja kun lääkkeitäkään sitä ei mielellään söis varsinkin kun imetys käynnissä erittäin tiuhaan edelleen. Laskin kun oltiin siel kylässä et imetin 5h aikana siel 5kertaa, kun sinne saavuttiin ja Lenni heräs, sit ruoan päätteeks ja kun meni nukkumaan ja heti kun heräs nukuttuaan 20min ja ennen lähtöä. Ei sitä edes ite tajua kuin vieläkin on niin kiinni tissis, ei haittaa mua yhtään mut tollai kun näkee lukuna niin on ihan et oho.

Hain tuos kotimatkalla Muorilta sit lääkkeen kun meni jo tosi pahaks ja miettii et synnäril huusin et en haluu mitään kivunlievitystä niin toi pää/niskakipu on sellanen ja oksetusolo et haluaa vaan jotain kunhan sen saa äkkiä pois. Ehkä se kun tietää et yleensä kestää vuorokauden vähintään ja ei pysty tekemään mitään ja lapsetkin tulis hoitaa. Join siel kyläs kokoajan suolavettä ja söin hyvin ja rentoutin leukoja, hieroin niskojani mut sit automatkalla ehkä vastaantulevien valot sai kivun uusiin mittasuhteisiin. Mä niin sallin viel itselleni kivuttoman elämän joskus!

Yks homma tosin se kun omega3 laajentaa verisuonia tai siis poistaa tukkeumia eli huutaisko mun elimistö sitä nyt, oon ollu vähän huono kalaöljyjen suhteen, Lino saa päivittäin mut ite ei aina tajuu ottaa. Tärkeintähän on 3 ja 6 suhde. Eli jos saa valmisruoista ja margariineista sekä leivonnaisista paljon omega 6 niin tulis syödä paljon myös kolmosta.

Käyttäkää siis voita niin vähenee se kutosen osuus ainaski vähän ja en tajuu miks karjalanpiirakatkin leivotaan kasvismargariineihin kun voihin ne kuuluis tehä ja sit olis kivempi lapsillekin antaa. Lapsille varsinkin margariinit on myrkkyä! Asiasta oli hyvää keskustelua reilu vuosi sitten ajankohtaisessa kakkosessa ruokakeskusteluissa ja en tajuu miksei tuu jo virallista suositusta ulos edes lasten kohdalle niinkun tuli se lehtiin et mikron käyttöä tulis rajoittaa lasten ruokien kohdalla sillä tuhoaa ravinteet mitkä tärkeintä kasvaville lapsille sekä sairaille vanhuksille ja tietty meille kaikille muillekin.. Ei monet edes ajattele tota ja vähänkö olin iloinen kun siitä oli yleistä keskustelua lehdis, veikkaan et ei oo muuten mikroja enää 10v päästä vaan pikku uunit mitä nyt jo monilla.

.. Viel rasvoista, Omega6 sairastuttaa verisuonet ja aiheuttaa suurimman osan kansansairauksista. Sen suhde kolmoseen tulis olla 1:1 mut suomalaisil arvot parhaimmillaan 5:1 ja jenkkiläs tyypeil jopa 20:1 eli toosihuonos. Yks kalaöljyfirma lupas 1000e niille joilla arvot tuon 1:1 ja ei oo monellakaan viel ollu. Hyvä markkinointikikka. Saa siis testin öljyjen mukana. Miettii et jos ranskikset paistais kookosöljyssä niin nehän olis jo terveysruokaa verrattuna et nyt aiheuttaa ihmisille pahaa oloa. Ei siis tarvii jättää mitään syömättä kun aattelee laatua ja laittaa sen puolen kuntoon. Kookosöljy paistamiseen ym ruoanlaittoon, suklaan tekoon ja ihonhoitoon. Laadukas oliiviöljy riisin, kasvisten ja salaatin päälle ja voista makua ruokiin, puuroihin ja leivän päälle, niillä mennään! Teen muuten aina meille leipiä tehdes yrttivoita, siis kun voi kovaa niin muussaan erilliselle lautaselle sitä ja samalla kun pehmenee niin sekoitan joukkoon Frantsilan aurinkovoima viherjauhetta 1-2tl ja näin saa alas pojallekin vaivattomasti yrttejä ja herkullisen tattarileivän ravintoainepitoisuus senkun kohoaa vaik maitotuotteet estävätkin monia vitamiineja imeytymästä, samaista viherjauhetta ripottelen myös ruokien päälle ja omaan jogurttiini jne.. Mun luottoainetta.

Nostin kaapista muutaman sisustuskirjan esille et luen ne mut sit jään kirjottelemaan tänne vaan mitä päähän tulee. Nyt äkkiä vilasen ne kirjat pitkästä aikaa vaik sais nukkua ja joka vartti unimäärästä pois, niin rentouttavaa lukee sisustus-ja muotilehtiä kun muuten kaikki lukemani asiapohjaista teoriaa, oppimishalu on valtava, vastapainoo arjelle!

S

Ihanan pitkä joulunaika kun jo nyt vähän joulu ja sit koko ensviikkokin ja sit uuttavuotta taas jne..! Ihanasti menee nyt pyhät et paljon vapaata.

Mä kohta kolmekymppinen! Otsarypyistä vois luulla jo vanhemmaks : ))

S