20.12.2012

Ruohonjuuren sivulta


Turvallisesti maailmaan ja maailmassa, vauvan ja äidin terveyttä tukeva raskaus- ja imetysajan ruokavalio

Julkaisemme ilolla ravintovalmentaja Heidi Kuusiston kirjoituksen äidin ja vauvan hyvinvointia tukevista (ravitsemus)valinnoista.

Nykypäivänä näkee valitettavan usein äitejä, jotka viis veisaavat omasta tai lapsensa ruokavaliosta. Raskausaikana mätetään karkkia ja muita kehoamme huonolla tapaa stimuloivia aineita. Jo vuoden ikäisille syötetään karkkeja ja sipsejä ja hammashoitajasukulaisemme on jopa nähnyt vauvan imevän tuttipullosta cokista. Apua, sanoisinko. Suomi on kärjessä ei-niin-imartelevassa tilastossa eli lasten valmis-purkkiruokien kulutuksessa. Yhtä lailla kuin lemmikkieläimet kasvatetaan oireileviksi teollisilla halvoilla ravinneköyhillä marketin raksuilla, ei näissä prosessoiduissa lastenruoissa ole sitä, mitä kasvavan lapsen keho ja vasta rakentumassa oleva immuunijärjestelmä aidosti kaipaisi. Tarvitsemme paaaaljon kyseenalaistamista ja yksilötason vastuunottamista, jotta syömiskulttuurimme muuttuisi. Voimme aloittaa etenkin sinusta, tätä artikkelia lukeva odottava tai imettävä äiti.

En voisi kirjoittaa, jos en omaisi aiheesta omaa kokemusta. Siksi varmaan tarkoitukseni oli tulla äidiksi, 9,5 kk sitten. Tätä ennen olin saanut tutustua luonnollisen ja ravinteikkaan ruoan maailmaan jo muutaman vuoden ajan. Olin kokenut sen valtaisan energisoivan vaikutuksen niin kehossa, mielessä kuin sielussani. Kun lähdin lisäämään ruokavaliooni nesterikkaita, ravinnetiheitä ruokia, kuten viherpirtelöitä, luomukasviksia-, hedelmiä, marjoja, siemeniä, pähkinöitä ja erilaisia superfoodeja epäilin vahvasti olevani vihdoinkin oikealla tiellä. Oli kuin verho olisi vedetty silmieni edestä ja kehoni alkoi toimia niinkuin sen kuuluukin. Kaikki, mikä teki minulle huonoa, jäi elämästä itsestään pois ja näin maailman kokonaisvaltaisesti uusin silmin.

Jos vain mahdollista, aloita sinäkin kehosi ravitseminen jo hyvissä ajoin, ennen kuin mietit raskautta. Monien kehot ovat täynnä kuormittavan länsimaisen elämäntavan seurauksena syntynyttä kuonaa ja erilaiset synteettiset kemikaali-,  ja lääkejäämät, hormonit (mm. ehkäisyvalmisteet) ym. vaikuttavat suoraan sikiöön. Omaa elämäntapaa kannattaa tarkastella kokonaisvaltaisesti ja se usein tapahtuu itsestään, kun lähdemme jostain suunnasta liikkeelle. Puhtaiden ruokien lisäämisen seurauksena huomaamme yleensä, että myös mielemme kaipaa rauhaa ja pysähtymistä. Opimme kuuntelemaan paremmin kehoamme ja aitoa itseämme, ei vain sitä pintamieltä. 

Oma raskauteni oli iloinen ja odotettu. Vaikka en pystynyt tänä aikana syömään niin paljon tuoreruokaa, kuin olisin halunnut söin silti erittäin laadukkaasti. Painotan joka välissä oman kehon kuuntelua ja on tärkeää, että erilaisille mielihaluille antaa etenkin raskausaikana periksi, mutta mielellään tietenkin laatupäivitetysti. Puhutaan nyt sitten suklaasta tai pizzasta. Suklaa ei tarkoita välttämättä Fazerin sinistä vaan terveellisempää raaka- tai luomusuklaata ja pizzastakin löytyy monia variaatioita. Muista, että jos enimmäkseen syöt oikein, niin sillä lopulla 10%:lla ei ole niin väliä. Itse söin muutaman kerran jopa riistalihaa, vaikka normaalisti liha ei maistukaan. Tämän lisäksi rautaa sain myös mm.spirulinasta ja persiljasta. Superfoodit tuntuivat omaan kehoon turvallisilta ja toimivilta, koska olin käyttänyt niitä jo muutaman vuoden. Jos ne ovat sinulle, odottava/imettävä äiti vielä outoja, aloita hieman varovaisemmin. Lisää esimerkiksi ruokalusikallinen gojimarjoja tai 1 tl spirulinaa smoothien sekaan ja tunnustele oloa. Jos superfoodit pelottavat (enemmän kuin karkit, sipsit ja muut prosessoidut tuotteet) niin ruokavaliota voi aina muokata paremmaksi ja monipuolisemmaksi erilaisten tutumpien aineiden, kuten pähkinöiden, siemenien ja marjasmoothieiden avulla.

Tässä muutamia toimivia aineita, joita itse olen käyttänyt raskaana ja imettäessäni toimivasti. Tärkeä kaikkien ruoka-aineiden kohdalla on muistaa kohtuukäyttö ja monipuolisuus. 
Riisi-, herne-, tai hamppuproteiinijauhe, chia-siemen, hampunsiemen, kookosöljy, raakakaakaotuotteet (vähän/kohtuudella), carobjauhe (voi korvata kaakaon maun puolesta), lucumajauhe, spirulina, avokado, kylmäpuristetut luomuöljyt (esim. Udo's oil tai hamppuöljy), viherjauheet tai mielummin tuoreet vihreät kasvikset- ja lehdet, tuoreet marjat tai marjajauheet, hedelmät, pähkinät ja siemenet yleensä sekä laadukas eläin- tai kasvisproteiini, kuten riistaliha, vapaat järvikalat, luomumunat, luomujuusto, pavut, herneet, tofu ym sekä ravinteikkammat viljat, kuten speltti, hiivaton luomuruisleipä, tattari jne. Lisäravinnelistausta voit katsoa tarkemmin vaikka tästä bloggauksestani. Hapatetut ruoat tai vähintäänkin probiootit olisivat siis tärkeitä. Myös jokin laadukas monivitamiini, magnesium, sinkki ja kala- tai krilliöljyvalmisteet ovat näkemykseni ja kokemukseni mukaan tärkeitä niin raskaana kuin imettäessä.

Raskauteni meni pääpiirteittäin hyvin, vaikka vatsani toimi "hieman" ylivikkelästi välillä. Kolme viikkoa ennen laskettua aikaa poikamme ilmoitti, että olisi tulossa. Ponnistin häntä maailmaan kolmatta päivää, eikä kaikki mennyt ihan toiveiden mukaan. Tulehdusarvoni olivat koholla ja meidät pumpattiin täyteen antibioottia jo ennen, kuin pienokainen oli ulkona. Jotain muuta, kuin luomusynnytys siis. Antibioottien ja lääkkeiden seurauksena (todennäköisesti), muutaman viikon päästä synnytyksestä hänelle ilmaantui vatsavaivoja. Löysimme onneksi mahtavan vyöhyketerapeutin, jonka ansiosta poika tervehtyi nopeasti ja on ollut siitä lähtien täysin terve. Hänen lisävinkeillään myös äiti on jaksanut erinomaisesti, vaikka nyt 10 kuukautta lähestyvä napero imee hänestä ravinteita edelleen tasaisin 2-3 tunnin välein yötä päivää. 

Ravinteikkaan ruoan lisäksi suosittelen nyt vyöhyketerapeutiltamme saamamme arvokkaan tiedon ja kokemuksen myötä seuraavia toimenpiteitä etenkin, jos itse oireilet tai vauva oireilee. Jos imetät, niin on ensisijaisen tärkeää tietää, saako vauva kauttasi tärkeitä ravinteita. Testaa suolatasosi, testaa toimiiko vatsan suolahappo ja testaa muut tärkeät mineraalit. Nimittäin vaikka kuinka ravinteikkaasti söisimme, voi olla, että ravinto ei pääse imeytymään huonosti hoidetussa suolistossamme. Ja jos vielä stressaamme niin...Juurikin erilaiset suolat vastaavat siitä, että "sähköitys" toimii kehossamme, jotta kemialliset toiminnot mahdollistuvat. 

Olen koonnut tarvittavat testit, joista ihan jokainen hyötyy uuteen kirjaani "Uusi päivä", joka on opas luonnollisen ruoan ja energisoivan elämän maailmaan. Suolatesti tässä kuitenkin "maistiaisiksi":

Laita 1/2 tl puhdistamatonta merisuolaa 2 dl vettä ja tarkastele makua. Jos makumielikuva on makea, kehon suolatasot ovat 60-99%. Jos makumielikuva on neutraali, niin kehossa on 40-60% optimista. Jos seos maistuu suolaiselta, aineesta on vajetta eli alle 40% optimista. Kun aine on jälleen suolaista/pahaa, ollaan saavutettu 100% tasot. 

Huom! Jos et vielä ole vaihtanut tavallista pöytäsuolaa puhdistamattomaan meri- tai vuorisuolaa, tee se ensi kädessä! Eli Celtic sea salt tai Himalajan ruususuola nyt heti ostoslistalle! Lisää ripaus laadukasta suolaa nauttimasi veden joukkoon ja nauti sitä ainakin 1/4-1/2 tl päivässä.


Kiinnostaako aihe lisää?

Järjestämme vyöhyketerapeuttimme kanssa ensimmäisen luennon aiheesta odottaville ja imettävillä äideille Tampereella, 13.11. Tervetuloa arvokkaan tiedon äärelle!

Uusi kirjani Uusi päivä - matka kokonaisvaltaiseen muutokseen - on yleisopas sinulle, äiti, tuleva äiti, nainen, mies, nuori, vanha, joka haluat voida paremmin ja ottaa vastuun itsestäsi ja terveydestäsi. Kirjani voi hankkia esimerkiksi RUOHONJUURISTA ja jos tulet käymään niissä seuraavina päivinä, olen paikalla ja saat kirjan kaupanpäällisiksi ihanan Conscious-raakasuklaapatukan!! 

5.11 Tampere Ruohonjuuri klo 12-18
10.11 Helsinki Kampin Ruohonjuuri klo 11-17
17.11 Turku Ruohonjuuri klo 10-16

Lisää aiheesta artikkeleissani:

Vauvan sormiruokinnasta (tapa, jota itse suosimme)

Heidi Kuusisto





Alkuperäinen:
http://www.ruohonjuuri.fi/ekotietoa/blogi/2012/31102012-raskaus-ja-imetysasjan-ruokavalio/


Lisää aiheesta jos kiinnostuit: 


http://quinoaa.blogspot.fi/2011/06/parhaat-kasvumahdollisuudet-tulevalle.html


http://heidikuusisto.com/vauvan-ruokinnasta/


http://quinoaa.blogspot.fi/2012/09/ensimmaisia-vauvasmoothieita-ja.html


ja tässä alla viel mielenkiintoinen haastattelu!


http://www.raikasweb.com/tag/raskaus