Oonko unohtanu nää kuvat tänne laittaa, tässähän näitä.
Mökillä tuli puheeks Annen kaa et miten vois päivän ruokailua rakentaa ja sanoin et en ruokalistaa haluu tehdä vaan mielummin ehdotuksia ns..luonnoksen/kaavan päiväruokailurytmistä ja syö sitten fiiliksen ja oman elämän mukaan.
Extempore tekstiä täältä peiton alta puoliunesta, olkaa hyvä:
Aamu
-heräät onnelisena ja pirteänä uuteen aamuun, katsot kaunista luontoa, oli keli mikä tahansa se on täydellinen ja sallit itsellesi tästä päivästä jälleen kerran ihanan ja elämyksien täyteläisen
-pikku venyttelyä ja vaik vähän hikikin saa tulla pintaan jotta kroppa herää
-pian herättyään olis hyvä nauttia raikasta ihanaa lähdevettä, jokaisellahan on takapihallaan puro mistä veden voi noutaa, samalla voi koiraa kusettaessa poimia luonnosta vehreät ainekset vihersmoothieen, talvella voi laittaa tattari/hirssipuurot tulille. Vilja per päivä per viikko, hyvä tasapaino.
- niin sitä ainakin hapettunutta vettä kera suolojen vois juoda vaik litrankin siinä aamupuuhastelun lomassa
- meil lapset aloittaa juomalla vettä ja sitten omenalohkoja tai kurkkua tai porkkanaa.
- nauti öljyjä, kalaöljy tärkein, 1rkl laadukasta öljyä tai ainakin vähintään 3kapselia aamuin illoin sekä lusikallinen esim.camelinaöljyä, vehnänalkioöljy jne..
- sekoittelee magnesiumia 4rkl 0,5l vettä ja toiseen pulloon ihan vettä ja 1/2tl laadukasta puhdistamatonta suolaa, magnesiumpullosta voi ottaa huikkaa ja purskutella pitkin päivää, krampit helteillä, voimattomuus, viheliäät pistokivut magnesiumin puutetta, yleistä kesällä, tankkaa usein ja niin kauan jotta magnesiumvesi maistuu makealta, puutostilas ihan älypahaa
- c, d, b- vitamiinit, sitruunassa paljon ceetä
- pese hampaat suolalla, testaa kaliumin puutos (stressitila) pesemällä esim jozo, poistettu natriumia merisuolalla, jos suolaista niin kaliumin puutos, jatka pesua joka aamu kunnes makeaa tai lisää kaliumin saantia potassium valmisteilla
- yöllähän on ollut siemeniä likoomassa, pistä sheikkeriin hedelmien kera ja ota töihin mukaan välipalaksi
- marjoja puuroon, pirtelöön, rasiaan evääks
- ne vihreet lehdet ulkoa luonnosta ja puutarhasta (useimmiten jääkaapista) sheikkeriin ja kuivattua nokkosta sekä mitä vaan sekaan, banaani peittää lehtikaalin ja voikukan voimakkaat maut, mut kandee kokeilla joskus ilmankin ja muista suolaa ripaus tähänkin, suola auttaa kehoa valmistamaan suolahappoja joita tarvitaan ruoan sulamiseen ja täten ravintoaineiden imeytymisprosessiin (tarkempia smoothiereseptejä netti pullollaan, testaa ite ja etsi itsellesi sopiva maku ja koostumus) vihersmoothie on kiva hörppästä kun nälkä rupeaa kolkuttamaan.
Mulla töissä n.1litra, melko paksua mut silti juoksevaa. En sais mutustettuu tollast määrää salaattii ikinä mut näin menee helposti ja nautin mausta. Jopa kelpas isälle perjantaina vaik joukos oli porkkanan naatteja, lehtikaalia, pinaattia, persiljaa, siemeniä jne. Tää nyt kolmas kesä kun näitä kittaan..talvel enemmän lämpösiä puuroja.
- niin ja muista se kakka mahd pian herättyäsi..nesteitä, kuituja kasviksista, leseistä, siemenistä jotta kulkee. 2-3 vessareissuu per pvä ja nättiä pötköö, magnesium auttaa tähänkin.
Lounas
- mitäs tähän mennessä on syötyjuotu, aamul paljon vettä kera vitamiinien, öljyjä, mahdollisesti puuro, tuorepuuro tai vihersmoothie. Ja nyt olis kiva lähtee kunnon lounaalle vaik työkaverin kaa. Syö mahd raskaat ruoat päivällä mielummin kuin illalla kuten lihat ja raa'at vihannekset, salaatit. Ruoansulatus ehtii käsittelemään ne ennen yön lepoa. Joten lounaaksi kalaa, kanaa, riistaa, kasviksia, juureksia, salaattia kera öljyjen.
- vihersmoothiekin sopii lounaaksi, monasti syön lämmintä puuroo aamusin lasten kans niin viherin aika puolilta päivin. Sitä ennen siinä työnlomassa kittaan lämmintä yrttiteetä termarillisen, ehkä pitää nälän puolillepäivää. Kuitenkin aika nestepitoinen koko aamu ja päivä.
- mikä kullekin sopii ja tuntuu hyvältä ja kivalta, se se paras.
Nauti huoneenlämpöistä vettä pitkin päivää.
Muista happohyökkäys, saa tulla vain 5 kertaa päivässä ja sitä ei laukaise pelkkä vesi suoloineen tai yrttitee, mut kaikki muu. Suolarae naposteluks. Pyri eroon napostelusta, hampaiden terveys on koko kehon terveys.
Välipala
-olisko nyt sen aamusen tuorepuuron aika, varsinkin jos siellä on marjoja ja makeutta. Hedelmät kun kandee nekin painottaa sinne aamuun ja olla sekoittamatta muuhun ruokailuun. Hedelmät on kuitenkin myös helppoja välipaloja, siemenkodalliset kuorineen ravitsevia, myös porkkanat käteviä kuten kurkku tai avokadokin.
- maustamaton jogurtti ja monien suosios oleva maitorahka kans helppoi välipaloja ja käyvät hyvin pohjana smootheille
- töissä mul voi, tattarinäkkäriä ja ohranorasjauhetta ja niistä syntyy usein välipala iltapäivällä teen kera, yrttiruukku myös helppo napata kassiin ja menee persiljat kätevästi näkkärin päällä, nokkos tms viherjauhe kulkee mukavasti mukana kuten joku oliivöljykin mikä toimii leivänkin päällä.
- mantelit ja pähkinät käteviä kans, toisaalta olis hyvä liottaa ennen jotta sulais paremmin. Joillakin ei pähkinät sula, prapähkinä hyvä seleenin lähde.
-jos väsyttää niin muista sitruuna, vesi ja suolarae sekä happee ja pari hyppyy niin eipähän väsytä enää
-makeaakin tekee mieli usein..kokeile se suolarae eka suuhun ja öljyjen puutteestakin voi kertoa mut mul onkin hunajapurkki pöydällä ja välil raakasuklaata mukana. Luontaistuotekaupassa ihania herkkuja kuten quinoasuklaapatukka.
Päivällinen
-taas tekee mieli lämmintä ruokaa, kasvikset uuniin tai kattilaan ja kotitöiden kimppuun tai useammin hyppäys lasten leikkiin. Ruoka valmistuu itsekseen..noo toki vaatii kasvikset kuorintaa ja paloittelua mut jos veitset huiput niin eipä tunnu missään. Mausteeks riittää pippuri, suola ja yrttejä. Soppaan kookosmaito, kermaa, mitä milloinkin on ja mieli tekee. Jos tuhdimpaa on tarves voi täydentää kanamunalla ja raejuustolla, paahtaa pannulla siemeniä.
-meil syödään yhes iltasin ja siks usein se raskas ruoka painottuu iltaan, lihaa usein tai käytäntö on et viikos ostetaan yks kala, kana, liha, ja paljon kasviksia, joitain syödään kaks päivää, usein myös kaks lihapäivää, eri lihoja, joskus riistaa (haluaisin useammin mut en saa hommattua mistää) ja sit on riisiä kanan kaa, kalan kaa perunaa ja lihan kaa pastaa tai kasviksia. Pastaakin löytyy tattaria, riisiä ettei aina vehnää tarvii syödä. Tomaatit ja muut saa hukattua ruokiin soseuttamalla ne, kelpaa näin kaikille..ronkeleillekin.
- pannulla voi kevyesti kypsentää tomaattia, paprikaa, sipulia (ei sovi herkkävatsaisille kuten ei valkosipulikaan), heittää joukkoon yrttejä, paljon oliiviöljyä ja mitä vaan mistä pidät. Tuolla aloitin espen kasvismatkan. Parsakaalikin pannulla tehtynä on huippua kera ripaus intiaanisokeria, ei niinkään suolaa. Tomaatit uunissa kera pippurijuuston. Kauden mukaan kaikkee..talvella ehkä kaipaa raskaampaa kuin kesällä. Tortillat ihania..viel jos tekee ite ne lätyt speltvehnästä vaik.
Iltapala
-syö sillain et ehtii sulamaan ennen nukahtamista jotta saa heti alkuyöstä levollisen unen. Kasvisliemi kera voileivän, lämmin puuro kera marjojen
-yrttiteetä vaik kamomillaa, mitä vaan mikä ei piristä vaan rauhoittaa, tulsi nostaa vastustutskykyä, kehäkukka autta sisäelimiä poistamaan kuonaa
-ruokalusikallinen koskenkorvaa veden kera ja b3 niasiini joka aiheuttaa ihoreaktion on hyvä ottaa vasta ennen nukkumaan menoa ym vitamiinit, seleeni, pii, kupari
-arginiini, (aminohappo, proteiini), puhdistaa verta ja verisuonia, aivan loistava energian lisääjä ja migreenin hellittäjä, auttaa astmaan, sydämen toimintaan jne..
-sinkki, molkosan, vitamiinit
-laita likoamaan siemenet tai pataan ryynit ja takkaan yöksi hautumaan
Kirjoita tai ainakin ajattele kuinka upea päivä tänään oli ja mitä kaikkea se sinulle antoi. Mistä olet kiitollinen, kirjoita vaikka kiitollisuuspäiväkirjaa, keskity positiivisiin, unohda murehtiminen, lue hetki rentouttavaa kirjaa. Hankkiudu eroon kuluttavasta mediasta. Anna itsellesi aikaa rentoutua ja hengittää. Hermostuminen on usein syy että olet unohtanut hengittää. Nuku hyvin.
Ja viel:
-positiivisuus
-ressi pois, tyyni mieli
-luontoelämykset..vaikka vain katse puunlatvoihin ja taivaalle
-syö yksinkertaisesti
-syö kunnes nälkä katoaa, älä rasita elimistöä ylisyömisellä
-hedelmät ominaan
-pureskele hyvin
-kasviksia kilo päivässä
-vaativampi ruoka aamusta, sulavampi illasta
-juo aterioiden välissä, ei niiden aikana, älä sekoita syljen toimintaa, paitsi lämmin lähdevesi, punaviini ja vihreä tee
-nauti ruokailusta!
S
anne, oikolue sä ja esitä kysymyksiä että opitaan lisää kummatkin, voisin vaan kirjoo ja kirjoo tästä aiheesta mut näin pääpiirteittäin..avaan yksittäisiä juttui sit erikseen