4.1.2014

Pyhien jälkeen

Monilla on parhaillaan käynnissä se hetki kun mietitään omaa terveyttä ja hyvinvointia. Jouluruoat, suklaat ovat saaneet aikaan mahdollisesti turvotusta tai painonnousua sekä väsymystä ja näistähän on kiva päästä eroon.

Täs muutamia juttuja joilla saa aineenvaihduntaan vauhtia ja ne asiat joita olis hyvä välttää jos haluaa puhdistautua ja virkistyä.

Säännöllinen elämä, kunnon yöunet sekä päivittäinen raitis ulkoilma. Positiivinen ja huoleton asenne, murehtimista ei ehdi tehdä jos panostaa hyvään musaan ja hauskaan tekemiseen sekä unelmointiin.

Vältä munuaisia tukkivia ruoka-aineita jotka hidastavat aineenvaihduntaa ja aiheuttavat päänsärkyä, väsymystä, iho-oireita, hiivaa, immuniteetin alenemista jne..
Eli sianliha, sitrushedelmät (paitsi sitruuna), suklaa eli kaakao, valkoinen sokeri, suola/pöytäsuola ja vehnä (inkkarisokeri, hunaja, ruususuola, puhdistamaton merisuola ja spelt vehnä käy), punaviini, kiivi, tehotuotetut mansikat (luomumansikat ihan huippuja!), viinirypäleet varsinkin ne siemenet ja lisäaineet eli ylipäätään teollisuuspainotteinen ruoka.

Ota tavaksesi syödä päivässä pussillinen porkkanoita, mitä mainioin välipala niin yksin tai perheen kanssa. Pari tomaattia pilkotuna kippoon kera basilikan ja timjamin, kurkkukin on kiva pilkkoo ja napostella sekä omenat menee makeenhimoon vaik sit viipaloituna hunajan kanssa. Eli joka päivä tietyt rutiinit.

Täs esimerkkinä vuosien aikana opeteltuja rutiineja.
Aamu: juodaan vettä, otetaan kalaöljy ja vitamiinit cee je dee, aloeveraa sekä maitohapot, syödään muutama omena ja vähän myöhemmin pitkään haudutettua kaurapuuroa, jossa ruususuolaa 2tl ja vaihdellen voita ja hunajaa. Päälle kasa mustikoita sulamaan. N. 2-3dl eli vajaa dl per pää.

Evääks ulkoretkelle:
Porkkana- ja kurkkutikkuja, riisikakkuleipiä kera yrttivoin (aurinkovoima yrttisekoitus +muut tuoreet yrtit pehmeän voin joukkoon, ripaus suolaa), termariin teetä ja vesipullo.

Lounas: raakakasviksia pöytään lapsille jotta saavat aloittaa nakertamisen ruokaa odotellessa kuten kurkku, porkkana, tomaatti, mungpapu, parsakaali, kukkakaali.
Kasvissosekeitto tai joku kasviskeitto kera lihan tai lohen tms.
Keitä lihaliemi vaikka kanan luusta tai kalanruodosta, siilaa ja lisää liemeen kasvikset, lopuks liha tai kala.
Eilen pikasoppaa eli kuorin porkkanat, palsternakan, bataatin ja pari perunaa kattilaan, laakerin lehti, mustaa pippuria, herbamaree ja kiehumaan. Kasvisten pilkkomisessa on oleellista hyvät välineet, ikeasta saa laadukkaita kuorimaveitsiä ja leikkuuveitsiä (ei ne halvimmat vaan ne kalleimmat vaik ovatkin halpoja :)
Lopuks lisäilee kuivattua tai tuoretta persiljaa ja mistä ny tykkää, kaik yrtit käy. Nokkonen aina hyväksi mut ite lisään vasta just ennen ruokailua lautaselle. Sopan kans syödään kanamunaa tai raejuustoa. Niin ja siis lopuks lisäsin eilen pakkasesta napatun kalkkunapussin, jouluna niitä pakastin 8pussia. Lopputulos kalkkunakasviskeitto ja lapset tykkää.

Välipala: marjoja esim.mansikoita, vadelmia, mustaherukoita tai kaikkia, banaania, maitoa, kauramaitoa tai jotain yrttiteetä, kuumaakin sillä sulattaa kätevästi marjat, siemeniä esim kurpitsa, auringonkukka ja pellava, maitorahka tai luonnonjogurtti, hunajaa, ripaus suolaa, nokkosta ja muutakin viherjauhetta, maitohappojauhetta, liotettuja manteleita tms. pähkinöitä. Pari kardemumman siementä edistää ruoansulatusta, voimakas maku joten varovasti sen kanssa. Vanilija tuo hyvän maun sekä lakritsinjuuri. Pirtelöä voi visioida sen mukaan mitä kaapista löytyy, mut tää resepti toimii lapsest vaariin.
Välipalaks syömme myös usein jotain näistä.. luomumysliä, tattarinäkkäriä tai omenoita, kurkkua, porkkanaa, rusinoita, aprikoosia, manteleita, mustikoita, vadelmia, mansikoita, uotilan kauraleipää, marjakiisseliä.

Iltaruoka eli päivällinen.
Edellisiltana viimeistään aamulla mietitään mitä illal syödään ja otetaan pakkasesta sulamaan. Pakastimessa tällä hetkellä kalkkunaa, Herefordia jauhelihana ja fileinä, hirveä, haukea ja kuhaa. Ja kaupasta saa lohta ja broileria.
Poroakin syötäis mielellään välillä.
Taas pöytää tuoreita kasvistikkuja tai muuta raakakasvista ja ruoaksi valmistuu yleensä kalan kanssa perunaa, kanan kanssa riisiä, punaisen lihan kanssa milloin mitäkin, eilen syötiin spagettia, joskus palsternakkamuusia, perunaa vaikken tykkääkään perunan ja pun lihan yhteissyönnistä, liian tujua suolistolle. Maustaa niin, että sulaa paremmin ja liina juominen kandee ruoalla unohtaa. Juo mielummin ruokailujen välissä ja ruoalla halutessaan huoneenlämpöistä sitruunavettä tai vihreää teetä tms after dinner teetä :)
Pureskele ruoka hyvin, näin se sulaa ja ravinteet imeytyy paremmin. Syö sopivasti, kokeile lopettaa ennen täysoloa ja ota käyttöön pienemmät lautaset. Ruokarukous tms ruoan siunaaminen on hyvä tapa joskin kadonnut kulttuuristamme, mut otetaan uudelleen käyttöön ja opetetaan lapsillekin.

Iltavälipala.. jos ruoka ollut aikaisin tai muuta iltaherkuttelua:
Marjapirtelö, porkkanoita, omenoita,

Iltapala
Kaurapuuroa, riisipuuroa, hirssi-, tattaripuuroa, tattarinäkkäriä, riisikakkuja, kasvissosekeittoa, lämmintä marjakiisseliä. Lämmintä kamomillateetä!!!

Ajatuksena päivässä
Syödään raaat hedelmät ja vihannekset sekä vaikeammin sulava ruoka päivällä, illalla vatsaystävällistä ja lämmintä keittoa, puuroa, lämmintä teetä. Hedelmät omina välipaloinaan aamupainotteisesti.  Kuulostelee kehoa ja omia mielitekoja, kroppa kertoo mitä se milloinkin tarvitsee. Juo paljon vettä ja yrttiteetä, jota voi juoda myös jäähtyneenäkin ja seuraavakin päivänä, lisää veden ja teen joukkoon ripaus suolaa tai vaihdellen inkkarisokeria fiiliksen mukaan.

Ota pikkuhiljaa elämääsi uusia tervehdyttäviä tapoja, aloita vaikkapa kantamalla vesipulloa mukanasi, panosta joskus laadukkaaseen veteen, lähde tai kaivovesi on ihanaa! Ja sisältää mineraaleja, keho rakastaa sillä olemmehan 78% vettä!

Suolaa ripaus sinne tänne tai suolakide kielen alle, siitä saa kaiken tarvittavan. Muista suolan laatu! 1-4tl per pvä tarpeen mukaan.

Öljyjä ja voita liukastuttamaan aineenvaihduntaa, paistamiseen kookosöljy parasta, voita yrttien kera leivälle tai tee oma margariini voista, yrteistä ja öljyistä. Camelinaöljyä, hamppuöljyä, oliiviöljyä salaattiin, kasvisten päälle tai lusikalla kurkusta alas.

Pese hampaat silloin tällöin merisuolalla, ikenet rakastaa ja bakteerit ja hajut kaikkoaa. Muista käyttää hammaslankaa! :)

Tee aamuisin pieni hyppely tai aamujumppa, iltaisin hiero jalkapohjiasi ja nauti jalkakylvyistä varsinkin saunassa.

Lisäravinteena tarvitsemme d-vitamiinia, ota vähintään oman painosi verran tai jopa x4. Magnesium auttaa vatsavaivoihin ja mieleen. Maitohappo pitää suoliston ja immuniteetin kunnossa ja virkistää kun suolisto voi hyvin. Flunssan kolkutellessa nauti auringonhattua, inkivääriteetä, (ostin tänään kaupasta, maksoi 0,20€), luonnollista cee vitamiinia kuten marjat, pakuriteetä jossa runsaasti antioksidantteja. Molkosan  auttaa vatsaasi voimaan hyvin, ei oo hinnalla pilattu ja auttaa iho-oireissa, hiivatulehduksissa, laita suoraan iholle.

Nokkosta ja viherjauheita joka ruoan päälle ja niitä öljyjä aivoille, paljon nesteitä joissa ripaus suolaa jotta imeytyy ja laadukasta lisäainevapaata ravintoa positiivisella mielellä ja kera raikkaan ulkoilman ja meistä tulee uusia ihmisiä!! <3

S

Ps. Oikolukematon..sorii..nukahdan ny :)

Ps...mul on synttärit ny :D