28.11.2011

Ensilumi

Tänään herätessä maa oli valkoinen. Istuttiin Linon kanssa yöpaidoissamme portailla ja ihmeteltiin ikkunasta näkyvää maisemaa. Nautiskeltiin rauhallinen aamupala, leikittii taas niin ihanilla omilla leluilla, muumeilla, tippumyy matkustaa poliisiauton peräluukussa, haisuli ja nipsu koppiautossa.

Koirat halus lenkille, puettiin lämpösesti ja silti vilu meni kinttuihin. Kengät jätti jälkiä valkeaan maahan. Lastattiin ämpärit täyteen hiekkaa jotta saa portaita talvella hiekottaa, nyt oli jo portaissa vaarallisen paksu jää. Mummelia odoteltiin ulkosalla ja tehtiin lapiohommia, sähkövedot sisältävä putki kun pitäis viel kaivaa maan sisään.

Jääkaappi oli reissun jäljiltä tyhjä ja syötiin lounaaks täysjyväriisiä, herneitä, maissia, raejuustoa ja voita. Riisit oli kiehumassa melki tunnin ku oltiin ulkona, uunia pitäis opetella useammin käyttään, olis turvallisempi ku poriseva kattila liedellä.

Poika nukahti onnellisena päiväunille omaan sänkyynsä, laittelin pyykkejä, tsekkasin sähköpostit ja menin kans päiväunille. Lino nukku lähemmäs 4h, itsekin nukuin 2h. Poika heräs kun isi tuli töistä kotiin. Isi lähti leikkien jälkeen reeneihin piipaalle ja me liotettiin ja tiskattiin kaikki ihanat uudet lasipurnukat. Niihin saan nätisti ja ilmatiiviisti mun marjajauheet, kaakaonibsit ja rouheet. Esa heitti et vitamiinit ja kapselitkin vois olla tollasis purkeis ja niin todella voiskin, ne keltaset ja muut rumat kalaöljymuovipurkit kun ei hyllyä kaunista. Ja olishan se ihana avata kaunis purkki päivittäin, arjen ihanuutta.

Linon kanssa oltiin jo päiväl sovittu että kun pimee tulee niin mennään mummia katsoon ja niin lähdettiin, poika jäi leikkiin ja mä kauppaan ihan yksin, tyhjät pullot jäi tietty autoon, s-kauppa oli ihan sekasin, remontti valmistuu alkuvuodesta, tutut ruoat löyty ja uusin tuote kauppakoriimme valion luomu omenamehu, jota Hangossa opeteltiin juomaan laimennettuna, pitää vatsan liikkeellä, pojan vatsa kun toimi vähän liiankin hyvin siel, toivottavasti ei ollu sattumaa vaan että vanhankansan vinkki toimis meilläkin ja päästäis vihdoin eroon pojan lääkityksestä. Se että rupesin antamaan pojalle myös aloe veraa viimeviikolla vaikuttaa varmasti tuohon vatsaan ja nyt juotiinkin aamulla aloe omenamehussa.

Miks aloitin tätä tekstiä kirjoittaan on syy just tuo mehu, tein siitä ihanaa glögiä, lämmitin kattilas, lisäsin vaan kanelin, mantelin ja rusinat. Hyvää, niin hyvää.
Lino löysi tänään ostamani muumijoulukalenterin ja kun sanoin et avataan sit kun alkaa joulukuu, niin toisti että avataan sitten jouluna. Jep. Eli jo tälläviikolla!!

Kaupasta hyppäs kärryyn pitkän tutkiskelun ja harkinnan jälkeen 3 erilaista jouluista sisustuslehteä, joista pääsen nyt nauttimaan glögini kanssa. Yhdessä niistä on joulukoti Hangosta, juuri se serkkulikan ystävän koti mikä meiltä jäi vierailematta. Hassua että kuvat sattumalta nyt mun naaman edessä just siitä paljon puhutusta kodista. Ei edes harmita enään et ei siel käyty.

Viikonloppuna jouluhappening Oriveden Wanhalla Meijerillä, toivottavasti voin auttaa järjestelyissä tällä viikolla. Ihana joulu, toivottavasti pysyykin ihanana tää fiilis ettei tuu mitää stressiä, ei kai ku saa olla vaan. Vaari tuo pian meille jo tilaamani pikkukuusen ihasteltavaks ja sitten paketoidaan pari pakettia sen alle ja koristellaan ne pojan piirrustuksin. Tekis nytkin mieli sisustaa keittiötä ja laittaa ne lasipurkit paikalleen täytteineen, mut ei pysty oleen kun makuulla, kroppa kertoo mitä haluaa.

Hangosta viel, nuo lapset oli niin ihania siel yhdessä, pesivät ikkunoita räteillään koko viikonlopun ja kulkivat peräkanaa kun majakka ja perävaunu, leikkivät todella paljon yhdessä, tekivät ruokaa tippuastioilla ja vuorotellen söivät siemeniä lautasiltaan. Oli niin kivaa että toivottavasti kesällä pääsemme taas vierailulle. Hangon pikkuputiikit mielettömiä, uusin lasten secondhand, loisto valikoima.

Nyt viel liitteeks kuva sisustuslehdestä Hankolaisesta kodista mikä jäi meiltä näkemättä.

Nautitaan joulun odotuksesta ja fiiliksestä mikä meitä ympäröi.

S

Apsi-apina

Lino nukku Riihimäen Abc:lle asti ja siel tavattiin apsi-apina. Ihania putiikkeja tuol huolttiksella. Kivaa olla ny kotona, nukuttu pois rästejä ja Limpparin omat lelut huippukivoja taas. Ihana Hangon reissu, voi ku sinne olis vähä lyhyempi matka niiin pääsis käymään viel useammin. 5h matkustusaika tuntuu hurjalta lapsen kans, mut hyvin meni. Reissussa oli siis Anne ja sisko-Senni, me mentiin junal to ja Treen tytöt tuli Audilla pe perässsä.

27.11.2011

Joulupossu

Hangosta tuli mukaan joulupossuja 

Serkkuja ja pikkuserkkuja

Hangon keksit

Sennin kaa mahtaval aurinkolenkil. Ihana yhdistetty joulu- ja kesäkaupunki :) tänään siis valohoitopäivä, ihan ku kesä

24.11.2011

Vieläkin junassa

Päivä menny mukavasti junassa. Ihan ekaks pakko sanoo et lapsen ja rattaiden kans tulee liikkua aina intercityillä, meil oli varattu lippu orivesi-turku perus pikajunaan ja ei kai siinä muuten mitään mut konduktööri oli niin kiukkunen tapaus, suututti matkustajia inhottavilla kommenteillaan. Vaunut nosti puhisten kyytiin ja kiros kun mun mobiililippu ei heti auennu puhelimesta.

Lino oli yks enkeli. Pyysi melkolailla heti äiti anna ruokaa ja mul oli meille termarissa kasvisosekeittoo ja pikkupussissa kylmälaukussa raejuustoo. Sitten haettiinkin istuinosa kärryistä ja meni hienosti penkkien väliin, mut uni ei tullu, niin kivaa junassa oli. Syötiin omenoita ja liimattiin tarroja uuteen tarrakirjaan.

Vaihdettiin Karjaan junaan Turussa, meinas tulla hoppu, mut onneks meitä odotettiin, tiukka vaihto. Intercityssä olikin sit liukumäki ja veturivaumuineen ja Linon mielestä K-Kauppa. Tunti meni hurjan äkkiä leikkiessä. Syötiin viel eväänä olleet ruisleivät ja vaihdettiin taas junaa.

Nyt ollaan kiskobussissa Karjaalta-Hankoon, evästettiin jogurttia hunajan kera ja poika nukahti. 10min päästä ollaan perillä, miten unien käy, on nyt arvoitus, voi olla et oli niin väsy et nukkuu vaik kannan sen eka autoon ja sieltä perillä sänkyyn, sit kippaan viereen. :) äkkiä matka meni!

S

Intercity Turku- Karjaa

Junassa on kivaa! "Minä ajan itte täälä, äiti kyytissä"

Matkustetaan

Pikajuna Orivesi- Turku

Hankonen

Huomenna matkustetaan junalla Hankoon sukulaisille kyläilemään. Kiva lähteä pojan kanssa retkelle. Yhtäkkiä mulla ei oo mitään kirjoitettavaa mutta jos sitä huomenna junamatkalla 4h ja 30min jotain sais kirjoitettua.

21.11.2011

Aina voi olla joulu

Jos mulla olis budjetoitu joululahjoihin paljon rahaa niin ostaisin teille kaikille lahjaks rakkauspakkaukset Puhdistamo.fi, nyt vaan annan taskut tyhjinä vinkin ostaa sellasen rakkauspakkauksen itseään rakastavalle.

Joululahjoista puheenollen: nyt kun on tuo laps tuossa niin tuntuu hullulta ostaa kellekään aikuiselle lahjaa. Paras lahja on viettää aikaa ystävien ja läheisten kanssa ja tälläinen esim hemmoitteleva saunailta-lahjakortti tms. tervetuloa meille syömään lahjakortti olis paras idea aikuisten kesken. Mä toivon et sit ku joskus mul tulee vaikee paikka tai tilanne niin sit läheiset ja ystävät auttavat, mutta inhoan sellaista väkinäisyyttä että pitäis ostaa jotain. Joten, ajatellaan et joulu on joka päivä ja annetaan lahja niille jotka sitä sillä hetkellä tarvitsevat.

Mä opiskelin taas monta tuntia kaikkee infoo netistä ja nyt päälimmäisin olo on et miten voin koskaan palata vanhaan ja tästä tulee seuraamuksia jotka vaikeuttaa mun elämää tai ei mun elämää vaan mun pitää osata hillitä itseäni, jotta muut saa elää rauhassa ja omien valintojen mukaan, esim oma mies. Mistä tää tiedonjano kumpuaa, olenko päässyt tiedon lähteille josta saan apua itselleni ja läheisilleni. Ajaako vaivat opiskelemaan lisää, se että ei hyväksy pahaa oloa vaan haluaa pelkkää onnellisuutta ja iloisuutta tähän ainutkertaiseen elämään.

S

näitä asioita ihmiset katuvat kuolinvuoteellaan - linkki

http://www.studio55.fi/hyvaolo/artikkeli.shtml/1410430/naita-viitta-asiaa-ihmiset-katuvat-eniten-kuolinvuoteellaan

Varmaan kukaan ei jaksa näitä kaikkia tän illan linkkejä tsekata mut katsokaa edes tää, laittaapi ajatteleen : )

20.11.2011

Lisää linkkiä

http://perhosjahti.blogspot.com/2011/07/sokeririippuvaisuus.html

Tuol erittäin mielenkiintoinen juttu sokereista.

Mä äitelle joskus teininä sanoin ku sil oli karkkia kulhossa pöydällä:
"mitä helvettiä, sulla huumeita pöydällä, mun aikana et voi niitä siinä pitää ku oon riippuvainen" :)
Näin siis näin asian ku ruokavalioni oli aikas ykspuoleista, nyt kun oon syöny kasviksia yhä enemmän niin ei sokerinhimo ole enään samanlainen. Hunaja on ainut makeutusaine mitä meil himas käytetään, viel ku sais ne karkit kuitenkin kokonaan pois elämästä.

Otos blogista: yksterveysblogi.com

Siel mieletöntä hifi-tekstiä hiilihydraateista, tää kappale sellanen mistä jo ymmärtääkin :) hyvää tekstiä
Galaktoosi on sokeri jonka nähdään vapauttavan elimistössä aineita jotka tuhoavat huonoja bakteereita ja solujätetta, samalla kun se huoltaa hyviä bakteereita. Galaktoosilla on myös saatu tuloksia kalsiumin imeyttämisessä luustoon ja sitä testataankin mm. osteoporoosin hoidossa. Galaktoosin puutetta on havaittu mm. reumaattisissa sairauksissa ja syövän yhteydessä. Kehossa tapaamme galaktoosia joka puolelle levinneenä mutta erityisesti sitä löydetään aivoista joissa sen uskotaan vaikuttavan varsinkin pitkä-aikaiseen muistiin. Toinen paikka josta sitä löydämme suuria määriä ovat kivekset ja se vaikuttaakin olennaisesti sperman muodostukseen. Olennaisia tehtäviä sillä on myös munuaisissa ja suolistossa.  Galaktoosia saamme hyvälaatuisista maitotuotteista sekä joistain hedelmistä. Galaktoosin erikoispiirteisiin kuuluu myös se, että se ei vaikuta negatiivisesti diabeetikoilla.
Fukoosi on harvinaisempi sokeri jota tavataan tunnetusti äidin maidossa sekä harvoissa sienissä. Ns. fukoosi kertymiä löydämme etenkin hermosynapseista, eli hermojen liitäntäkohdista, ihosta, munuaisista ja kiveksistä.
N-asetyyli galaktosamiini on todennäköisesti vähiten tutkittu ja tunnettu sokereista. Sen puutostiloja on havaittu selkeimmin syövän yhteydessä.
N-asetyyli glukosamiini liitetään kokonaisuudessaan immuuni järjestelmämme toimintaan ja sen puutoksia havaitaan immunologisten sairauksien yhteydessä. Löydämme tätä sokeria kehostamme esimerkiksi kilpirauhasesta, kiveksistä, maksasta ja ohutsuolesta. Saamme Suomessakin tätä sokeria helposti esimerkiksi hain rustosta ja shiitake sienistä ;) .
N-asetyyli neuramiinihappo liitetään aivojen kehitykseen, oppimiseen, muistiin ja loogiseen älyyn. Tätä sokeria löydämme kehostamme useista paikoista mutta eritoten glykoproteiinien ja glukolipidien yhteydestä. Glykoproteiinit ja glykolipidit liittyvät kehossa usein “syviin” rakenteisiin joista voidaan todeta myös aivojen koostuvan (katso rasva bloggaus). N-asetyyli neuramiinihapolla on todettu olevan selkeä vaikutus viruksia ja allergeeneja vastaan.
Ksyloosin vaikutukset ovat selkeimmillään suoliston toimintaa tarkastellessa. Se imeytyy suolistossa ja virkistää siellä tervettä kasvustoa sekä bakteeristoa ja auttaa täten kaikkien muiden ravinteiden imeyttämisessä. Sen on myös havaittu poistavan suolistosta huonoa bakteeristoa sekä hiivaa.

http://www.yksterveysblogi.com/ajatuksia-hiilihydraateista/#comment-180

Tuossa viel linkki koko juttuun, josta alkuosa on vaikealukuisempaa, mutta loppuosassa jo erittäin mielenkiintoista tekstiä, lukaiskaa ihmeessä ainakin ne vikat osuudet!!

Junassa on hauska matkustaa

Onpa pitkä aika kun oon viimeks istunu sunnuntai-iltana junassa. Tai käyny Turussa! Pitkästä aikaa oli ylipäätään sellainen päivä, et oli aikaa istua Hesarin ja kahvikupin kanssa yhtään missään ajan kanssa. Olen vaihtanut työtä ja kaupunkia, tehnyt vielä viime kuussa kahta työtä yhtaikaa ja tässäkin kuussa uuden opettelu on vienyt aika paljon energiaa. Mut muutokseen oon erittäin tyytyväinen, työkin isommassa ja kansainvälisemmässä ympäristössä tuntuu nyt sopivalta haasteelta. Ostin kaverini asunnon, joka sattumalta oli myynnissä, ja sitä sisustellessa on mennyt aikaa, valmista ei ole vieläkään. Meinasin ensin tehdä enemmänkin remppaa, mut sit kuitenkin todettiin et aika pienellä muutoksella saa kivan, asunto tuntuu heti kodilta - ehkä siksi, että se tuttu jo useamman vuoden ja Tammerfestien takaa... :)

Oon monta kertaa miettiny et nuo ylälaatikkotekstit tosiaan pitäs päivittää, ja kun katson mitä Sini tänne on taas ehtiny tarinoida niin mun rooli on viime aikoina ollut täydentäjäkirjoittajan :)

Tämä viikonloppu tuntunu pidemmältä kuin normisti, kun jo perjantaina lähti ulos, oli uuden työpaikan pikkujoulut. Meitä melkein 400 samassa yökerhossa, tanssilattialla seisovat pöydät jouluruokaa. Noissa juhlissa ei koskaan malta paljoo syödä mut seuraavana päivänä sit tekis kyllä mieli niit herkkuja sitäkin enemmän. Sit lauantainakin olin ulkona syömässä, vaikka ravintolapäivän kohteet lopulta missattiinkin, ja tänään vielä päiväreissussa.

Tänään kävin siis piiiitkästä aikaa Turussa, katsomas pientä, yhden kuukauden vanhaa tyttöä, todella söpö tapaus ja niin kilttikin. Häntä ihmetellessä päivä meni nopeesti. Sunnuntai-iltana en oo hetkeen palannut junalla Tampereelle, hyvä etten ostanut lippua väärään kaupunkiin. Junassa pelataan näemmä nykyisin paljon Angry Birdsiä, itse haluisin jonku hyvän kirjan. Eilen luin koko päivän pienestä Paavosta ja yksinhuoltajaisästä kertovaa Yösyöttöä. Harvoin luen romaania, mutta tämä sellainen tarina, jota ei olisi malttanut lopettaa kesken ollenkaan. Suosittelen.
Anne

Mökillä

Lino kainalossa, Topi jalkojen lämmittäjänä, kuuluu tiktaktiktak. Sänkynä päästävedettävä, valkoinen, puinen, vaarin entisöimä vanha sänky, seinäkellon heiluri pysäytetty jottei tottumattomana dingdong- ääneen herää aina puolelta ja tasatunnein.

Lämmintä on, takka hohkaa, lattiat ovat viileät, mattoja, eri värisiä räsymattoja vierivieren. Ulkona oleva pimeys mieletön, ei valoa, ei missään, nyt ensimmäinen kunnon pakkasyö luvassa.
Poika tuhisee, tutti puoliks suukussa, on niin nätti, ihailen vaan. Lasta katsellessa sitä pakahtuu rakkaudesta, nyt tutti tipahti tyynylle.

Mun tekis niin mieli maalata täällä seiniä, karsia tavaraa tai ainakin ryhmitellä, jotta jäis vähän edes tyhjää seinää tai lipaston päällistä rauhoittamaan tilaa. Vaarin ja muorin järjestystä ei saa mulkata, ei tarvikaan. Hienoa oli kun vaari käsitteli saunalla lauteet mustaks trendin mukaan ja uusi paneelit saunaan. Mökki on aina ollut pohjimmiltaan tällainen, muutosta joka kerran havaittavissa, kuitenkin aina omistajiensa näköinen.


Tää paikka on mulle kuin toinen koti, mun koko lapsuus kiteytyy tänne, tunnen kaikki metsät, pihan muodot, kivet ja kannot. Tää tontti on onnellisuuden lähde, täällä läheiset viettävät yhdessä aikaa, kiireettömästi, nautiskellen. Jo yks vuorokausi tekee ihmeitä ja maailman paras sauna antaa pehmeät löylyt, järvivesi huuhtelee huolet.

Kesällä Mäntykallio puhkeaa kukkaan ja suuren suuri laituri keinuttaa nautiskelijat metsäjärven kauneuteen. Kakspiippuinen liuskekivistä muurattu kesäkeittiö houkuttaa kokkaamaan sapuskat ulkosalla. Kesällä aitta majoittaa vieraat, aikaa vietetään ulkona, sato tai paisto, verannat ja pressuviritykset suojaa grillillä kokkailijatkin.

Syksyllä ja talvella täällä vietettävä aika vähenee, mutta palkitsee ja rentouttaa arjen keskellä. Täällä ollaan vaan ja nautitaan kaikesta mitä tehdään. Ollaan yhdessä ja opitaan vanhan kansan viisauksia. Luetaan lehtiä, saunotaan, syödään voileipää, haetaan kaivosta vettä, tehdään valkea pesään, pedataan pedit kuntoon ja nukutaan mökkiunet.

Taas huomenna muori laittaa ruoan ja kahveet koko porukalle, riippumata ketä tahansa ja kuinka paljon porukkaa. Tiskivuoren kanssa autetaan, muuten keittiö muorin pyhättö. Vaarilla aina joku homma pihalla, nyt oli rakentanu laavun pihaan, minne lie laavu lähdössä vai jääkö tontille. Tällaista on Lylyssä. Loisto paikka!
S

19.11.2011

Jouluvaloa

Nyt on jouluvalot pihassa ja viimevuonna askartelemani kranssi keittiön pöydällä valoineen, ihanan jouluista ja piristävää. Ulkorappusissakin näkee kävellä paremmin kun valojuova kulkee isojen kivien päällä rappusten vierellä.

Poika halus jäädä mummin kainaloon yöksi, sano vaan et heippa isi, heippa äiti, lino leikkii täällä, kysyttiin viel moneen kertaan ja joo näin oli asian päättäny ja me lähdettiin kotia siivoamaan.

Tekis kyl nyt mieli ottaa siististä kodista kuva kun kerrankin sellanen on. Ei meil muuten yleensä hätää mut keittiö ei vaan pysy järjestyksessä, liikaa pöytäpinta-alaa keräämässä tavaraa. Luin pari sisustuslehteä ku rupes jaloillaan olo tuntuun ja sit taas jaksoin hetken järjestellä tavaroita paikoilleen ja esa imuroi.

Prismassa oli ihanaa, jätin välillä kärryt johonkin hyllyn päähän ja kävin välil syömässä, vessas piti ravata muutaman kerran. Olin siel kaupas niin rauhassa, mähän olin siel 3h, ruokapuolta en nähnykään, kenkäosastolle en ehtiny. Katselin lamppuja ja mattoja ja jouluvaloja, urheiluvaateosaston, lelut, kirjat, perusvaateosaston ja liivejähän sinne menin hakeen mattojen lisäks.

Triumphilta löysin ihanat imetysliivit ystävän suosittelemana, ne hyvät päällä ja nätitkin mut rinnoista tulee kun ketun kuonot. Hassusti litistää. En kyl täl ystäväl huomannu, sil näytti hyvältä, mut itte oon vaan hassun näkönen paita päällä, kotona huomasin.

Linolle ostin sen aarikan puvun, uskalsin myös pukea sen päälle ilman pesua ku siinä luki et myrkytön tekstiili jne. Oltiin lähdös mummille ku tuli pissut housuun, oho. No vaatteet meni pesuun ja hyvä kai niin. Lino ollu ilman vaippaa nyt jo ulkonakin, äkkiä hiffas, paitsi vahinkoja sattuu, varsinkin oudoissa tilanteissa. Oudon tilanteesta teki tänään se et kt-honkavan tyyppi kävi asentaan nettikytkentöjä ja virusohjelmat, meil ku tökkiny toi homma edelleen. Jännitti siis ku outo tyyppi paikalla ja ei ehditty ihan potalle.

Tääl kotona tosi lämmin, meil ku ollu viileää aina ku putket oli jotenkin kytkemättä ja ku sähkäri ja putkari kävi niin sen jälkeen on vehkeet pelannu ja tääl välil 23°, huh. Sähkölämmitys ei oo viel pyörähtäny vaan lämpöpumppu kierrättäny samaa lämmintä ilmaa ja sillä pärjätty hienosti. Näkyy kyl sähkölaskus positiivisesti, kesän kaltaista kulutusta.

Kaaduin tänää rappusis ku niit jouluvaloja laitoin ja pelästyin ku oli melkonen kipu vattas sen jälkeen ku kolautin sitä, mut eiköhän tyyppi pärjää, meni ohi sit, mut kyl tollaset aina hätkähdyttää.

Lähdetään retkelle aamusta, siitä lisää seuraavas tekstis, niin nyt ottaan kuva siististä kodista.

18.11.2011

Ihanaa aarikkaa

Sydäntä särkee jättää tää aarikan ihana sarja kauppaan. Koko paketti nyt 45e ku tääl prismas -15% päivät, ei se iso ale oo ja jos nyt jää hulluna vaivaan niin tuun hakeen myöhemmin, mut upee sarja, tytöille löytyy sama punasena ja miksei toikin väri tytöille.

Mä vaan tuijotan noita, en pääse tän hyllyn ohi, oon ollu tääl kaupas jo yli 2h ja en oo edesx ehtiny viel hakeen mitä listal on, miten tää aika meneekin. Otaks mää ny noi vai en. Ku ei olis pakko ostaa ku sitä vaatetta on, mut kaduttaaks mua lopun ikää sit :)

...Mun myöhemmin oli vain varttia myöhemmin ku olin menossa kassalle niin kurvasin hakeen viel noi ja vitsit ne on söpön näköset pojan päällä, yritin ottaa kuvankin mut akku loppu, mut laitan kuvaa sit ku pääl, ihanat värit niissä ja ei kaduta ostos yhtään, niin pehmeätkin viel sisäpuoleltakin, laadukkaan tuntuset.

Olis muutoksien paikka

Luin pitkästä aikaa noi meidän esittelytekstit ja nehän täytyis muuttaa. Niin ja toi hulvaton sana, en tiä pitääkö se enään niin paikkansa ainakaan mun kohdal, täähän on melko tylsän kuulosta elämää mitä nyt elelen ku kaik pyörii pojan ja kodin ympärillä. Itse toki koen että tää elämä on just sitä mitä oon tavoitellu koko elämäni ja elän siis unelmaani ja elämäni parhaita vuosia, siks elän niitä nyt ku mun rakkaat kaikki voi hyvin ja on elossa. (tarkoitan lähinnä että perheeseemme kuuluu vanhempia ihmisiä, jotka huippu viisaita ja onneks viel niin terveitä, en tiä miten voisin elää ilman heitä)

Annella vois lukee et controllaa Treellä tilejä ja omistaa ihanan kämpän niin läheltä keskustaa.

Oon koukus melkolailla tähän nettiin ny ku joka ilta mul kuluu 2h surffaillen. Luen suurimmaks osaks blogeja ja tsekkaan uutuuslastenvaatteita nettikaupoista.

S

17.11.2011

Haudutettu punakaali

Tällaista kokeilin tänään ku tarttu kaupasta mukaan herkullisen näköinen punakaali, nyt viel hautumassa, tallensin reseptin tänne jotta muistaa myöhemminkin.

OLI MILETTÖMÄN HYVÄÄ JA LINOLLEKIN MAISTU KU OLI OMENAA JOUKOSSA!


400 g punakaalia
1 rkl voita
1 omena
½ sipulia
1 tl suolaa
4 rkl siirappia
3 rkl Rajamäen Punaviinietikkaa
1 dl vettä

Suikaloi punakaali. Sulata voi kattilassa, lisää kaalisuikaleet ja kuullota, kunnes suikaleet pehmenevät. Leikkaa kuorittu omena pieniksi kuutioiksi. Hienonna sipuli. Lisää punakaalin joukkoon omenakuutiot, hienonnettu sipuli, suola, siirappi, punaviinietikka ja vesi. Hauduta kannen alla noin 1 tunti silloin tällöin sekoittaen. Lisää vettä tarvittaessa.

Tän kans syötiin kukkakaali- porkkanamuusia ja sipuli-,kermajauhelihakastia, espelle oli perunaa. Helppoa ruokaa.
S

Ruokaa a-tuubissa

Katselin äsken nauhalta sitä a-tuubi keskustelua ruoan suhteen, loistavaa keskustelua ja erittäin asiallista, voi ku ne sais enemmän puheenvuoroja. Mun tallennus loppu melki tuntia ennen lähetyksen päätöstä, joten karppaus-keskustelu jäi puolitiehen ja en nyt tiedä et miten ne on saanu oikastua kansan käsityksiä aiheesta.

Mä sitä mieltä et karppaus on nyt sekotettu johonkin atkinsonin diettiin tai vastaavaan jossa hiilarit kiellettiin. Karppaushan on suoliston hyvinvointia edistävä ruokavalio johon kuuluu vihannekset, liha, hedelmät, marjat,siemenet,pähkinät, ym. täysviljatuotteetkin suurimmalla osalla. Uskon että suurinosa karppaajista on vain jättänyt sokerin ja valkoiset jauhot pois ja tajunnu kui hyvä olo tulee.

En tajuu miten noista asioista voidaan enää väitellä. Taisin olla 15vee ku puhuttiin vaalean leivän huonoudesta ja sokerin pahuudesta on puhuttu aina, mitä uutta tässä siis on? Aina on puhuttu valkosten jauhojen ja sokerien huonoist vaikutuksista?

Kun on kärsiny vatsavaivoista koko ikänsä niin kyllä sitä huomas et pizza ja hampparit niitä aiheutti. Rupesin välttään vaaleaa leipää ja sokereita parikymppisenä, teininä jo tajusin et hampparit aiheutti ne kivut, eikä meil himas koskaan vaaleaa muistaakseni syötykään, ruisleipä ja vaarin jälkiuunileipä ollu arvossaan. Tosin weetabixejä söin todella pitkään, en oo nyt lukenutkaan pakettia, mut hitosti niis vehnää on, ei menny kaaliin et sehän on sama asia ku puputtas leipää, mut kai siinä joku teksti on et täysjyvä vehnää, en tiä, mut niihin en oo muutamaan vuoteen koskenu, siirryin suosista kauraan ja ruikseen.

Mäkkäriaikoina v.2002-> mul oli aina eväänä ruispuuroa marjojen kera, jonka tosin jouduin siel mikros lämmittään, muiden tulkintana oli et vedin oksennuspuuroo, joo siltähän se näytti. Keitin ison kattilallisen ruispuuroa ja lisäsin lopuks pakkasesta mustikat, mansikat, mustat ja punaset viinimarjat ja tietty puolukat, kokonaisina kaikki. Täs tääkin ny tuli mieleen en muistanukkaan mun puurosotkuja, jotka olen löytäny taas uudelleen Linon kanssa puuroillessa kahdesti päivässä.

No joo mut tuntuu hullulta et tosta karppauksesta tehty ylilyönti täysin, ihmisiltä puuttuu maalaisjärki ja eivät edes tutustu asioihin. Omaa kehoa kuuntelemalla oppii parhaiten. Mä ite kannatan täysin muiden täysjyväviljojen käyttöä. Ja tuntuukin hullulta et joku jättäis ruisleivän ja puuron pois, siihen en ite pystyis.

Perunaa vähemmän meillä koskaan syöty, ite en oo laittanu ruoaks ku harvoin, mut tietty muualla syön ja nyt ku kuulin Lahtual et kui se on liimaa niin hyvin onnellinen oon ollu sen syömättömyydestä.
Lounaspistees käytiin syömäs ain porukal töistä n.5v sitten ja siel kieltäydyin perunasta ja pyysin kasviksia tilalle lihan kanssa, mua pilkattiin tosta paljon, tuskin enään. Onhan kasvikset paljon maukkaampiakin!

Se että tajusin et en oo koskaan ollu maidolle allerginen vaan vehnälle ja sokerille jota maidon kanssa usein nautitaan oli iso muutos mun elämässä. Todellakin ne weetabixit sen vatsakivun aiheutti eikä se maito, kahvileipä, suklaa, kaikki mikä ny vehnää ja sokeria sisälsi sai mut voimaan pahoin eikä maito. Tää herääminen tapahtu pikkuhiljaa vasta 1,5v sitten. Kiitos siitä valveutuneelle lähipiirille.

Sokeri ja vehnä siis pilas paljolti mun nuoruutta, olin usein kivuissani ja varmasti jokainen mun ystävä muistaa ne vatsakivut jotka ajo mut makaan millon missäkin. Niin pahoja kivut välil oli ettei henkee saanu. Sokerin yhteyden tajusin nopeasti, mut vehnää oli vaikeampi erottaa.

Näin jälkikäteen ajateltuna hullua kaikki ja miten voi niin satakertaa paremmin nykyään. Tietty maitohappobakteerit on ollu mun pelastus ja antaa mun nytkin herkutella, ilman niitä tuskin pystyisin sokeria nauttimaan. Rakastan kakkuja!

Näitä ruokaan liittyviä tekstejä tulis paljon, mut mun lähipiiri niin tietoista kaikesta et haluisin kirjoittaa ajatuksia ihmisille jotka ostaa vehnäleipää ku niin halpaa tai elää maksalaatikolla ja pizzoilla, vitsit ku saisin oikeesti auttaa jotain perhettä uusille urille. Nyt menee silmät kii.
S

16.11.2011

Maalaa

Erjalla oli ihanat pienet vesivärit joilla ohjasi pienen taiteilijan alkuun työssään. Värit kaivettii myös seuraavana ammuna välitt

Isoisän kaa

Oltiin viettämässä isänpäivää/isoisänpäivää treel jo lauantai iltana. Erja oli tehny ihanaa ruokaa jota nautittiin uudessa/ ikivanhassa ruokahuoneessa joka oli nyt muutettu siis taas alkuperäiskäyttöönsä. Huomaa taustalla oleva baarinurkkaus!

Isoisän päivillä

Korjaamollamolla

Kalasoppaa ja mineraaleja tikusta

Niin ja lisään viel et ei se tarkoita jos kirjoitan et tiukkaa tekee et me nälissään oltais. Mul ei luottokorttia ja elän siis kädestä suuhun, jos ei rahaa just ny niin ei kauppaankaan mut ei se niin vakavaa ole, näin tykkään elää. Eilenki käytiin muorilla syömässä kuhakeittoa, sunnuntaina mummilla lohikeittoa ja oon ihan tohkeissani ku poika ny viikon verran vasta syöny kalaa, ikinä ei oo ennen edes maistanu, hajun perusteel kai jo kieltäytyny.

Nyt ku tultiin kasilta kotiin oli tääl ruoka odottamassa. Täysjyväspagettia ja jauhelihakastia ja raejuustoa. Esa oli käyny kaupassa. Meilhän on omat rahat ollu aina ja tulee oleenkin eli mun tiukkuus on mun itseaiheutettua ja onneks on toinenkin osapuoli kelle voi vinkata tyhjästä jääkaapista.

Rahankäytöstä viel et mä ku käyn kerran viikos kaupas niin joo mul menee sinne enemmän mut osaan ajatella asioita pitkällä tähtäimellä ja järkevästi ja säästeliäästi kun taas mies käy usein päivittäin kaupas ostaan sen päivän tarpeet ja kumpaakin hirvittää toisen tapa. Mä suosin luomua vaik kalliimpaa joo mut täyteläisempää ja arvostan ruokaa enemmän ku vähä parempaa,eipä mene koskaan roskiin ja ajattelen terveyttä. Tällain homma toimii, tehköön kumpikin oman päänsä mukaan ja ostakoon omat sapuskansa, ei noin mustavalkoista mut sinnepäin.

Pyynnöstäni kaupasta oli tarttunu mukaan myös hedelmiä ja kasviksia joilla pärjätään Linon kans. Mies tarvii lihaa ja energiaa ja siks iltaruoka usein tukevampaa, mut pääasia on että mies kiinnostunu ravitsemuksesta myös ja pyrkii oppimaan ja ainakin marjoista saa välttämättömät antioksidantit. Tekee useimmiten itse omat ruokansa, siihenkin päädyttiin pikkuhiljaa kun mun ruoat ei kelvannu ku tungen niihin aina kasviksia ja ukko tykkää maustaa ite ruokansa. Toki me Linon kans syödään niitä myös, mut välillä pärjään pelkällä iltapuurolla jos oon myöhään syöny lounaan.

Sillon sielt Lahtuan keikalta sain mukaani sellasen metallisen tikun joka laitetaan kannuun vaik puoleks tuntia tai yöksikin ja sit siitä kannusta kaadan pullooni vedet. Mul oli aikasemminkin sellanen pullo jonka pohjas oli tällainen mineraalipatruuna mut se oli epäkäytännöllisempi ku pienempi. Nyt saan parilitraa mineraalisoitua vettä päivän tarpeisiin ja se tärkeintä että juon nyt veden aina huoneen lämpöisenä, ennen ku täytin pulloni suoraan hanasta. Metallitikun valmistuttaja joku Lempääläläinen tyyppi. Mä en ihan täysil usko noihin tikkuihin, täytyis lukee aiheesta enemmän mut en sitä turhanakaan pidä, tietty käytän kun siihen mahdollisuus ja toi kannu huoneenlämmös pitäis olla tapa ilman tikkuakin, tykkäähän kukatkin hapettuneesta vedestä. ; )

Kaverit on tällä hetkellä Karibian risteilyllä ihan mielettömällä aluksella, odotan jo että päästään tsekkaan kuvia ja kuuleen kuulumisia. Ne pukuillalliset siel ja kiva kuulla millasia ihmisiä siel laival ollu jne. Varmaan mieletön kokemus.

Taas toi kello vaan kummasti yks, sitä ennen vaikea mennä nukkuun vaik väsyttäis. Mut nyt ehtii saamaan hienot 7h unet, kunnes limppari heräilee kasin jälest. Muori tulee koiria lenkittään huomen jo aamusta että ehtii kotiin takas tunteille ja tuoksuille ja sit laittaan ruokaa ukoille ku vaari ja serkkupoika muurauskeikalla ja tulevat klo 12 syömään tietty muorin sapuskoja.

Mulla tulis tätä tekstiä iha hulluna, aiheita olis vaik kuinka, mut nyt nukahdan, päätä särkee hitosti.

Tänään ystävän 29v synttärit, onnea!

S

Tänään tiistaina

Moi blogi, nyt mul on aikaa kirjoittaa kuulumisia.

Linon hoidossa jyllää vatsatauti, ku hain pojan eilen niin toinen poika oksensi mun edessä omille kengilleen ja nyt sit pari päivää Lino kotona mun kans. Viimeks poika oli hoidossa kaksiviikkoa sitten kunnes tädillä alkoi loma ja nyt ehti vaan päivän oleen 5h ja taas ollaan kotona, tykkää niin niistä kavereistaan. Mä kyl tykkään olla sen kaa kotona, tulee tehtyä ruokaa ja nukuttua päiväunet sen kaa ja maanantaina ilman poikaa olin ihan hukassa ja sit menin töihin ku en osaa ollakkaan.

Tänään ei ehditty aamupäivällä ulos leikkiin, ku jääkaappi oli niin tyhjä, tekee tiukkaa ja ens viikol vasta rahaa mennä kauppaan ja ulkona viileä että ajattelin heittää sen vajaan maitotölkin, juustonkannikan ja voin pihalle ja sulatin kaapin, jossa 5cm jääkerros ollu takaseinässä. (pikkasen pitkänjohdattelun lause ;)

Tota jääkaappia ei tarttis oikeesti sulattaa, ku siin joku itse toiminto mut jää senku kasvo viikkoviikolta. Kauhee homma kuitenki, sillä yks hylly lähtee kolmeen osaan ja kaikki ne kaukalot ovessa, yllättävän kova putsaaminen, varmaan joku 40 osaa koko kaapissa ja pinttynyttä likaa. En oo sitä ikinä noin pilkuntarkasti putsannutkaan, hyllyjä vaan pyyhkiny.

Kaapista löyty vähä jo rusehtava parsakaali, porkkanapussi, missä osa oli jo veteliä, onks sellaset vähä jo vetelät porkkanat viel syötäviä? Sit oli puolikas kukkakaali ja kerma ja pala pippurijuustoa ja pari kanamunaa, näistä saimme mukavan lounaan, kasvissosekeittoa ja keitetyt munat. Poika ei oo ennen kanakumaa syöny ja nyt puolikkaan maisteli, hienoa, proteiiniä ja aminohappoja.

Lino onnessaa touhus rätti kädessä, mutta pelästy pahanpäiväisesti kun jäälautta romahti kaapista lattialle aina olohuoneen sohvien alle asti. Itkuhan siinä tuli ja nyt poika selittää "paljon lunta oli kaapissa, tänne asti tuli" ja on kontillaan olkkarin matolla ja osoittaa sohvan alle. On taas hoitotädeillä ihmettelemistä ku Lino selittää tota jääkaappijuttua siel niinku eilen oli selittäny kuinka sänky meni rikki ja lino meni kattoon, äiti korjas jne.. Tädit kysy heti kun menin hakeen et pakko saada tietää mitä teil on tapahtunu ;)

Päivän kohokohta oli ystävän järjestämät Me&I vaatekutsut, joita ennen pikaisesti kävin heittään kirpparille samaisen ystävän ja omat kamat, pöytä jäi viel tyhjäksi, mä en raaski myydä mitään, mielummin antaisin jollekin joka tarvii. Pitäis perustaa faceen sellanen lahjoitetaan palsta tai sielhän voi jo ollakin, sinne kuva ja jos joku tarvii niin sit sen sais. Huomen viedään lisää tavaraa. Paljon siel oli porukkaa.

Kutsut oli ihanat, porkkanaa ja kurkkua tarjolla dipin kera ja huikeita muffinseja täytteineen, ym.
Mä ollu aina vähän noita me&i vaatteita kohtaan ennakkoluulonen ku niin värikkäitä ja sit löytäny kyl joka kutsuilta jonkun yksvärisen helmen, mut nyt tuntu löytyvän kaikkee kivaa.

Onneks muori ja mun mutsi oli mukana ettei ihan yksin tarvinnu koko kasaa ostaa, mikä pahinta, nois on maksuaikaa jonnekin joulukuulle niin eihän sitä rahaa ajattele kun vaan ostaa. Muori osti joululahjaks pojalle mustan ankkapuseron ja mustat housut yksityiskohtineen, niin makeet! Onneks saatiin se mallikappale ku oli muuten loppuunmyyty. Mun äiti osti pojalle ihanat collarihousut polvipaikkoineen, sopii niin hyvin viimekerralla hankkimaani ruskea/turkoosi koirapaitaan ku nyt ne housut ruskeat ja turkoosit polvet ja paita ollu iso ja nyt ruvettu käyttään. Mä ostin pojalle boxerit, sil ei oo viel sellasia ollu ja täytyy kertoo et tänään kaikki pissa on tullu pottaan, ei edes lattialle, eilen onnistu järeempiki pottaan, siis johan tässä alushousuja tarvitaan, nyt ollu munasilleen kotona.

Sit ostin ihanat seeprasukkahousut, ne makeet pojallakin ja oon nyt opetellu sukkisten käytön, sit body, jossa talvikuosi, sinistä, ruskeaa ja vähä punaista, värikäs mut silti hillitty, bodyt meil ihan päivittäisessä käytössä ja laadukkaita harvoin löytyy, toivotaan et ajaa asiansa ja siirtys viel seuraavallekin. Sukkia myös ostettiin ku nekin niin ihanan kuosisia, siis mustaa ja ruskeaa, siistejä.

Itelleni löysin ihan mielettömän ruskean puseron taas, nyt sinapin väriltään, tiukat hihat, muuten teltta, tuntu silkiltä päällä, en olis antanu enää pois päältäni. Ja toi ruskee vaan on kyl niin mun väri pikkuhiljaa varsinkin muuten mustien kuteiden kera. Otettiin tilaukseen emännän kans myös mustat collegejakut, niin kiva päällä ja sillä vois vaik teatteriin mennä, niin siisti oli, toivottavasti kangas on laadukasta. Nyt mul jalas viimekutsuilta ostetut mustat collegehousut pitkäl nilkkaresoril ja nää näyttää vielki hyvältä vaik paljon käytetty, että kylläpä ne laadukkaita taitaa olla.

Kutsuilla oli ihana tavata tuttuja ja tälläkertaa kokolailla erityypit oli päässy ku viimeks aikuisten kutsuille. Osaa tyypeistä en eka tunnistanutkaan ku oli niin muuttunu vuosien aikana.

Syön mutsin tuomaa suklaata sohvalla ja katson sivusilmällä pulmusia, mun päätä särkeny kokopäivän ja tää suklaa ei tee hyvää mut minkäs teet kun on viel minttukrokanttia, eihän sitä voi vastustaa. Oon kyl herkutellu viimeaikoina niin hemmetisti ja jopa menny kioskille sitä varten et pakko saada makeaa, eikä oo edes omantunnontuskia.

Mietin tänään et kyl mä tykkään tästä synkästäkin vuodenajasta ku ei oo pakko mennä ulos jos ei huvita ja sit voi just pestä jääkaappia ja nukkua päiväunia, kesäl/kevääl ku ei malta ku niin hienoa ja kokoajan pitää olla menossa. Tai en vaan osaa sillon olla ja tehdä vähempipätösiä juttui ku voi olla kivempaakin.

Huomenna ohjelmassa kirpparihinnoittelua ja renkaidenvaihto kumikorjaamol, ku mun renkaat siel kesä säilös ollu ja kiva mennä pojan kans korjaamolle katseleen renkaita, isoja renkaita, paljon renkaita, toosi paljon.

S

15.11.2011

Annelle viestiä

Se tyyppi joka oli sillon syömäs Lauttasaares ku mun pihvi oli raaka ja oon seurannu sitä faces siis sen ruokablogia ja oli nyt a-tuubis kakkosel, hyvä ohjelma, huomen varmaan taas lehdis tosta kaikkee ku asiantuntijat oli sitä mieltä et ruoka liian halpaa ja ylipäätään arvostus ruokaa kohtaan puuttuu. Sit musta tuntuu hullulta et jotkut kirjotti et köyhäl ei varaa syödä terveellisesti, hä? Kaurapuuro, muut puurot ja marjat, halpaa/ilmaista. Sit on varaa ostaa lääkkeitä mitä joutuu syömään ku tankkaa itsensä ensin moskalla. Huomen tulee uusinta, otin nauhalle, sillä nyt en muistanu katsoa ku tosta lopun.

14.11.2011

uus kirja ilmestyny,. pitää noutaa ja lukaista

http://parasruokavalio.blogspot.com/

13.11.2011

Kalaöljyä

Mäkin haluan tuota kalaöljyä. Mistä sitä ostetaan? Nyt on tosi pimeetä. Valohoito olis poikaa :) henkinen hoito tosin oli viikonlopun uuden olkkarin harjakaiset mun luona. Pidimme levyraatia pitkälle yöhön. Voi naapuriparat. Mut mahtavaa et oli kaverit koolla. Nyt pitkät unet ja innolla uuteen työviikkoon :) Anne

11.11.2011

Kiva perjantai

Ei tää maaginen päivä oo ollu sen kummosempi, siis ei sitä oo tullu aateltua, kiva päivä kyl on ollut.
Linon kans leikitty pikku-ukoilla ja pyörillä, autoilla, muumeilla ja piipaa-asemilla koko aamupäivä et eihän me ehditty edes ulos ennen päiväunia.

Lino pyysi että äiti mene pois kun vein sen päiväunille, tää niin hyvä esimerkki siitä et vaik lapsi pienen ikänsä nukkunu äitin vieressä niin nyt haluaa nukkua yksin ja nukahtaa yksin. Inhoan sitä et joku sanoo että lapsi tottuu tai sää totutat sen siihen tms. Tekee niin ku näkee lapselle parhaaks.

Odotetuin hetki oli ku pakattiin rekvisiitat ja suunnattiin kuvaukseen Meijerille SannaH studiolle. Lino sai ystävältään synttärilahjaksi kaverikuvan jonka yhteydessä otettiin 2v kuvakin. Ne missä nuo kaksi lähes samaikäistä lasta, tyttö ja poika, ne oli mielettömiä. Hihkuin onnesta jo ensimmäisten 10 kuvan jälkeen, niin upeesti lapset ottivat paikkansa punaisten omenoiden kera. Mä niin odotan et saisin ne kuvat jo koneelle ja pääsisin suunnittelemaan joulukortteja ja vain ihastelemaan sitä että ne kuvat niin ihania. Lino ei oo siis koskaan käyny kuvauksis ja sehän viihty, sano kuvausten tunnin kuvausten jälkeen et lisää kuvia, tonne takasin.

Ostin Keisarin Puodista jädee, daim-Baileys ja sit pikkurasian 1dl metsämarja jäätelöä, ihana se pikkurasia, saa maistella eri makuja ja sopiva annos kahdellekin. Tykättiin todella kummastakin, vaik en yleensä marjajädeistä välitä, valmistaja Kuorevedeltä nyt en muista nimeä.

Lueskelin illalla viel tietoo rattaisiin liittyen ku mä niin himoitsen Phil&Teds tuplia mut sitten taas mietin et pärjättäiskö ihan noilla yhdillä ja seisomaludalla ja sit pysytään päiväuniaika vaan kotosalla, jotta saan itekin levättyä. Reissuissa toki tuplat olis hyvät, mutta toisaalta Linon voi laittaa sit 6kk jälkeen ku ratasosa takasin niin välil isompi rattaisiin ja pienempi kantoreppuun. Eli ongelma on oikeastaan vaan tää eka 6kk ku vaunukoppa käytössä.

Olin menossa jo nukkuun mut mun on tosi vaikea ollu nukkua viime aikoina vaik oon hullun väsyny niin makaaminen välillä tuskaista ja vessas saa ravata eli toisaalta menee nukkuun vasta ku ei pysy enää silmät auki ja sit saa nukuttua muutaman tunnin putkeen kunnolla. Viimeyönä heräsin kun rupes vuotaan verta nenästä ja sitä tuli paljon.

Lino kiroili tänään ekaa kertaa! Päästin Masin ulos ja sit ku huutelin hetken päästä niin ei näkyny, taisin siinä sanoa et voi paska missähän se masi nyt on ja sit tuli poika ovelle ja huusia Masia ja sitten "Äiti, Masi karkas, voi paska" Mää repesin ihan täysin. :D

Katselen nauhalta X-factorin semifinaalia, tääl viel yht.17 esitystä jäljellä, pojat, tytöt, yli 30v ja yhtyeet. Tää on kyl hyvä ohjelma ku alusta asti otin kaik nauhalle ja siten seurannu niiden pääsyä tohon pisteeseeen. En oo jaksanu talenttia, idolssia tai tähtien kans mut täs joku vetää puoleensa, ehkä monipuolisuus ja vaihtelevaisuus.

Tänään Lino söi tonnikalapastaa ja myöhemmin kasvisosekeittoa, vatsa kun toimii taas, onneks lähti pyörähtään näin nopeesti ettei tullu monen päivän projektia.

Masi ja Topi oli kuvauksis mukana, meni tosi hyvin vaik oli paljon liikkuvia osia. Toi kuvaus oli niin kivaa, täytyy ihan vuosittain ruveta käymään.

S

11.11.11 klo 11.11 ym mitä päähän pälkäh

Niin maaginen päivämäärä! Rakastan numeroita ja olin huippu onnellinen et Lino synty sillon 1.11 ja hulluintahan oli et seuraavan piti syntyä just ny tänään. Nyt pääsen taas askeleen eteenpäin kun tuo päivä ohitetaan, ei se niin vaan unohtunu vaikkei sitä enää usein ajattelekkaan.

Seiskapäivää lehdessä oli tehty juttu tytöstä jolla 11v synttärit huomenna. Sit Levin mama Päivikki Palosaari menee naimisiin huomenna, luin lehtee ainakin tunnin, ihanaa rentoutusta ku oon lukenu pelkkii tietoiskuja koneelta monta iltaa ja opiskellu ja tutkinu kaikkee, niin perus hömppä tekee hyvää.

Oltiin ilta kylässä Esan kotitalon naapureilla, joiden poikien kans Esa veljensä kera leikkivät koko lapsuuden. Tuli kerran puheeks et niil on tallessa vaik mitä leluja ja voisivat niitä Linolle lainata ja tänään se päivä koitti. Siel oli playmobil ukkoja; merirosvoja hauskoine irrotettavine mutta hyvin istuvineen vaatteineen, veneitä airoineen, lapsia leluineen, moottoripyöriä kuskeineen, hevosia suitsineen ja satuloineen. Ihan tajuttoman pientä sälää ne tavarat, mut super mielenkiintoisia. Voi pukea taistelijalle haarniskan, miekan, käsisuojat, kaulasuojan jne.. Noi ei kyl Linolle viel sovi mut ukkoja, hevosia, maastopyöriä, astioita, ämpäreitä, lapiot, työkaluja, kottikärryt ja katuharja otettiin valikoimaan. Paras oli kuitenkin pyörät ja kypärät. Visiiri on vilipiili. Taas uus laatikollinen leluja. Meil on aihealueittain lelut laatikois ja kaapissa. Nyt on ollu tietty esillä synttärilahjaks saamat lelut ja sit ku Lino haluaa vaihtelua niin käy ite repimässä kaapista uuden sarjan ja sitä ennen edelliset kerätään kaappiin. Muumitalo ja poliisiasema on ollu vahvoilla.

Noi playmobil lelut oikeesti vanhemmille lapsille ja leikitään niil yhdes, mut olihan se mieletön hetki ku koko porukka leikittiin ensin siel kyläs niil pari tuntia ja sit viel toiset kaks tuntia himas olkkarin lattialla, niin innoissaan oli isukkikin tutuista vanhoista leluista ja kertoili tarinoita lapsuudesta.
Merirosvotykillä ampui kuulia mun päälle, kuulat ja minit kultarahat ym pikkuaarteet pakattiin pois, mut kyl mä harakkana pari hopeista kynttilänjalkaa ja haarniskaa kypärineen laitoin pojan "kauppaan", jonne ukot pyörillä meni. On ne niin hienoja.

Linolla ihottumaa jaloissa ja posket laikuilla, vatsa ei toimi, puskee ihosta läpi. Tää osoittaa taas kuin tärkeä se ruokavalio on. Tosiaan synttäreiden aikaan kun sai sitä makeeta ja kakkua jne. Nyt hiton tiukka linja päällä. Yrittää taas väkisin punkea turhaan. Toivottavasti huomenna onnistaa, rupee oleen turhautunu ja kaikki me tiedetään kuin ikävää se on ku vatsa kipeä. Koskahan sen suoli kehittyy tarpeeksi vahvaksi ollakseen ilman päivittäistä lääkettä. Oli jo ajatuksissa kokeilla puolikasta annosta, mut nyt näyttää pahalta. Voi pientä.
Tänään Lino syönyt ruispuuroa mustikoilla+ maitohapot, lounaaks vettä, avokado ja tilkka piimää, ruisleipä runsaalla voilla, vettä omasta pullostaan, unien jälkeen pari haarukallista raejuustoa ja vettä, kylässä juuston pala, voit nuoli leivän päältä ja mehua, iltapalaks kaurapuuroa mustikoilla ja päärynä ja tilkka maitoa lääkkeen kera ja kalaöljyä.

Tiedän että juustot tulisi poistaa ja maito niiden kovettavuuden vuoks. Silti kylässä juusto parempi kun keksit ja viinerit. Pyrin välttään maitoa juomana, mielummin piimää tai vettä juotavaks.
Tarjosin päivällä parsakaalia, porkkanaa, lihaa, mut ei menny ja söikin pelkän avokadon lautaselta, mutta sekin on loistava lounasruoka. Illemmalla tarjosin täysjyväpastaa ja kalaa raejuuston kera, maisto kyllä mut sitten ronkki pelkät raejuustot tajuttoman tarkasti ruoasta erotellen pastan palaset ja kalat sivuun sormillaan ja sit pyyhki kätensä, suunsa, nousi pöydästä ja kiitti. :)

Voi ku viel jonain päivänä söis mitä eteen laitetaan eikä aina ronklais tai sit toi on vaan sen tapa säädellä vatsansa tilaa. Syöhän poika suht hyvin silloin kun voi hyvin, tää taas tilapäistä.

Huomenna Linolla kaverikuvaus SannaH studiolla Oriveden vanhalla meijerillä. Eka kunnon valokuvaus siis.
Tänään kävin ruokaostoksilla Keisarin puodin mikä avas ovensa viime viikolla myös meijerille. Hyllyt viel vajaat mut lupas et täys tohina päällä 3.12 ku meijerillä joulukauden avajaiset tapahtuma. Ostin Ahlmanin tuotteita, jogurttia ja viiliä. Siel lihoja ja kalaa ja maitoo ja vihanneksia jne..

Ihanaa ku meijerillä tapahtuu, se rakennus mun sydämessä ja niin olen onnellinen että paikka elävöitynyt ja herännyt henkiin. Parasta on et tilat on loisto käytössä, siis hyötyy palveluista itekin ettei pelkkää varastotilaa tms vaan pesula, mainostoimisto/ studio, puusepänverstaat, ruokakauppa, kesäl kukkakauppa ja savukalamyynti. Ulkoasultaan toki räihnäinen verrattuna neljä vuotta takaperin kun rakennus rapattiin ja loisti valkoisuuttaan, nyt rappaus lohkeillut, vanha rakennus hengittää, mut katot on nyt kaikki uusittu ja eiköhän pihakin joskus saada kuntoon. Hiljaa hyvä tulee, ideat kypsyy :)

Nyt unta kaaliin ja nauttimaan numeroiden maagisuudesta. Klo 11.11 on kuin juhlahetki.
Mul muuten tulee autossa (vm -98) pian 100 000 km täyteen, täytyy muistaa tarkkailla tilannetta, tuli täs nyt just mieleen. Sit oon ajanu autollani 4000km oston jälkeen :) ihanan vähän. Tarkoittanee myös että autolla on ajettu 13 vuoden aikana keskimäärin 7700 km vuodessa. Siskol tais kertyä omistusvuosinaan 30000km/vuosi, sitä ennen autol olikin ollu hiljaiseloa.
S

9.11.2011

Mini Rodini

Linolle ostin viime talvena Mini Rodinin toppahaalarin ja vitsit siel on taas makeita vaatteita!
Vaatteita myy fi.babyshop.com

http://www.minirodini.se/

konetiskiaineista..

Oon kovasti pohtinu konetiskiaineiden myrkkyjä, kun sanotaan että niitä jää niin paljon astioihin ja sit mainostetaan aineita jotka eivät sisällä syöpää tms. aiheuttavia ainesosia, eihän mikään saisi sisältää.
Viikko sitten perheenäiti kertoi mulle kuinka ei voi ymmärtää lapsiperheissä tiskikoneiden käyttöä niiden tiskiainemyrkkyjen takia, mun mielestä tää äiti ei muuten niin luomuihminen mut toi kommentti herätti ajattelemaan ja varsinkin muovikippojen ja kattiloiden ja tietty ne puiset voiveitset olisi aina syytä pestä käsin.

Löysin mukavan testin Uusimusta blogista jonne päädyin joskus Kemitaalicoktail blogin linkistä, nuo kyseiset blogit mulla usein iltalukemisena, ihanaa tietoa tiedonnälkäiselle!

http://uusimusta.squarespace.com/etusivu/2011/5/26/vahiten-eko-aine-voitti-konetiskiainetestin.html

 Lähes jokakaupasta löytyvä ecover voitti testin vaikkei oo saanu ecosertifikaattia, mutta myrkyttömämpää kuitenkin ku perusaineet. Yks tuttavani kertoi pari vuotta sitten pesevänsä tuttipullot ja tutit tiskikoneessa, se hirvitti ja ite tulee huuhdeltua muoviastiat koneen käytön jälkeen. Jo lapsenahan opetettiin et tiskiaineet ja varsinkin astioihin jäävä vesi on myrkyllistä ja olisi hyvä huuhdella ennen kaappiin laittamista ja jos kippo oli kääntyny ympäri ja vettä enemmänkin, oli se kippo syytä siirtää seuraavaan pesuun tai kunnolla tiskata käsin.

No tämä tästä, ajattelen koko tiskikoneen lähes tarpeettomana, käytän kun oon tottunut, mutta yhtähyvin voisin luopuakin, elimme reilun vuoden ilman konetta rakennusaikana ja yksinkertaisesti vähensin astioiden määrää kaapissa ja tiskasin saman lautaseni heti syötyäni, siinähän se menee huuhdellessa ja tilkka fairya, miks pitää laittaa koneeseen odottaan ja sit ottaa taas pois jne.. Juhla ja porukkatilanteissa toki hyödyllinen.
Mun pitää nyt siivota pienenpieni kuivauskaappimme räteistä ja pesuaineista ja ruveta testaan Linon kanssa tiskikoneettomuutta, jottei tiskit, puhtaatkaan loju aina pöydillä, paitsi et en muistanu niitä ikinä tuolta pikkukaapista tyhjentää paikoilleen, kuivaan mielummin pöydäl tai heti pyyhkeel ja paikalleen mut nyt on aika oppia tai ainakin kokeilla uutta.

Katselin muuten myytinmurtajaa joku viikko sitten ja siinä etsittiin kodista likaisempaa esinettä kuin vessanpönttö, bakteereja mitattiin neljällä erilaisella asteikoilla, ylipäätään bakteerien määrä ja taasen vaarallisten bakteerien määrä jne.

Tiskisieni, vai miksikäs sitä sanotaan oli kaikista likaisin, siis vessanpöntöstä olisi voinut juoda mielummin kuin pestä sienellä astioita. seuraavana yleiset valokatkaisijat, tietokoneen näppäimistö, kännykkäki oli kymmenen likaisimman joukossa, noissa oli siis elimistölle haitallisimmat ja sairastuttavimmat bakteerit, joten pestään välillä tiskirättiä pesukoneessa ja kuivataan se hyvin käytön jälkeen ja tiskiharjaakin voi pestä tiskikoneessa tai keittää välillä, kaadan usein kiehuvaa vettä sen päälle ku lavuaaris. Mut harvoilla oon nähny niitä tiskisieniä, astianpesusieniä, jotka ei kai sit kuivu kunnolla, ei kokemusta.

En oo mikään bakteerikammonen, sillä syön kynsiänikin, mutta tykkään pyyhkiä ovenkahvoja ja valokatkaisijoita ja pestä sitä tiskiharjaa ja rättiä useasti. Ehkä jäänteitä ravintolan keittiöajasta. Ylimääräisiä myrkkyjä vältettäköön mikäli mahdollista, siis puolita konetiskiainetabletti, säästä itseäsi ja kukkaroasi :)

S


8.11.2011

mielenkiintoisia tekstejä

Marjo Urbanskin lehtiartikkeli veriryhmien vaikutuksesta ruokavalioon
http://www.minaolen.com/lehti/art1_202.html

Vauvan kiinteiden aloitus ja muuta mukavaa esim ruokavinkkejä lapsiperheille, luomua
http://gojiavocado.blogspot.com/2009/11/ensimmaiset-kiinteat-sormiruokaa.html


Lapsen ruokailua ym.. mitä en oo viel ehtiny tsekata enkä kaikkee ymmärräkkään :)
http://geekgoneraw.blogspot.com/2009/11/pure-and-nutritious-baby-food-part-i.html


tuolta keskimmäisestä poimittu smoothie resepti puolukoiden tuhlaamiseen!

Puolukkainen vihersmoothie (1 iso + 2 pientä lasillista)

2 banaania
1 dl puolukoita
1 päärynä
2 rkl liotettuja auringonkukansiemeniä
1 tl liotettuja chia-siemeniä
kourallinen tuoretta persiljaa (tai jotain muuta lehtivihreää)
1 tl ruusunmarjajauhetta
1 tl tyrnijauhetta
1 rkl nori-hiutaleita
0,5 tl Frantsilan Aurinkovoimaa –nokkos- yrttiviherjauhetta
1 rkl oliiviöljyä
2 dl kylmää vettä

MUFFINEJA
Suklaamuffinsit (noin 8-10kpl)

3 dl täysjyvä-spelttijauhoja
0,5 dl kookosjauhoja
1 dl kaakaojauhetta
tummaa agave-nektaria (tätä laitoimme ihan fiilispohjalta, olisiko ollut noin 0,5dl)
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
1,5-2 dl mantelimaitoa
n. 1dl kookosöljyä

SOPPAA
Juuressosekeitto (noin 5-6 annosta)

noin 700-800 g porkkanoita
2 naurista
1 palsternakka
2-3 sipulia
(valkosipulia)
1,5dl jotakin kermaa (kaura / manteli / kuohukerma)
2-3tl Sysmän luomu kasvisliemijauhetta
mustapippuria myllystä
suolaa
kuivattuja yrttejä
kuivattua ja jauhettua inkivääriä
vettä







D- VITAMIINEISTA kopioitu juttu blogista gojiavokado.blogspot.com kuten nuo ylläolevat reseptitkin

Vauvojen D-vitamiinit

Neuvolajärjestelmän korruptoituneisuus on itseäni jo pitkään huolestuttanut asia, jota olen jo aikaisemminkin ohimennen sivunnut. Erityisen selkeästi tämä tulee näkyviin vauvojen D-vitamiinibisneksessä.

Orion Pharmalla on ilmeisesti jonkinlainen diili Suomen neuvoloiden kanssa Jekovit-tuotteensa suhteen. Riippumatta asuinpaikasta, lähes jokainen tuntemani tuore suomalainen äiti on vauvan ollessa kaksiviikkoinen saanut neuvolasta joko ohjeet D-vitamiinin antamiseksi Jekovit-esitteen muodossa tai jopa ilmaisen ensimmäisen Jekovit-pullon.

On selvää, että esikoistaan odottavalla äidillä ei raskausaikana varmasti ole ensimmäisenä mielessä sen pohtiminen, minkä D-vitamiinivalmisteen aikoinaan syntyvälle vauvalleen valitsisi. Vauvan synnyttyäkin elämä on niin kaoottista ja täynnä muutoksia ensimmäiset päivät ja viikot, että saattaa tuntua ainoastaan helpottavaltakin, kun neuvolan täti kotikäynnillään tuo "hyvän hyvyyttään" ihan ilmaiseksi sen ensimmäisen D-vitamiinipullonkin, eikä tarvitse lähteä apteekista sitä varta vasten ostamaan.

Tällaisessa lähestymistavassa on ongelmana se, että tietoisuus vaihtoehtoisista, usein paremmista D-vitamiinivalmisteista jää olemattomaksi (mikä tietysti on tällaisen markkinoinnin tarkoituskin). Jekovitin heikkoutena on pidetty etenkin sitä, että se sisältää ainoastaan D2-vitamiinia eikä suinkaan tärkeää ja välttämätöntä D3:sta. Sen lisäksi valmiste sisältää etanolia ja erilaisia apuaineita:

Jekovit-tippojen vaikuttava aine on ergokalsiferoli eli D2-vitamiini, jota on 2440 IU
(= kansainvälistä yksikköä) millilitrassa liuosta. Yksi millilitra on noin 31 tippaa. Yksi tippa sisältää 2
mikrog (= 80 IU), 3 tippaa 6 mikrog (= 240 IU) ja viisi tippaa 10 mikrog (= 400 IU) D2-vitamiinia.
Apuaineita ovat polysorbaatti, butyylihydroksianisoli, propyyligallaatti, sitruunahappo,
propyleeniglykoli, etanoli, sakkariininatrium ja puhdistettu vesi.
(pakkausseloste)

Jekovitin vaihtoehdoksi esitetään usein Devitol-tippoja, jotka myöskään eivät sisällä D3:sta, vaan ainoastaan D2:sta. Pakkausselosteen mukaan Devitolissa D-vitamiini on puhtaassa soijaöljypohjassa, eivätkä tipat sisällä mitään lisäaineita. Deetippojen vahvuutena on niiden sisältämä D3-vitamiini, mutta heikkoutena tuoteseloste - jo kaksiviikkoisille vauvoille annettavien tippojen koostumus on seuraavanlainen:

Sakkaroosi, natriumsitraatti, makrogoliglyserolihydroksistearaatti, sitruunahappomonohydraatti, alfa-tokoferoli, keskipitkäketjuisia tyydyttyneitä triglyseridejä, väkiviina 96 %, puhdistettu vesi.

Kuten tässä hyvässä lasten D-vitamiininsaantia käsittelevässä postauksessa osuvasti todetaan:  "So 96% alcohol, sugar, saturated fats. I can't believe that this is even legal."

Mistä sitten parempi vaihtoehto? Carlson Labsin d-vitamiini on monien mukaan yksi parhaista. Itsekin lähdin muutamia päiviä sitten "vähän" myöhässä iHerb-hehkutukseen mukaan (ja minä kun luulin, että se aikakausi jolloin pikku-i:n laittaminen minkä tahansa tuotteen nimen eteen teki siitä coolin, on jo takanapäin... :D ) ja napsuttelin sieltä Carlsonin vitskut koko perheelle pitkäksi aikaa eteenpäin.

Jos a) ulkomailta tilaaminen tuntuu itselle vieraalta, b) tuote on out of stock iHerbistä tai c) haluat vain saada tuotteen helposti kauppareissun yhteydessä kotiisi, suosittelen poikkeamaan Lifessä. GimmeFive D-tipat sisältävät vain kasviöljyä ja D-vitamiinia - huolimatta amerikkalaishenkisestä Disney-pakkauksesta jonka perusteella saattaisi kuvitella jotakin aivan muuta. Itse valmistajasta itselläni ei ole tarkempaa tietoa.




D-vitamiini on ollut nyt niin kuuma topic siellä sun täällä, että itselläni ei taida olla mitään uutta sanottavaa enää siihen, miksi d-vitamiinin saanti on äärimmäisen tärkeää jo lapsesta asti. Tässäpä nyt kuitenkin muutama kansantajuinen linkki.
YLE: Suomalaisilla pulaa D-vitamiinista kesälläkin
YLE: Lääkäri kauhistelee suomalaisten vitamiinivajetta
Raskaudenaikainen D-vitamiinin puute heikentää sikiön synnynnäistä immuunisuojaa
AAP: Prevention of Rickets and Vitamin D Deficiency in Infants, Children, and Adolescents 

74 vuoden ikäero

Yhtä raitaa

Perjantaina olis ollu polarnin raitamallisto -35% Polar o Pyretin synttäreiden kunniaks, olisin niin halunnu kauppaan, vaikkei mitään ny tarvitakaan. Tykkään vaan nii noista raidoista ja vaatteet loistolaatuisia. Paras on ku käytetty Linolla yhtä 80 cm/ 9-12months mustavalkoharmaaraitabodya jo reilu vuosi ja viel menee varmasti muutaman kuukauden ;)

7.11.2011

Jauhelihakastia

Niin mun piti kirjoittaa viel tän päivän syömisistä kun on niin vqaikee jotenkin tehdä ruokaa mitä Linokin söis mielellään. Ei aina samaa voi tehdä.

Tänään paistoin kookosöljyssä pannulla luomujauhelihaa ja sipulia, sekaan porkkana suikaleita, neljäsosa kukkakaalia, parsakaali ja yrttimausteet, lisäsin kerman ja annoin hautua puoltuntia kannen alla, voikökkäreen kera, oli yllättävän hyvää ja poikaki söi mielellään.

Aamulla syötiin ruishiutalepuuroa vadelmien kera, käytiin muorin ja koirien kans lenkillä Lino kolmipyörällään. Päiväunien jälkeen maustamatonta jogurttia ja siihen vähä ahon huippuhyvää vadelmajogurttia, joukkoon vadelmia ja mun tekemää mustaherukkasurvosta ja vähän hunajaa sekä maitohapot joukkoon.
Lähdettiin äkkiä ennen pimeäntuloa leikkipuistoon klo 16 ja tunti ehdittiin leikkiä kunnes pimeys vallitsi puiston. Hämmentävää on ettei puistossa ole ainoatakaan lamppua.

Kotona tehtiin porukal viel toista ruokaa, sellaista mitä esakin syö.
Luomu täysjyväspagettia, jauheliha, sipuli, kermakastiketta, salaattia ja höyrytettyjä herneitä ja maissia. Ruokaa on nyt sen verran et noil mennään huominenkin. Väli-iltapalaks syötiin päärynää ja kuivattuja aprikooseja ja iltapalaks puol kympiltä kaurapuuroa maidolla, herukkasoosilla ja vadelmilla.

Huomenna on mustikoiden vuoro taas, vaihtelen jottei kyllästy. Näin selvittiin päivä ilman herkkuja, ite join puolenlitran kupin teetä aamulla ja illalla ja paljon juodaan vettä, Linollakin oma pikkuvesipullonsa mistä käy hörppimässä leikin ohessa.

Helppoa ja hyvää sapuskaa parikspäiväks, huomenna päästään helpommalla. Ihana päivä ollu tänään, säännöllinen lapsen rytmi sopii mullekin.

Nyt viimeviikkoina tuntunu ekaa kertaa et tää hommahan sujuu, aiemmin esim. äitiyslomalla olin niin väsyny et en pystyny suoriutuun ruoanlaitosta tai kotitöistä, nyt kun Lino 2vuotta niin äiti palautunu vihdoin väsymyksestä ja jaksaa taas hoitaa kotiakin. Toivottavsti seuraava kaveri nukkuu jottei menis ihan sumuks tää elämä taas. Nyt tuntuu että eletään elämämme parasta aikaa, niin toivoa täynnä.
S

Ruokaherätystä

Kävin viime viikolla Lahtuan Marjaanan vastaanotolla hakemassa apua voimattomuuteeni ja niska ja päänsärkyihin, Linon mahdollisuuteen päästä eroon suolistolääkityksestä ja Esalle kyselin vinkkejä apua työssä jaksamiseen ja kaikkeen sain jotain vastauksia!

Itselleni raudan puutteeseen ja kiputiloihin parsakaalia, nokkosta, inkivääriä, sinkkiä, jokaikinenpäivä. Suositteli myös napostelemaan vaikka teen kanssa siemenistä ja kaakaonibseistä tehtyä sekotusta vähä ku karkkipussimeiningil.

Kalaöljyä ei maksa vaan puhtaampaa suositteli koko perheelle. Esa osti öljyt muodossa e-epa+e-dha, mä ostin eye q merkkistä kalaöljyä ja linolle otettiin nestemäinen eskimo-sarjan kalaöljy, se kun tykkäs ottaa möllerinkin niin mielellään lusikalla suuhun. Nyt syötetään loput möllerit koirille, nekin tarttis säännöllisesti kalaöljyä.

Linolle merkittävin muutos tulee perunan poisjätöstä, ei se sitä oo syönykään kun runsaan voin kera, pienestä pitäen ollu perunaa vastaan ja ei suotta, kai on tajunnu mitä se suolistolle tekee. Mä oon pitäny sitä tyhjänä energiana mutta että se on kuulemma vaan tapettien kiinnittämiseen soveltuvaa liisteriä joka liimaa suolistonukan niin että muusta ruoasta saadut tärkeät vitamiinit ei imeydy ja hidastaa ylipäätään suolen kulkua ja näin aineenvahduntaa. Tarvitsee rinnalleen todella paljon kuituja ja vettä jotta liima suolesta irtoaa. Nää mun selitykset tällain maalaisjärkikielellä ku en osaa niitä hienommin kirjoittaa.

Valkoinen sokeri ja valkoiset ruoat on pidettykin pois ruokavaliosta jo vuosia mutta yllätyksenä mulle tuli se kuinka hyvästä kuitenkin on esim speltvehnä ja täysjyvävehnä, niitä saa huoletta Linolle syöttää, sisältää ravinneaineita.

Meil ollukin kokeilussa speltmannapuuro ja se ei itteekään turvottanu, joten uskalletaan enemmänkin lähteä tuolle linjalle. Sehän helpottaa huomattavasti arkea, sillä nyt voidaan tarjota pojalle vaik täysjyväspagettia jauhelihakastikkeella unohtamatta kasviksia :)

Esa syöny vasta muutaman päivän kalaöljyään ja huomannu jo eron olossaan, monet sanookin et huomaa eron alle viikossa mut että oma mieskin sen tunnustaa niin onhan se helvetin hienoa että noin yksinkertaisista asioista voi saada apua näiden kovien vuosien ja epätietoisuuden jälkeen.

Banaania ollaan pikkuhiljaa kokeiltu smoothieiden joukossa Linolle, mut siitä saatiin nyt taas tuomio luopua, ne tulee raakoina ja kypsyy matkalla ja sisältää niin paljon myrkkyjä, luomubanaania sit mielummin, sitä vaan niin vaikee saada. Linolle ja muillekin aineenvaihduntaa vilkastuttamaan suositellaan luomupäärynää kuorineen. Poika sitä mielellään syö mut kuoria ei hyväksy, pirtelön joukossa tosin menee sekin. Pellavarouhetta tai liotettuja pellavansiemeniä myös suositteli pirtelöön. Lino on vaan melko hanakasti syöny pirtelöö ny, ennemmin menee aineet pelkiltään ja sit noi rouheet hillon ja jogurtinkera.

Mä juonu iltasin välillä makeenhimooni teen sijasta kaakaoo: raakakaakaoo ja makeuttanu sen intiaanisokerilla, sitä saa kuulemma juodakin, sit cocovilla olis sinne sopiva jauhe ashwagandha joka superfoodia ja sopii myös raskaana oleville. Sitä täytyis saada kokeilla!

Sain sieltä mukaani pussin kuivattua nokkosta ja tungen sitä nyt ruokiini josko voimat palautuisi ja veriarvot nousis, puhdistaa muutenkin kehoa. Tuon naisen vastaanotolla siis turistiin eka tunti ruokavalioasioita, olin tehny edellisiltana kysymyslistan mua askarruttavista asioista ruoan suhteen ja sen perusteella saatiin hyvä keskustelu aikaseks.

Toisen tunnin makasin pirtinpöydän päällä mukavalla patjalla ja hän hoiti kehoani painelemalla akupisteitä lähinnä jaloista ja käsivarsista, ei voinu tajuta kuin kipeitä paikkoja kropasta löytyykään. Sen session jälkeen mun pää oli helvetin kipee, vedin kristallisuolaa ja vettä mut ei helpottanu, hävettää myöntää et tollasen jälkeen jouduin sortuun illalla panadoliin mut en vaan kestäny niitä kipuja ku ei ollu mahdollisuutta levätä.

Seuraavana päivänä aina tähän päivään asti niskat ollu lepposat, ei kiristyksiä, todella vapautunu olo kaikinpuolin.

Haasteellisinta on saada myös läheiset ymmärtään Linon ruokavalion pienet muutokset ja toivon että tyypit ymmärtää et mähän poikaa eniten ruokin joten mullehan tää haastavinta on jottei anna sille mitään suolta tukkivaa ja vatsaa kivistävää esim muumilakua ku toinen sitä kirkkailla isoilla silmillään pyytää.

Se ollu tällä hetkellä mitä ollaan sokerista annettu, tosin haukattu ite puolet vaivihkaa paperia avatessa. Mut ei toisten pidä antaa lapselle sitä mikä sille ei oo hyväks, me vanhemmat ja tietty lapsi siitä kärsitään. Joka hemmetin kerta ku poika saanu lakun tai jossain keksiä tms. se näkyy ja kuuluu meidän yössä, nyt synttäreiden jälkeinen yö oli rankka, poika oli ku ilmapallo, josko tästä itekin taas ryhdistäytys ja etsis lakulle vaivihkaa vaihtoehdon siel kaupas. Poika siis koko kauppareissun hokee sitä lakua ja onnessaan sen käy hakemassa sit viimemetreillä ennen kassaa ja sen ajatuksen voimin kaupassa saa kiellettyä jackymakupalat ym ja homma sujuu. Voi kun kauppaan tulis edes joku luomulakupötkö, se pandan yrttilaku on sokkaril, en tiä onks se hyvä, täytyy tutustua paremmin asiaan.

Vitsit ku tästä aiheesta olis niin paljon viel kirjoitettavaa mut ei kukaan jaksa lukee. Lihoista suositteli riistaa ja metsäneläimiä ja luomunautaa, kanaa max kerran viikossa. Tää liha kysymys oli mun yks tärkeimmistä kysymyksistä ja nyt pyrimme löytämään kanavat puhtaan lihan hankkimiseen. Maito kovettaa ja vie vitamiinien imeytymistä, mut hapanmaitotuotteet kunniaan, piipii ja ugia niinku Lino sanoo :)

Meil yritetään siirtyä vesilinjalle ruokailun yhteydes, pojalle se käy mut itellä opeteltavaa, rakastan maitoa! Töissä oon korvannu maidon piimällä, mut kyl sekin hidastaa ruoan ja vitamiinien imeytymistä. Vihree tee kai se paras ja tietty punaviini.

Mikron käytöstä meinasin saada saarnan mut sain toppuuteltua että vuosi ollaan ilman oltuki, toki leipiä välillä tuli sulateltua ja juustoo leivän päällä mut se unohdattekoon ja käytössä leivänpaahdin, kattilat ja paistinpannu. Ne toimii. Tämä tästä, nyt päiväunille pojan viereen, hoitotäti lomal tän viikon.
S

Lapsen muisti

Ruvettiin katseleen synttärikortteja ja Lino rupes luetteleen vieraita synttäreiltä, osas oikeesti luetella lähes kaikkien nimet ja muisti viel osan kohdalla mitä oli saanut lahjaksi. Mä täs silmät pyöreänä kuuntelen.. :)

6.11.2011

Lino 2v kemut ja halloween

Juhlat juhlittu! Tänään vietettiin Linon 2v juhlia kurpitsojen merkeissä. Viimeviikonloppuna Esa kaiversi kurpitsan ja nyt se sai muutaman muun kurpitsan kaverikseen. Mummi oli tehny kurpitsakakkua ja teemavärinä muutenkin oranssikeltainenmusta, mummelin suklaahyvän päällekin löyty just sellasta nompparellia.

Lino nukku yli kahden tunnin päikkärit ja jakso leikkiä lähemmäs puolta yötä Jennyn kans. Jenny on Linoa n.3kk vanhempi. Täällä oli tänään paljon myös muitakin kavereita, Vilja, Eetu, Eemeli, Julia, Sara ja näille ihanille pikkusille oli ohjelmassa ongintaa. Tarjolla suolaisella puolella oli salaattia, ruisleipiä, pääkallotikkuja ja muorin tekemää pizzaa, lähes kaikki sapuska meni, ihanaa ei tarvii miettiä et mitä niille tekis. Suklaahyvää sain muutaman palan pakkaseen hätävaraks.

Lino tykkäs ihan älyttömästi kun oli niin paljon porukkaa, ensin oli toki päästä pyörällään ja taas ovi kävi ja taas joku tuli mut otti paikkansa ja osas avata lahjansa ja viihdytti vauhdillaan ja mielenkiinnollaan lahjoja kohtaan. Me oltiin kutsussa pyydetty et pojalle ei mielellään leluja eikä vaatetta, tietty niitä aina jonkin verran tulee mut hienosti meni, Lino sai kaikkea muuta kivaa ja hyödyllistä ja tietty vähän lelujakin, mut erittäin kehittäviä kaikki ja sellaisia mitä oli vähän toivottukin.

Juhlat kesti iltapäivästä puolille öin, siinä ehti jo vieraidenkin kaa vähä höpötteleen. Ja tytöt autto keittiöhommissa niin ei tarvinnu ite siel olla ku välillä. Linon illan viimeisiä lauseita. "jennyllä on kans pippeli", "kiitos autotallista, kiitos kaikesta, kiitos kiva päivä".

Nyt nukahdan, tuntuu silti oudolta et tää päivä nyt ohitse, on tyhjä olo ku tätä päivää odottanu, joulua taidan ruveta oottaan seuraavaks :)

Niin ja selvis googlettamalla et suomalainen pyhäinpäivä on eri asia ku muunmaalaisten pyhäinpäivä ja suomes halloweenia kuuluu suosituksen mukaan juhlia lokakuun vikana viikonloppuna.

Mä oon vaan luullu et suomes ei turhia pyhäpäiviä viikolle laiteta niinku jenkeis 1.11 on aina vapaapäivä ja sen aatto juhlapäivä ja siks siirretty suomes viikonlopulle, mut ei siis niin. Jännä silti miks samanniminen päivä niin lähekkäin toista maailmanlaajuista juhlaa jos eri merkitys. No suomalaiset on sekasin koska sitä vietetään ku oikeesti olis halloween pippalot ollu maanantaina, mut suomes siis sitä edeltävänä viikonloppuna, silti monet juhlii sitä nyt viikonloppuna pyhäinpäivänaattona pe tai ite päivänä la, vaikkakin uskon et suurimmal osal lapsista ainakin on ollu naamiaiset sillon maanantaina ku oikeesti kaikkialla onkin.

Joo sekavaa.. Mut hyvä et asia selvis, viime vuonna kun oli samaa kysymysmerkkiä ilmassa, monilta asiaa kysyinkin ihmetellen ny ja faces seurasin keskustelua ajankohdasta ja vastauksena ollu kaikissa et voi viettää kumpana viikonloppuna vaan, kaupallisuus täs niin mukana, hyötyy ku saa myydä pariviikkoa sitä sälää.
Lyhdyissä palaa kynttilät, kaunista. :)