7.11.2011

Ruokaherätystä

Kävin viime viikolla Lahtuan Marjaanan vastaanotolla hakemassa apua voimattomuuteeni ja niska ja päänsärkyihin, Linon mahdollisuuteen päästä eroon suolistolääkityksestä ja Esalle kyselin vinkkejä apua työssä jaksamiseen ja kaikkeen sain jotain vastauksia!

Itselleni raudan puutteeseen ja kiputiloihin parsakaalia, nokkosta, inkivääriä, sinkkiä, jokaikinenpäivä. Suositteli myös napostelemaan vaikka teen kanssa siemenistä ja kaakaonibseistä tehtyä sekotusta vähä ku karkkipussimeiningil.

Kalaöljyä ei maksa vaan puhtaampaa suositteli koko perheelle. Esa osti öljyt muodossa e-epa+e-dha, mä ostin eye q merkkistä kalaöljyä ja linolle otettiin nestemäinen eskimo-sarjan kalaöljy, se kun tykkäs ottaa möllerinkin niin mielellään lusikalla suuhun. Nyt syötetään loput möllerit koirille, nekin tarttis säännöllisesti kalaöljyä.

Linolle merkittävin muutos tulee perunan poisjätöstä, ei se sitä oo syönykään kun runsaan voin kera, pienestä pitäen ollu perunaa vastaan ja ei suotta, kai on tajunnu mitä se suolistolle tekee. Mä oon pitäny sitä tyhjänä energiana mutta että se on kuulemma vaan tapettien kiinnittämiseen soveltuvaa liisteriä joka liimaa suolistonukan niin että muusta ruoasta saadut tärkeät vitamiinit ei imeydy ja hidastaa ylipäätään suolen kulkua ja näin aineenvahduntaa. Tarvitsee rinnalleen todella paljon kuituja ja vettä jotta liima suolesta irtoaa. Nää mun selitykset tällain maalaisjärkikielellä ku en osaa niitä hienommin kirjoittaa.

Valkoinen sokeri ja valkoiset ruoat on pidettykin pois ruokavaliosta jo vuosia mutta yllätyksenä mulle tuli se kuinka hyvästä kuitenkin on esim speltvehnä ja täysjyvävehnä, niitä saa huoletta Linolle syöttää, sisältää ravinneaineita.

Meil ollukin kokeilussa speltmannapuuro ja se ei itteekään turvottanu, joten uskalletaan enemmänkin lähteä tuolle linjalle. Sehän helpottaa huomattavasti arkea, sillä nyt voidaan tarjota pojalle vaik täysjyväspagettia jauhelihakastikkeella unohtamatta kasviksia :)

Esa syöny vasta muutaman päivän kalaöljyään ja huomannu jo eron olossaan, monet sanookin et huomaa eron alle viikossa mut että oma mieskin sen tunnustaa niin onhan se helvetin hienoa että noin yksinkertaisista asioista voi saada apua näiden kovien vuosien ja epätietoisuuden jälkeen.

Banaania ollaan pikkuhiljaa kokeiltu smoothieiden joukossa Linolle, mut siitä saatiin nyt taas tuomio luopua, ne tulee raakoina ja kypsyy matkalla ja sisältää niin paljon myrkkyjä, luomubanaania sit mielummin, sitä vaan niin vaikee saada. Linolle ja muillekin aineenvaihduntaa vilkastuttamaan suositellaan luomupäärynää kuorineen. Poika sitä mielellään syö mut kuoria ei hyväksy, pirtelön joukossa tosin menee sekin. Pellavarouhetta tai liotettuja pellavansiemeniä myös suositteli pirtelöön. Lino on vaan melko hanakasti syöny pirtelöö ny, ennemmin menee aineet pelkiltään ja sit noi rouheet hillon ja jogurtinkera.

Mä juonu iltasin välillä makeenhimooni teen sijasta kaakaoo: raakakaakaoo ja makeuttanu sen intiaanisokerilla, sitä saa kuulemma juodakin, sit cocovilla olis sinne sopiva jauhe ashwagandha joka superfoodia ja sopii myös raskaana oleville. Sitä täytyis saada kokeilla!

Sain sieltä mukaani pussin kuivattua nokkosta ja tungen sitä nyt ruokiini josko voimat palautuisi ja veriarvot nousis, puhdistaa muutenkin kehoa. Tuon naisen vastaanotolla siis turistiin eka tunti ruokavalioasioita, olin tehny edellisiltana kysymyslistan mua askarruttavista asioista ruoan suhteen ja sen perusteella saatiin hyvä keskustelu aikaseks.

Toisen tunnin makasin pirtinpöydän päällä mukavalla patjalla ja hän hoiti kehoani painelemalla akupisteitä lähinnä jaloista ja käsivarsista, ei voinu tajuta kuin kipeitä paikkoja kropasta löytyykään. Sen session jälkeen mun pää oli helvetin kipee, vedin kristallisuolaa ja vettä mut ei helpottanu, hävettää myöntää et tollasen jälkeen jouduin sortuun illalla panadoliin mut en vaan kestäny niitä kipuja ku ei ollu mahdollisuutta levätä.

Seuraavana päivänä aina tähän päivään asti niskat ollu lepposat, ei kiristyksiä, todella vapautunu olo kaikinpuolin.

Haasteellisinta on saada myös läheiset ymmärtään Linon ruokavalion pienet muutokset ja toivon että tyypit ymmärtää et mähän poikaa eniten ruokin joten mullehan tää haastavinta on jottei anna sille mitään suolta tukkivaa ja vatsaa kivistävää esim muumilakua ku toinen sitä kirkkailla isoilla silmillään pyytää.

Se ollu tällä hetkellä mitä ollaan sokerista annettu, tosin haukattu ite puolet vaivihkaa paperia avatessa. Mut ei toisten pidä antaa lapselle sitä mikä sille ei oo hyväks, me vanhemmat ja tietty lapsi siitä kärsitään. Joka hemmetin kerta ku poika saanu lakun tai jossain keksiä tms. se näkyy ja kuuluu meidän yössä, nyt synttäreiden jälkeinen yö oli rankka, poika oli ku ilmapallo, josko tästä itekin taas ryhdistäytys ja etsis lakulle vaivihkaa vaihtoehdon siel kaupas. Poika siis koko kauppareissun hokee sitä lakua ja onnessaan sen käy hakemassa sit viimemetreillä ennen kassaa ja sen ajatuksen voimin kaupassa saa kiellettyä jackymakupalat ym ja homma sujuu. Voi kun kauppaan tulis edes joku luomulakupötkö, se pandan yrttilaku on sokkaril, en tiä onks se hyvä, täytyy tutustua paremmin asiaan.

Vitsit ku tästä aiheesta olis niin paljon viel kirjoitettavaa mut ei kukaan jaksa lukee. Lihoista suositteli riistaa ja metsäneläimiä ja luomunautaa, kanaa max kerran viikossa. Tää liha kysymys oli mun yks tärkeimmistä kysymyksistä ja nyt pyrimme löytämään kanavat puhtaan lihan hankkimiseen. Maito kovettaa ja vie vitamiinien imeytymistä, mut hapanmaitotuotteet kunniaan, piipii ja ugia niinku Lino sanoo :)

Meil yritetään siirtyä vesilinjalle ruokailun yhteydes, pojalle se käy mut itellä opeteltavaa, rakastan maitoa! Töissä oon korvannu maidon piimällä, mut kyl sekin hidastaa ruoan ja vitamiinien imeytymistä. Vihree tee kai se paras ja tietty punaviini.

Mikron käytöstä meinasin saada saarnan mut sain toppuuteltua että vuosi ollaan ilman oltuki, toki leipiä välillä tuli sulateltua ja juustoo leivän päällä mut se unohdattekoon ja käytössä leivänpaahdin, kattilat ja paistinpannu. Ne toimii. Tämä tästä, nyt päiväunille pojan viereen, hoitotäti lomal tän viikon.
S