20.11.2011

Otos blogista: yksterveysblogi.com

Siel mieletöntä hifi-tekstiä hiilihydraateista, tää kappale sellanen mistä jo ymmärtääkin :) hyvää tekstiä
Galaktoosi on sokeri jonka nähdään vapauttavan elimistössä aineita jotka tuhoavat huonoja bakteereita ja solujätetta, samalla kun se huoltaa hyviä bakteereita. Galaktoosilla on myös saatu tuloksia kalsiumin imeyttämisessä luustoon ja sitä testataankin mm. osteoporoosin hoidossa. Galaktoosin puutetta on havaittu mm. reumaattisissa sairauksissa ja syövän yhteydessä. Kehossa tapaamme galaktoosia joka puolelle levinneenä mutta erityisesti sitä löydetään aivoista joissa sen uskotaan vaikuttavan varsinkin pitkä-aikaiseen muistiin. Toinen paikka josta sitä löydämme suuria määriä ovat kivekset ja se vaikuttaakin olennaisesti sperman muodostukseen. Olennaisia tehtäviä sillä on myös munuaisissa ja suolistossa.  Galaktoosia saamme hyvälaatuisista maitotuotteista sekä joistain hedelmistä. Galaktoosin erikoispiirteisiin kuuluu myös se, että se ei vaikuta negatiivisesti diabeetikoilla.
Fukoosi on harvinaisempi sokeri jota tavataan tunnetusti äidin maidossa sekä harvoissa sienissä. Ns. fukoosi kertymiä löydämme etenkin hermosynapseista, eli hermojen liitäntäkohdista, ihosta, munuaisista ja kiveksistä.
N-asetyyli galaktosamiini on todennäköisesti vähiten tutkittu ja tunnettu sokereista. Sen puutostiloja on havaittu selkeimmin syövän yhteydessä.
N-asetyyli glukosamiini liitetään kokonaisuudessaan immuuni järjestelmämme toimintaan ja sen puutoksia havaitaan immunologisten sairauksien yhteydessä. Löydämme tätä sokeria kehostamme esimerkiksi kilpirauhasesta, kiveksistä, maksasta ja ohutsuolesta. Saamme Suomessakin tätä sokeria helposti esimerkiksi hain rustosta ja shiitake sienistä ;) .
N-asetyyli neuramiinihappo liitetään aivojen kehitykseen, oppimiseen, muistiin ja loogiseen älyyn. Tätä sokeria löydämme kehostamme useista paikoista mutta eritoten glykoproteiinien ja glukolipidien yhteydestä. Glykoproteiinit ja glykolipidit liittyvät kehossa usein “syviin” rakenteisiin joista voidaan todeta myös aivojen koostuvan (katso rasva bloggaus). N-asetyyli neuramiinihapolla on todettu olevan selkeä vaikutus viruksia ja allergeeneja vastaan.
Ksyloosin vaikutukset ovat selkeimmillään suoliston toimintaa tarkastellessa. Se imeytyy suolistossa ja virkistää siellä tervettä kasvustoa sekä bakteeristoa ja auttaa täten kaikkien muiden ravinteiden imeyttämisessä. Sen on myös havaittu poistavan suolistosta huonoa bakteeristoa sekä hiivaa.

http://www.yksterveysblogi.com/ajatuksia-hiilihydraateista/#comment-180

Tuossa viel linkki koko juttuun, josta alkuosa on vaikealukuisempaa, mutta loppuosassa jo erittäin mielenkiintoista tekstiä, lukaiskaa ihmeessä ainakin ne vikat osuudet!!