9.11.2011

konetiskiaineista..

Oon kovasti pohtinu konetiskiaineiden myrkkyjä, kun sanotaan että niitä jää niin paljon astioihin ja sit mainostetaan aineita jotka eivät sisällä syöpää tms. aiheuttavia ainesosia, eihän mikään saisi sisältää.
Viikko sitten perheenäiti kertoi mulle kuinka ei voi ymmärtää lapsiperheissä tiskikoneiden käyttöä niiden tiskiainemyrkkyjen takia, mun mielestä tää äiti ei muuten niin luomuihminen mut toi kommentti herätti ajattelemaan ja varsinkin muovikippojen ja kattiloiden ja tietty ne puiset voiveitset olisi aina syytä pestä käsin.

Löysin mukavan testin Uusimusta blogista jonne päädyin joskus Kemitaalicoktail blogin linkistä, nuo kyseiset blogit mulla usein iltalukemisena, ihanaa tietoa tiedonnälkäiselle!

http://uusimusta.squarespace.com/etusivu/2011/5/26/vahiten-eko-aine-voitti-konetiskiainetestin.html

 Lähes jokakaupasta löytyvä ecover voitti testin vaikkei oo saanu ecosertifikaattia, mutta myrkyttömämpää kuitenkin ku perusaineet. Yks tuttavani kertoi pari vuotta sitten pesevänsä tuttipullot ja tutit tiskikoneessa, se hirvitti ja ite tulee huuhdeltua muoviastiat koneen käytön jälkeen. Jo lapsenahan opetettiin et tiskiaineet ja varsinkin astioihin jäävä vesi on myrkyllistä ja olisi hyvä huuhdella ennen kaappiin laittamista ja jos kippo oli kääntyny ympäri ja vettä enemmänkin, oli se kippo syytä siirtää seuraavaan pesuun tai kunnolla tiskata käsin.

No tämä tästä, ajattelen koko tiskikoneen lähes tarpeettomana, käytän kun oon tottunut, mutta yhtähyvin voisin luopuakin, elimme reilun vuoden ilman konetta rakennusaikana ja yksinkertaisesti vähensin astioiden määrää kaapissa ja tiskasin saman lautaseni heti syötyäni, siinähän se menee huuhdellessa ja tilkka fairya, miks pitää laittaa koneeseen odottaan ja sit ottaa taas pois jne.. Juhla ja porukkatilanteissa toki hyödyllinen.
Mun pitää nyt siivota pienenpieni kuivauskaappimme räteistä ja pesuaineista ja ruveta testaan Linon kanssa tiskikoneettomuutta, jottei tiskit, puhtaatkaan loju aina pöydillä, paitsi et en muistanu niitä ikinä tuolta pikkukaapista tyhjentää paikoilleen, kuivaan mielummin pöydäl tai heti pyyhkeel ja paikalleen mut nyt on aika oppia tai ainakin kokeilla uutta.

Katselin muuten myytinmurtajaa joku viikko sitten ja siinä etsittiin kodista likaisempaa esinettä kuin vessanpönttö, bakteereja mitattiin neljällä erilaisella asteikoilla, ylipäätään bakteerien määrä ja taasen vaarallisten bakteerien määrä jne.

Tiskisieni, vai miksikäs sitä sanotaan oli kaikista likaisin, siis vessanpöntöstä olisi voinut juoda mielummin kuin pestä sienellä astioita. seuraavana yleiset valokatkaisijat, tietokoneen näppäimistö, kännykkäki oli kymmenen likaisimman joukossa, noissa oli siis elimistölle haitallisimmat ja sairastuttavimmat bakteerit, joten pestään välillä tiskirättiä pesukoneessa ja kuivataan se hyvin käytön jälkeen ja tiskiharjaakin voi pestä tiskikoneessa tai keittää välillä, kaadan usein kiehuvaa vettä sen päälle ku lavuaaris. Mut harvoilla oon nähny niitä tiskisieniä, astianpesusieniä, jotka ei kai sit kuivu kunnolla, ei kokemusta.

En oo mikään bakteerikammonen, sillä syön kynsiänikin, mutta tykkään pyyhkiä ovenkahvoja ja valokatkaisijoita ja pestä sitä tiskiharjaa ja rättiä useasti. Ehkä jäänteitä ravintolan keittiöajasta. Ylimääräisiä myrkkyjä vältettäköön mikäli mahdollista, siis puolita konetiskiainetabletti, säästä itseäsi ja kukkaroasi :)

S