20.11.2011

Mökillä

Lino kainalossa, Topi jalkojen lämmittäjänä, kuuluu tiktaktiktak. Sänkynä päästävedettävä, valkoinen, puinen, vaarin entisöimä vanha sänky, seinäkellon heiluri pysäytetty jottei tottumattomana dingdong- ääneen herää aina puolelta ja tasatunnein.

Lämmintä on, takka hohkaa, lattiat ovat viileät, mattoja, eri värisiä räsymattoja vierivieren. Ulkona oleva pimeys mieletön, ei valoa, ei missään, nyt ensimmäinen kunnon pakkasyö luvassa.
Poika tuhisee, tutti puoliks suukussa, on niin nätti, ihailen vaan. Lasta katsellessa sitä pakahtuu rakkaudesta, nyt tutti tipahti tyynylle.

Mun tekis niin mieli maalata täällä seiniä, karsia tavaraa tai ainakin ryhmitellä, jotta jäis vähän edes tyhjää seinää tai lipaston päällistä rauhoittamaan tilaa. Vaarin ja muorin järjestystä ei saa mulkata, ei tarvikaan. Hienoa oli kun vaari käsitteli saunalla lauteet mustaks trendin mukaan ja uusi paneelit saunaan. Mökki on aina ollut pohjimmiltaan tällainen, muutosta joka kerran havaittavissa, kuitenkin aina omistajiensa näköinen.


Tää paikka on mulle kuin toinen koti, mun koko lapsuus kiteytyy tänne, tunnen kaikki metsät, pihan muodot, kivet ja kannot. Tää tontti on onnellisuuden lähde, täällä läheiset viettävät yhdessä aikaa, kiireettömästi, nautiskellen. Jo yks vuorokausi tekee ihmeitä ja maailman paras sauna antaa pehmeät löylyt, järvivesi huuhtelee huolet.

Kesällä Mäntykallio puhkeaa kukkaan ja suuren suuri laituri keinuttaa nautiskelijat metsäjärven kauneuteen. Kakspiippuinen liuskekivistä muurattu kesäkeittiö houkuttaa kokkaamaan sapuskat ulkosalla. Kesällä aitta majoittaa vieraat, aikaa vietetään ulkona, sato tai paisto, verannat ja pressuviritykset suojaa grillillä kokkailijatkin.

Syksyllä ja talvella täällä vietettävä aika vähenee, mutta palkitsee ja rentouttaa arjen keskellä. Täällä ollaan vaan ja nautitaan kaikesta mitä tehdään. Ollaan yhdessä ja opitaan vanhan kansan viisauksia. Luetaan lehtiä, saunotaan, syödään voileipää, haetaan kaivosta vettä, tehdään valkea pesään, pedataan pedit kuntoon ja nukutaan mökkiunet.

Taas huomenna muori laittaa ruoan ja kahveet koko porukalle, riippumata ketä tahansa ja kuinka paljon porukkaa. Tiskivuoren kanssa autetaan, muuten keittiö muorin pyhättö. Vaarilla aina joku homma pihalla, nyt oli rakentanu laavun pihaan, minne lie laavu lähdössä vai jääkö tontille. Tällaista on Lylyssä. Loisto paikka!
S