27.3.2012

Tipusia ja juttuja

Aarikan tiput, munat ja pupu löysi mun mukaani Lahjakulman loppuunmyynnistä puoleen hintaa, mikä sekin tuntu paljolta, mutta ovatpahan ikuisia ja ajattomia pääsiäiskoristeita. Koristeiden seurana mun rucola-tattari-juusto leivät joita voisin syödä aina ja vaik kuin paljon.

Lino oli aamupäivän papan luona retkellä, tänään vielä aamulla toivo äitiä papalle mukaan, lähti niin reippaasti ja rohkeesti papan mukaan ja kotiin takasin ei mitään kiirettä ollutkaan. Mä tääl jo istuin ja ikkunasta tielle vilkuilin et jokos poika olis tulossa kotiin ja epäilin että papan kellot on nyt jääny siirtämättä kun tasan tunnin sovittua myöhemmin auto kaarsi pihaan.

Mitäs mä tein nuo kolme tuntia, vauva tietty all the time sylissä, puhuin isän kaa puhelimes, torkahdin, juttelin vauvan kaa, luin raakaruoka.com blogia ja sain taas paljon uusia vinkkejä esim jääkaapissa makaavan inkiväärin käyttöön. Maitokeskustelua myös luin, mietin tässä just et koskahan käsitellyt maidot kielletään kouluissa. Bloggaajat kirjoittaa jonkun jutun tilastojen/kokemusten pohjalta, mut parhaat osiot käydään läpi kommenttien puolella.

Joskus viitisen vuotta sitten kun viel Atalassa asuttiin seurasin lähes päivittäin Oprah showta, ohjelma on ihan mun lemppari, en tiedä tuleeko edes enää, mut mieleenpainuvia jaksoja on tullut nähtyä vuosien aikana. Yksi niistä on lasten autismista kertova jakso. Kamalinta se että lapsi on ihan normaali esim kaks vuotiaaks asti ja sitten se puhkeaa ja yhtäkkiä lapsi ei ota enää kontaktia mitenkää ja ehkä puhekykykin häviää. Kamalaa. Siinä oli julkkisäiti, (hänen poika myös sairastunut) kertomassa kuinka ruokavaliolla oli suuri merkitys lapsen oireiden hillitsemiseen sekä jopa taudista parantumiseen. Äiti jakoi tietoutta kuinka maidoton, viljaton ja sokeriton ruokavalio helpotti autismin oireita. Oon myöhemminkin lueskellu että toimii myös adhd:n ym. sairauksien ja allergioiden kohdalla.

Muistan miettineeni et mitä ihmettä ne lapset sitten syö sillä oma ruokavalioni on aina koostunut maitotuotteista ja puuroista. Nyt ymmärrän paremmin ja tauteihin viittaavaa keskustelua luin sieltä blogista tänään. Saa viis vuotta mennä ja kauppoihin ilmestyä laajavalikoima manteli- ym. maitoja että luovun lehmän maidosta tietäenkin sen haittapuolet, on siinä paljon hyvääkin! Luomumaito ja raakamaito ne paremmat vaihtoehdot sekä parhain kai se on vuohen maito, jos eläinperäistä haluaa käyttää. Ystäväni kouluaikoina v.2000 valistivat lehmän maidon sopimattomuudesta ihmisille, muistan kyllä, mutta en oo vieläkään siihen ajatukseen valmis.

Nää mun pari ystävää on niin tietoisia kaikesta ruokaan viittaavasta ollu aina, joissain asioissa niin edelläkävijöitä, suomen raakaruokapiirien kermaa ;) Sillon kun nähdään ei keskustelua usein ruoasta käydä vaan mielummin elämästä ja onnellisuudesta sekä tasapainottelusta ihmissuhteissa.

Ajattelen että niin kauan kun tässä terveenä pysytään, on paljon muita asioita joihin on tärkeempää pyrkiä elämässään kun yksittäiset ruoka-aineet, siis kun tuol blogin kommenttiosuuksissa niin ehdotonta porukkaa.
- hedelmien, kasvisten ja marjojen lisäystä yhä enemmän ruokavalioon, ottaen ne päivittäiseksi tavaksi ja näin päivä täyttyy tasapainosta ja ne huonommat väistyy automatik
- aina positiivinen elämän asenne
- ilon jakaminen
- uuden oppiminen
- itsensä kehittäminen
- kuuntelutaidon kehittäminen
- ympäristön huomioiminen

Oprahissa oli myös taannoin jakso joka varmaan edelleen tallessa meidän digiboxilla. Jakso käsitteli miehen ja naisen erilaisuutta seksuaalisuudessa. Mies lämpiää usein välittömästi, nainen vaatii esileikiksi esim miehen avun kotitöissä, kehun tai hellää huomiota ja halailua edellispäivinä. Ne naurokin siinä että kun mies ripustaa pyykkejä niin nainen rupee lämpiään. Ainahan ja kaikkien kohdalla ei ne ihan noin mee, mut se jakso oli silmiä avaava ja anto ymmärrystä sukupuolesta johtuville eroavaisuuksille.

Oprahista oli myös vinkki tehdä ruoan lisäkkeeks tomaatti-basilika-timjami möyhennöstä, jota meillä syöty siitä lähtien usein. Ite kun ei tollasta yksinkertaisuutta keksi. Huippuohjelma sillä siinä autetaan ihan tavallisia ihmisiä ja nostetaan kissa pöydälle vaietuista asioista.

Niin yks jakso käsitteli ruokaa ja olivat käyneet salaa kuvaamassa kanaloita siis tehokasvattamoja, en oo tainnu kanaa kauheesti syödä sen jälkeen, en ainakaa sen ylen uutisoiman Atrian tehobroileri- kampanjan jälkeen. Lihan syönti melko minimissään meil tällä hetkellä vaikka jos ravintolaan menisin nii tietty pihvin tilaisin :)

Olispas mukavaa mennä joskus ravintolaan syömään, ajattelisin varmaan et kuin paljon tälläkin rahalla, kaks-viiskymppisellä olis saanu kaikkee ruokaa kotiin. :)

Meil ei oo kyl mitään unirytmiä viel tän vauvan kaa tai hienosti yrittää nukkua välin 00-06 avaamatta silmiään, vatsaansa kyllä vääntäen. Mä nukun mitä nukun. Kuuden aikoihin yleensä herää ja sylissä torkkuu päivän aikana. Nyt just sain sen syliin nukahtaan, laskin vierelleni, silmät rävähtää auki ja huuto alkaa. Ei oo tainnu tuntia nukkua putkeen makuullaan, sylissä kylläkin. Neuvolasta neuvoivat ulos laittaa vaunuihin nukkuun, kokeiltu on, vauva on sitä mieltä et vaunujen pitää liikkua ja miten mä ite pystyn lepään siis nukkuun jos vauva on ulkona. Linonkin kohdalla muistan kun sai jatkuvasti olla vaunuja heijaamassa terassilla, nyt en edes siihen hommaan lähe.

Yks päivä kun olin ihan tolkuttoman väsyny, puin vauvan turvaistuimeen ja makkarin ikkuna auki, sain torkuttua käsi aina välillä kahvassa heijaamassa. En edes muista vaikka jo olisin tosta jo kirjottanu. Mulla on käsitys että vauvat viihtyy hereillä ja paikallaan sylissä useitakin minuutteja, meillä se rajoittuu minuuttiin-kahteen ja tutilla saa hieman lisäaikaa. Ilman tuttia olis kai mulla jääny hampaat pesemättä, sen avulla saan 5min sylivapaata, edes tuo heilurisitteri ei nyt auta. Onks tää ihan normaalia, tähän väsyy kun ei saa mitään tehtyä ja huomaan kuinka Lino turhautuu kun en pysty tekeen sen kans mitään, vauvaa vaan pompotan tai imetän ja kävelen ympäri kämppää tää luuri kädessä. Tää on siis nyt viimepäivien tilanne, muutama viikko sittenhän meil viel nukuttiin tuntikin omassa pikkusängyssä.

Kellojensiirto vaikutti meillä sen että Lino menee nukkuun klo 23 ja herää klo 07 eli vanhaa aikaa 06, mitä hittoa? Eiks lasten kuuluis nukkua enemmän kun 8h. Unelma olis ku nukkuis 21-08, siihen pyritään.

Nää tekstit meidän arjesta voi vaikuttaa negatiivisilta mut ihan hyvin mielin mä tääl oon, ei viel hermostumista, kuhan ihmettelen ja yritän estää ettei mee sellaseks väsymykseks mitä Linon vauva-aikana oli. Alotin kirjottaan tätä jo aamupäivällä, nyt olis kai jutut tässä. Paitsi et eilinen vaunulenkki teki vatsalihakset hullun kipeeks, yllättävän kauan niiden palautuminen kävelykuntoonkin kestää.

Kivaa päivää!

S