27.2.2012

Ajatuksia ilosta ja ruoasta

Mietin tos just kuin paljon maailmassa on pahaa ja kuinka paljon me jokainen voidaan edes vähän korjata tätä tilannetta tekemällä kaikkea hyvää vähintään lähipiirillemme. Paljon hymyä, rentoutta, iloitsemista ja pikku asioista nauttimista. Ajatella ja elää karrikoidusti että kaikki on nyt ja tänään ja huomenna asiat voi olla jo toisin. Ymmärrän että ihmiset niin väsyneitä ettei jaksa aina iloita, mutta voisiko askeleen ottaa esim lupaamalla pitää itsestään parempaa huolta jolloin kaikki positiivinen muutos siirtyy myös läheisiin. Muutos voi olla asenteen muutos, kävelylenkki tai jonkun ravitsevan ruoka-aineen lisääminen ruokavalioon ja ehkä jonkun muun pois jättäminen.

Miten tää nyt meneekin taas tähän ruokahommaan, mut ajattelen niin täysin asiat niin että se mitä syömme, vaikuttaa kaikkeen ja on siis polttoainettamme. Jos syömme ruokaa joka on ns tyhjää, niin miten voimme jaksaakaan. Kaikkiin ihmisiin tämä jälleen ei päde mutta jos kokee itsensä väsyneeksi ja syö valkomustaa ruokaa siis esim vehnäleipää, perunaa ja lihaa tai spagettia ja lihaa jne.. Niin kierre on valmis.

Kuvassa chia-simeniä jotka ehkä helpoimpia ruokia lisätä mihin sapuskaan tahansa, sopii jogurtin, riisin, kaakaon sekaan tai mihin vaan. Geeliintyy nopeesti. Ravitsevia ja sis paljon proteiinia ja hyviäkin viel. Espe tosin sanoo niitä välillä mädiks tms..geeliintyessään melkosen rumia.

Olis hienoa jos ruoka-ajattelu lähtis siitä mitä ihmisen elintoiminnot vaatii siis nää hivenaineet, antioksidantit, aminohapot, vitamiinit jne.. Ja ruvettais miettiin et miten ihmees me ne saadaan päivittäisestä ruoasta ja nehän on mahdollista saada! Heti jos joskus löydän laajan taulukon asiasta niin laitan infoa eteenpäin. Se olis yksinkertaista ja todenmukaisinta ja vois lopettaa miettimisen mitä on hyvä syödä ja mitä ei, kun tiedossa on kehon välttämättömät rakennusaineet.

Helpoin tapa itellä oli lopettaa monien tyhjien/turhien ruokien syöminen siihen kun luin asiasta ja tajusin että miks hitossa tungen suuhuni mitään mistä ei oo hyötyä. Joo, herkuttelupäivät taas erikseen, mut herkutkin voi olla hyödyllisiä, siitä esimerkkinä esim raakasuklaa ja mulla arkikäytössä oleva herkkukaakao, johon sekoittelen superfoodeja, yksinkertaisimpana lämmittää raakamaito kattilassa alle 45° ja lisätä rakkauspakkauksen maca-raakakaakaojauhetta sekä hunajaa. Loistoherkku ja ei lainkaa mitään epäterveellistä eikä sokeria ja tohon voi laittaa mukaan muitakin makeita jauheita. Raakakaakao sisältää valtavan määrän antioksidantteja ja kehoa stimuloivia ainesosia.

Tänään Linon ja mun lounas koostu näin:
täysjyväriisiä, nokkosjauhetta, merileväjauhetta, suolaa,chia-siemeniä, voita, kookosöljyä ja hunajaa. Kummatkin tykätään, nopee, yksinkertainen ja ravitseva ateria ja viel hyvääkin ton voin ja hunajan ansiosta :) mungopavut sopii tohon loistavasti lisäks, unohdan vaan aina laittaa ne likoon yöks etukäteen.

Jos kaiken mitä suuhunsa laittais sais olemaan oikeesti hyödyllistä keholle, rupeis oleen homma hanskassa, pyrin siihen mutta se vie vielä aikaa. Pieniä askelia kerrallaan.

Nyt pohdin tässä josko onnittelukakut ja piirakat olis tältä erää syöty, keho protestoi vastaan tätä sokerin ja vehnän määrää ja ei se hyvää tee pikkusenkaan herkälle vatsalle.
En muista sitä listaa mitä ei suositella imetysaikana syötäväks, paprika, sipuli, kahvi ja suklaa ne ainakin aiheuttivat lapselle vatsavaivoja, opiskelen asiaa pian lisää.

Mun piti kirjoittaa myös kaikkee kivaa tästä päivästä, mut nyt nukahdan, vauva nukahti jo puol tuntia sitten.

S