10.2.2012

Yrteistä

Äitelle ja blogiin.. kirjasta: Yrttitarha ruukussa

Perusvalikoima: persilja, ruohosipuli, salvia, rosmariini, timjami, minttu, basilika meirami/oregano.

Lisää yrttejä kokeilunhaluiselle: kirveli, kiinansipuli, fenkoli, tilli, korianteri, thai-basilika, sitrusheinä, suolaheinä, rakuuna, talvi- ja kesäkynteli.

Värikkäitä ja kiehtovia yrttejä: perilla, punaruotinen suolaheinä, punertava fenkoli, tarhamaltsa.

Parantavia yrttejä: rohtoaaloe, mehitähti.

Koiperhosten karkottamiseen: laventeli.

Yrttiteeksi: fenkoli, minttu, sitruunaverbena, punaväriminttu, sitruunamelissa, jalosauramo.

Syötäviä kukkia: krassit, kurkkuyrtti, orvokki, kehäkukka, rukola, ruohosipuli.

Yksivuotiset esim. basilika, korianteri, tilli, krassit..
Kylvetään uudelleen joka vuosi. Siemenet kylvetään keväällä ja koko elinkierto itämisestä kukintaan ja siementen muodustumiseen tapahtuu muutamassa kuukaudessa ja päättyy kasvukauden loputtua.

Monivuotiset esim. lipstikka, ruohosipuli ja minttu.. Kylvetään joko siemenistä tai istutetaan taimista. Kasvi kuolee syksyllä ja lähtee taas keväällä kasvuun.

Tärkeää on laadukas multa ja tarpeeksi iso astia, esim vanha kattila johon porataan reiät pohjaan. Pienessä säilykepurkissa yrtit kuivuvat pian. Puulaatikot ja korit muovilla vuorattuna ja kivimurskepohjalla toimivat myös loistavasti. Lopputulos on vanhan astian kohdalla aina mielenkiintoinen.

S