4.2.2012

Uus kirjani

 
Luen Annelta saamaani kirjaa 'elämäni poikana' Jari Sinkkonen. Aiemmin yhden sinkkosen kirjan olen lukenut ja siis en oo muistanu annelta kysyä mistä tää kirja nyt löysi tiensä sen käteen ja sitä kautta mulle :)

Kirja käsittelee hienosti ja perusteellisesti asioita. Tässä muutamia esimerkkejä..ei ole heteroja ja homoja, tota asiaa ei voida lokeroida kahteen kategoriaan, onhan heterojakin hurjan erilaisia niinkuin homojakin.
Sit oma ajatukseni tähän: eikö ole parempi että on aidosti rehellinen homo ja hyväksyy itsensä ja henkisesti terve kuin että on hetero joka ei ole sinut itsensä kanssa tai on vääristynyt seksuaalinen kuva ja harrastaa esim pedofiiliaa tms paheksuttavaa.

Siis tääkin pointti siitä että monet eivät hyväksyisi homoa presidentiksi, mutta eivät ymmärrä että tervettä seksuaalisuutta ei voi jakaa näin yksoikosesti. Avoimuus kertoo rehellisyydestä. Kyllä mustakin tuntuu hurjalta et kui Haavisto kiertää tuol miesystävä mukanaan kampanjoimassa, vois olla parempi ettei tois sitä asiaa jatkuvasti esille noin paljoa, ihmiset näkee monesti päällimmäisenä vain sen asian ja ne tärkeämmät asiat sivuuntuu, mietin vaan ku oon kuitenkin suvaitsevaista tyyppiä ja entä sit ne tyypit jotka noita juttui ei sulata, niin eihän ne pääse asian yli millään.

Testosteronitasot eivät ole erilaisia heteroilla tai homoilla. Testosteronit ovat korkeammillaan urheiluvoiton jälkeen tai miehillä jotka lentävät ns kukasta kukkaan, on se kukka sit mies tai nainen.. Eron jälkeen tasot korkeammillaan. Avioliitossa tasot alhaiset, joskaan testosteroni ei määritä seksuaalista halukkuuttakaan tai toimivuutta. Testosteroni voimistuu miehisillä hetkillä ja naisilla kohoamista ei ole todettu edes urheilusuoritusten myötä.

Kirjassa todetaan moneen otteeseen kuinka turvallisuudentunne on kaiken perusta lapsilla ja vanhanaikainen pärjätä yksin -asenne näkyy mielenterveystilastoissa ja varsinkin nuorten miesten kurjuuden kohdalla. Nämä pojat ehkä jääneet vaille syliä ja kannustusta ja itseluottamuksen rakentumista.

Kirjassa kerrotaan myös kuinka sopivasti kiukuttelevat lapset ovat terveitä, heidän ei ole tarvinnut tukahduttaa tunteitaan, lapsella pitää olla rajat, rutiinit ja säännöt, jotka tuo tullessaan jälleen turvallisuuden tunnetta eikä lapsen tarvitse päättää liian nuorena omista asioistaan. Vaihtoehtoja saa antaa kaksi tai ei yhtään. Kiukuttelu loppuu aina kun asiat otetaan hoidettavaksi eikä anneta tyhjiä puheita.

Vauvan itkuun on vastattava välittömästi jottei paniikki iske vauvalle päälle ja sotke keskushermoston kehitystä, pitää antaa ymmärtää että mitään hätää ei ole ja hänen kutsuun vastataan. Tästä perustuu varhaine luottamus vanhempien ja lapsen välille.

Jo 9kk ikäinen lapsi valitsee sukupuolelleen ominaisia leluja, lasta ei saa ohjata leikkimään tietyillä leluilla, vaan antaa lapsen tehdä omat valintansa. Tän päivän valmiit lelut antavat hurjan vähän tilaa mielikuvitukselle, joten joskus olis hyvä leikkiä vaikka pelkillä kävyillä ja kivillä.

Lapselle on hyvä kertoa mitä tapahtuu seuraavaksi tai mitä seuraa jos lapsi tekee väärin ja tärkeintä on kehua ja antaa läheisyyttä niinä hyvinä hetkinä, jotta laps oppii luottamaan tekemisiinsä ja vanhempaansa ja ei hae huomiota pahuuksillaan.

Nää asiat melkolailla maalaisjärkijuttuja, hienoa lukea niitä niin hyvin kirjoitettuna ja perusteltuna. Mielenkiinnolla odotan mitä kirja tuo tullessaan.. :)
homoutta käsittelevät osuudet uutta mielenkiinntoista tietoa, en oo aiheesta ennen lukenut..

Noi mun kirjoitukset voi olla vähän sekavia kun vaikea lyhentää asioita pariin lauseeseen.

Hyvää yötä.

S

kansikuva

Elämäni poikana

Sinkkonen, Jari

Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen (s. 1951) tunnetaan lukuisista inhimillisellä otteella kirjoitetuista teoksistaan, joiden teemoina ovat olleet lasten kasvun ja kehityksen vaiheet.

PUHEENVUORO POIKIEN PUOLESTA UUDENLAISESSA MAAILMASSA

Jari Sinkkonen käsittelee pojaksi kasvamista ja poikana olemista. Hän etsii ymmärrystä ja herkkyyttä, joiden katoamisen seurauksena lasta kohdellaan manipulatiivisesti – hänen ominaislaatuaan ja autonomiaansa kunnioittamatta.

Sinkkonen käy läpi poikalapsen kehitysvaiheita ja korostaa, kuinka tärkeää poikien on saada nujuta muiden lasten kanssa ja leikkiä pyssyleikkejään. Mitä monipuolisemmin lapsi leikkii, sitä tasapainoisempi aikuinen hänestä kehittyy.

Poikien kehityksen erityishaasteiden vuoksi lisäksi tarkastellaan mm. ylivilkkautta, käytöshäiriöitä, narsistisia häiriöitä ja peliriippuvuutta.