4.5.2012

Askelia vol 2

Jatketaan siis arkisilla asioilla ruokaan liittyen, kaikkee voi kehittää saadakseen hyvinvointia elämään.

3 Sapuskojen tuunaus

Kotiin kannatta ostaa marjajauheita vaikka kahtakin erilaista esim tyrnijauhetta ja marja-aroniaa ja sekoittaa niitä sekaisin ja heittää aina 1tl tai vaikka kaks jogurttien ja puurojen joukkoon. Tuo 1tl kuivattua marjajauhetta vastaa 1dl tuoreita marjoja. Laatuun kannattaa satsata ja maksaa vaikka vähän enemmän.. vitamiinit huomioon ottaen kuin välinpitämättömästi tehtyjä jauheita, joita paljon markkinoilla. Pakastekuivattu on käsittääkseni suht laadukas.

Aikoinaan aloitin tuunauksen keittämällä ison kattilallisen ruispuuroa ja heitin sinne kaikki mahdolliset marjat pakkasesta kiehauttamatta niitä, lähinnä itsekeräämäni puna- mustaviinimarjat ja vaarilta saatuja puolukoita mutta mustikoita ja lakkoja harvemmin raaskin puuron sekaan laittaa. Tuota puuroa söin aamupalaks, otin evääks töihin (työkaverit kutsu sitä oksennukseks) ja söin sitä myös iltapalaks. Halpaa ja helppoa ja hyvääkin viel. Mikrossahan sen siel töissä lämmitin, nyt en enää menis marjoja mikroon laittamaan. Vedenkeittimellä saa ihmeitä tehtyä.

Valkosipuli on ihan mieletön pommi elimistölle. En osaa näitä oikeita termejä, kun en halua aina käyttää sanaa terveellistä jne.. Nokkosjauhetta myydään missä vaan ja kivoinhan sitä on kerätä ite ja kuivata se, nättiin purkkiin ja lusikallinen ruokaan kun ruokaan. Eli kun maustaa ruuat, pitää tärkeimpänä niiden huippuaineiden lisäämisen.

Pakurikääpä on yks immuniteettia vahvistava eli sitä jauhetta keitetään n.30min ja siilaan veden teepannuun ja jätän pakurit odottaan sihtiin seuraavaa keittokertaa. Vettä voi käyttää myös ruuanlaitossa, smoothieiden pohjana tai itelläni se menee ihan teenä teepussin kera. Jos vaikka makkarasopan kehittelis tuohon pakuriveteen, olis sopan liemi jo ihan älyttömän terveysvaikutteinen. Pakuri kun on ihan ylivoimainen verrattuna vitamiinipommiimme mustikkaan.

Herkullisia siemeniä on hyvä olla työpöydällä ja aina kassissa mukana, auringonkukansiemen, kurpitsan, seesamin, chia, hampunsiemenet, nää kaikki rikastuttaa ruokaa kun ruokaa. Mul oli eväänä usein bulgarianjogurttia töissä ja siel oli hunajapurkki ja siemenpurkki eli siinähän oli ravitseva herkku piristämässä päivää.

Melkein mistä tahansa ruuasta saa terveellisempää pienillä kikkailuilla. En enää osaisi syödä kaurapuuroa vain maidon kera, niin puuron joukossa loistavasti menee pari rkl kookosöljyä. Öljy säilyy huoneenlämmössä ja sopii kivasti myös leivän päällä. Eli purkki öljyä sekä näkkäriä tallille kaappiin evääks ja jos iho kuivuu niin voitelee kasvonsakin sillä, kookosöljy on myös luonnollinen aurinkosuoja jne.. Poistaa tulehduksia kehossa ja rasvakoostumus on rasvoista parhaimmillaan. Öljyn käyttötavoista lisää yksterveysblogi.com

Suola on myös huippujuttu ja välttämätön elimistöllemme. Täytyy aina muistaa kaikkien ruokien kohdalla että on suolaa ja suolaa. Pöytäsuola on elimistöllemme myrkkyä mutta merisuolaa, kristallisuolaa ym.. Olisi saatava teelusikallinen päivässä jotta kroppa saa tarvittavat suolot ja nesteet imeytyy. Ite heitän suolaa jopa makeaan smoothieen ja raakasuklaaseen, niin ja aina kotona kraanavedellä täyttämääni vesipulloon. Vitsit ku näitä olis viel paljon kerrottavana. Suosittelen ottaan pieniä tapoja yks kerrallaan ja kun niihin jää koukkuun ei osaa vanhaan palata.

S